För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter
Artikeln är en annons
Ny momslag träder i kraft 1 juli 2023

Ny momslag – det krävs för att bli compliant

Den 1 juli 2023 träder NML – den nya momslagen – i kraft. Lagen ska bli mer överskådlig och enklare att tillämpa. Den moderniseras språkligt och strukturen ska harmoniera med gällande momsdirektiv från EU. Även om de materiella förändringarna uppges vara få, är det nu läge att kontrollera att affärsflödena hanteras korrekt momsmässigt.

Vad blir nytt?

Det är endast några mindre materiella förändringar som implementeras, som till exempel hur årsomsättningen ska beräknas, bestämmelser om omräkning av valuta, beskattningsunderlag vid överföring av varor till ett annat EU-land och slopat faktureringskrav vid betalningar i förskott eller a conto för undantagna leveranser av varor till annat EU-land etc.

Vad behöver företag förbereda?

Den nya momslagen ska alltså inte medföra några större materiella förändringar. Däremot kommer det vara viktigt att se över gällande fakturahänvisningar i kundfakturor om företaget idag exempelvis hänvisar till lagrum i nuvarande svensk momslag (ML), då befintliga lagrum flyttas till nya kapitel och paragrafer i NML. Fakturahänvisningarna måste då uppdateras så att fakturan hänvisar till nytt relevant lagrum i NML.

– Nu är det därför ett bra tillfälle att samtidigt se över era transaktioner för att, utöver att säkerställa korrekt fakturahänvisning enligt NML, även kontrollera att affärsflödena hanteras korrekt momsmässigt. Vi är behjälpliga med att genomföra en genomsyn av bolaget transaktionsflöden med återkoppling i en rapport, säger Sarah Backlund, momsspecialist på Grant Thornton.

Momschecken

Få en snabb överblick över ditt bolags momsflöde

Grant Thornton erbjuder tjänsten Momschecken där momsexperter kartlägger ditt företags momsflöden. Experterna tar fram ett underlag och ringar in vilka områden som just ditt bolag kan förbättra. Du får samtidigt en överblick över vilka områden där allt är i ordning så att ni inte lägger tid på fel saker.

Läs mer om momschecken här. 

 

Det här är en artikel från Entreprenörstid

Entreprenörstid är en kunskapssida från Grant Thornton i samarbete med Företagarna.

Till kunskapssidan

Taggar
Annons

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.