För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Se hela listan här! 103 unga idéer 2023

Publicerad 25 maj 2023
Luftrening som räddar världens konst – och industriarbetares lungor. Musikinstrument för alla med funktionsvariationer. Kläder och skor som ändrar storlek. Och modevisningar för mänskliga rättigheter – i EU-parlamentet. Här är 103 innovativa företag från hela Sverige, med unga entreprenörer i spetsen.
Från vänster till höger: Abdirahiim Abdi, Hanna Johansson, Sam Issa, Tim Coull, Maria Svahn och Wilma Emanuelsson. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Oskar Omne. AD: Jonas Hellström.

Så gjorde vi listan

Företagarna publicerar för åttonde året i rad 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år. Syftet med listan är att i ett tidigt skede lyfta fram förebilder, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län. Listan publiceras i Tidningen Företagaren och foretagarna.se

I nomineringsprocessen ingår Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet. Listan sammanställs som ett samarbete mellan Företagarna och Almi. 

Årets unga idé
Tio av de 103 företag som uppmärksammas på listan tävlar om att vinna priset Årets Unga Idé. Vinnaren tilldelas ett stipendium på 250 000 kronor från Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse. Stipendiet delas ut på ett pitchevent i Göteborg 25 maj 2023. Förra året erhöll Alexander Olivera, Siddhartha Khandelwal och Ellen Andreasson varsitt stipendium på 50 000 kronor vardera. Läs mer här.

Norrbotten

Tellus Excess Group AB, Boden
Andreas Morat, 28, Fredrik Alnelind, 30
Maskinoperatörerna såg hur användbart material gick till spillo på byggen. Då föddes idén att hjälpa byggföretag att ta hand om och sälja överblivet material som inte gått åt i projekt. Resultatet är en smart återvinning där byggbolag och Tellus sedan delar på vinsten. Har redan kunder över hela Norrbotten.

Skidra AB, Luleå
Tim Coull, 29
Förenklar användningen av NFT:er – non-fungible tokens – för företag, utan att du behöver förstå den bakomliggande tekniken. Lösningen ger företagare tillgång till blockkedjornas värld inom några sekunder, så att du kan engagera kunder med ”unika tillgångar”, oavsett om det är musik, konst, innehåll i spel, biljetter eller en tydlig ägar- eller servicehistorik för begagnade bilar.

Läs mer här

Aira Dance Company AB, Jokkmokk
Liv Aira, 29
Dansare och koreograf som lyfter samiska berättelser och vill ge fler samiska dansare chansen att stå på scen. Hon producerade i somras sitt hittills största projekt, Bidum Iedno. Med föreställningen Skájdde. Den mytomspunna Rika Maja var i fokus, en mäktig kvinna som levde på 1600-talet och som kunde styra över både väder och renar, enligt sägnen. Dans-, musik- och jojkprojektet pågår i tre år.

Equipment Coach A. Kemnevall AB/Kemnevall Collection, Luleå
Anna Kemnevall, 34
Hållbara hästar och ett smärtfritt ryttarliv – det svenska varumärket Kemnevall jobbar för att bygga starka hästryggar med färre förslitningsskador som följd. Företagets sadlar är ergonomiskt utformade och är omstoppningsbara och ändringsbara i vidd, för att kunna användas länge.

Skoolie AB, Socrate AB, Lule-Kanalen AB/AI Gen, Boden
Rasmus Häggkvist, 21
Tiktok-kreatör vars stora intresse för utbildning är grunden till innehållet på hans sociala medier och i hans tre bolag. Marknadsföringsbyrån Socrate hjälper skolkoncerner med sociala medier. Skoolie hjälper elever att hitta och komma in på sina drömuniversitet och bolaget AI Gen förbereder ungdomar för arbetsmarknaden genom att öka deras kunskaper i artificiell intelligens.

Isakssons Terrängtransport i Överkalix AB, Överkalix
Karl-Oskar Isaksson, 34
Entreprenör inom skogsavverkning och markberedning som med skickligt ledarskap lyckats locka kompentent personal, skapa en bra arbetsmiljö och visa upp en modern sida av skogsbranschen. Utsedd till Årets Unga Skogsentreprenör 2022.

Jämtland/Härjedalen

Heartbalance Innovations AB, Åre
Pia-Maria Hauschild, 33
Tar vidare sin fars arbete och kommersialiserar över 20 år av forskning. Ger oss ett nytt sätt att hålla oss friska, med ett tidigt varningssystem. Företagets bärbara teknik, som kombineras med en app, upptäcker och förebygger stressrelaterade hälsotillstånd som utbrändhet, depression och sömnrubbningar innan symtomen uppstår.

Västerbotten

Hotel & Café Victoria i Skellefteå AB, Skellefteå
Anna Kaiding, 21
En 19 år gammal gymnasiestudent köpte in sig som delägare av det då slitna, ikoniska Hotel Victoria i centrala Skellefteå. I dag, tre år och otaliga renoveringar senare, driver hon en av stadens mest uppskattade mötesplatser.

Original Creation AB, Umeå
Linnea Brännström, 33
Genererar unika digitala produkt-id:n med hjälp av så kallad blockkedjeteknik. Tekniken gör det möjligt att följa och spåra specifika material och produkter genom hela värdekedjan. Allt för att hjälpa företag att skapa större tillit och bidra till en cirkulär ekonomi.

Aasa Health AB/Vitala, Umeå
Lisa Aasa, 26, Petter Aasa, 29, Jesper Aasa, 31
Syskon som bidrar till att bromsa sjukdomsutvecklingen hos kroniskt sjuka. Företagets medicinska träningsapp – och webbgränssnitt för vårdgivare – digitaliserar många års kunskap inom området, då bägge föräldrarna är välkända namn inom fysioterapi och idrottsmedicin.

Firma Josef Gohari/Vårdförmedlingen, Umeå
Josef Gohari, 26
Få känner till att man som europeisk medborgare har rätt till vård i andra medlemsländer. Processen för att nyttja sin rätt är dock komplicerad. Företaget samordnar processen så att det blir lika enkelt att söka vård utomlands som i Sverige. Fokuserar nu i starten på adhd-utredningar.

Wisalsson AB, Vännäs
Saad Abdelaziz, 29
Går in för att förändra världens tuggummiindustri. Har tagit fram en biologiskt nedbrytbar förpackning som innehåller deras egna veganska, sockerfria tuggummin. Förpackningen är återanvändningsbar och ska förhindra att tuggummit slängs i på gatan eller i naturen, där det tar 20–25 år för det att brytas ner.

Västernorrland

Your Brand Travel International AB, Örnsköldsvik
Mansour Norozi, 24, Robin Brandhild, 27
Företagets AI-drivna reseportal hjälper varumärken att öka kundlojalitet, engagemang och försäljning. Tekniken är byggd för att enkelt segmentera och skräddarsy olika reseportaler som passar varje varumärkes image, persona och affärsmål. Ingår i inkubatorn Nordic Travel Tech och i Bizmaker.

Gävleborg

JE Marketplace Solutions AB/Treddy, Ljusdal
Emil Svensson, 27, Jacob Lundberg, 28
När begagnathandeln på nätet växer, ökar även antalet bedrägerier. Företaget ger oss ett nytt verktyg för att köpa, sälja och skicka begagnat – oavsett vilken plattform varan säljs på. Tjänsten inkluderar en säker betallösning, spårbar frakt, bank-id-legitimering, omdömen på användare, köpekontrakt med mera. Har haft extra fokus på att göra verktyget tillgängligt för äldre och för alla med funktionsvariationer.

Dalarna

Rökbacken AB, Falun
Simon Fältsjö, 33, Philip Stjernberg, 33
Barbequerestaurang med målet att göra Falun till en roligare plats att leva på. Det ska ätas med händerna, vara alldeles för hög musik och skrattas. Fine dining, porslin och hissmusik – det hittar man inte på Rökbacken.

Orsa Stenhuggeri AB, Orsa
Caroline Lenner, 30
Sveriges yngsta ägare av ett stenhuggeri. För två år sedan tog hon, som tredje generationen, över från sin pappa. Med en bakgrund inom bygg har hon vävt in nya idéer och utvecklat ett ordersystem för hela stenhuggeribranschen. Brinner för att få fler unga att driva eget och öka andelen kvinnor i mansdominerade branscher. Ingår i affärsutvecklingsprogrammet HIT, på Dalarna Science Park.

Huvudsäker Idrott i Sverige AB/Da Je, Falun
Jesper Åman 25, Daniel Björkman, 30
Två fotbollsspelare tar tag i problemen med hjärnskakningar för att förebygga risker och öka kunskapen. Ena grundaren höll själv på att få permanenta skador och förlora karriären på grund av en allvarlig hjärnskada. Så föddes affärsidén att påverka flera idrotter. Företaget tar form i Dalarna Science Parks inkubator.

Uppsala län

H Cosmetics AB/Minolei Cosmetics, Uppsala
Helena Amiley, 29, Emma Filipsson, 33
Två makeupartister såg en lucka på marknaden och har utvecklat bassmink för oljig hy som blir blank under dagen. Hudtypen är en utmaning för branschen då oljan i löser upp sminket och gör att det inte stannar kvar så länge. Tre års produktutveckling har nu gett resultat i form av tre produkter som håller huden oljefri länge. Länsvinnare av Skapapriset för unga innovatörer 2022.

ESA Vegan AB/Vegan Delights, Uppsala
Anahita Vazvan, 27
Planen var att bli diplomat men i stället blev det vegansk, glutenfri choklad som uppmärksammats av amerikanska staten. Vegan Delights föddes i ett litet kök i Uppsala. Chokladen är helt växtbaserad och görs på så mycket ekologiska och lokala produkter som möjligt. Målet är 70 procent lägre utsläpp av växthusgaser och mindre mark- och vattenanvändning.

Enaiblers AB, Uppsala
Peter Ward, 34
Utvecklar ett system för digital patologi med en AI-modell för att upptäcka objekt i olika typer av mikroskopprover. Systemet är en helhetslösning för ett digitalt arbetsflöde från datainsamling i fält till presentation av resultat, speciellt utvecklad för lägen med begränsad tillgång till vatten, el och internet.

Neurora NLP AB/Papershive, Uppsala
Matteo Ghetti, 29, Stergios Efes, 32, Anna Nilsson, 31
Har skapat en innovativ sökmotor som ger nya möjligheter att hitta relevant biomedicinsk data. Har förutsättningar att effektivisera forskningsprocessen för många inom fältet.

Västmanland

Magpie Restaurants AB, Såma Mirza AB, Västerås
Såma Mirza, 31, Joe Morris, 33
Redan som 6-åring bestämde hon sig för att öppna en restaurang. Som 24-åring drog Såma Mirza igång Veggoköket i Västerås. Stadens första totalvegetariska restaurang gjorde succé tills pandemin satte krokben. Joe Morris drog i gång Ribhaus 2015 i Stockholm, vilket ledde till en restaurang såväl i Västerås som i Seoul, Sydkorea. Nu står de bakom Magpie med sin kompanjon Christoffer Magnusson Domeij.

Värmland

Lixea Sweden AB, Kristinehamn
Florence Gschwend, 32
Med hjälp av sin patenterade process kan Lixea återanvända olika typer av träavfall, som annars eldas upp eller hamnar på soptippar. Avfallet omvandlas – på miljövänligare vis än tidigare – till cellulosa och lignin som sedan kan förädlas till olika produkter. Idén föddes i ett laboratorium i London och nu har en pilotanläggning tagit form i Bäckhammar.

Helt Logiskt, Karlstad
Linnéa Nilsén, 23
Blivande mellanstadielärare som driver en ekobutik på webben och även en fysisk butik i Karlstad för svenska, hållbara innovationer. Har även skapat ett eget varumärke för tygblöjor och tygbindor som säljs såväl i Sverige som runt om i världen.

Allgreen Hydrofarming 356 AB, Karlstad
Olof Guldbrandsson, 29
Drog i gång Värmlands första kommersiella vertikalodling 2021 i ett övergivet laboratorium, med produktion riktad till traktens restauranger och matbutiker. Har sedan dess skapat en affärsmodell för hållbar hydroponisk odling riktad mot skolor. Via odlingsskåp får elever, lärare och skolmatspersonal följa sin odling året om, samtidigt som de får inspiration att tänka hållbart.

Örebro län

Samflex AB, Örebro
Abdulkadir Jamal, 34, Said Nor, 35
Barndomsvänner och byggnadsingenjörer vars språkintresse tog över. När de jobbade extra vid Örebro universitet såg de en lucka som gjorde att de utvecklade ett digitalt lexikon på somaliska, arabiska, kurdiska och persiska med mera. Snart insåg de att även elever som är nya i Sverige hade nytta av lexikonet. Har efter önskemål från skolor adderat en plattform för e-böcker och digitala läromedel på fler språk.

QT-Pie AB, Örebro
Ravi Chadalavada, 33
Använder eyetracking och AI för att göra tillförlitligare förartester för personer som ska göra körkortsprov. Deltog 2021 i ett inkubationsprogram i Silicon Valley och ingår nu i inkubatorn Sting i Stockholm.

Ocean Cleaning Sweden AB/Clean Sea, Örebro
Mikaela Julher, 22, Lukas Julher, 22
Tvillingentreprenörer som finansierar kust- och strandstädningar med armband. Hittills har de rensat bort 34 ton plast längs kustlinjen, under ytan och på utsatta öar. Utöver företagets team på elva personer bjuds allmänheten in att delta i så kallade cleanups.

Stockholms län

Funki Instruments AB, Solna
Maria Svahn, 30, Josefine Hölling, 27
Medieteknikstudenter från KTH står för ett banbrytande nytt sätt att skapa och koppla ihop instrument så att vem som helst kan skapa musik tillsammans, oavsett intellektuell eller fysisk förmåga. Ger oss nya sätt att mötas.

Läs mer här

Louise Xin Group AB/Louise Xin Couture, Stockholm/Paris
Louise Xin, 29
Påverkar FN och EU med sitt modeföretag. Lyfter mänskliga rättigheter, exempelvis förtrycket av folkgruppen uigurer, samtidigt som hon jobbar för miljöfrågor. Tillverkar kreationer av återbrukat material och hyr ut kläder i stället för att sälja dem. På en catwalk i EU-parlamentet i mars protesterade hon mot tvångsarbete i klädfabriker, med ett 10-tal medverkande organisationer såsom Human Rights Watch.

Southern Lights AB, Hägersten
Felipe Gallardo, 33, Anton Frisk, 34
Jobbar för att ersätta fossila bränslen inom industri- och energisektorn genom att skala upp grön vätgasproduktion. Via ett digitalt verktyg för att designa, simulera och utvärdera projekt kring vätgasproduktion kan företag snabbt och enkelt utvärdera energiprojektidéer.

Baking Brain AB, Gustavsberg
Robin Delselius, 35
Tredje generationens bagare som digitaliserar sin bransch. Har med ett it-team byggt en ”baking brain” som samlar in information och rekommenderar vad som bör bakas kommande vecka och dagar, baserad på tidigare statistik. Minskar matsvinn och skapar bättre ekonomiska förutsättningar. Utsedd till Årets Företagare i bageribranschen 2022.

INCS AB/Fleetm8, Stockholm
Patrick Widuch, 29, Theodor Huldt, 29
Övertygar sjöfartsbranschen att digitalisera sig, med miljön som argument. Brister i logistik- och kommunikationskedjan leder i dag till att flera miljoner ton koldioxid släpps ut, medan bränsle för miljarder euro går upp i rök. Företagets plattform för sjöfartsaktiviteter lanseras i år och ska främja datadrivna beslut med ökat samarbete, mindre logistikhuvudvärk och nya AI-lösningar – för en mer hållbar sjöfart.

Corite AB, Stockholm
Emelie Olsson, 28
Hoppade av gymnasiet som 17-åring för att bli säljcoach. Nu utsedd av Forbes till en av de 30 mest inflytelserika personerna under 30 år inom den europeiska underhållningsbranschen. Det blockchainbaserade bolaget gamifierar musikbranschen och låter fans investera i musik, med en vision om att gräsrotsfinansiering av låtprojekt är framtiden.

Firma Simon Mattisson, Skärholmen
Simon Mattisson, 25
Har utvecklat en träkomposit av gran för att ta vara på virke som förstörts av skadeinsekten barkborre. Trämassan binds ihop av en massa av sockerrör och majsstärkelse som sedan 3D-printas till möbler helt utan spill. Vinnare av såväl Ung Svensk Form och Svensk Tenns stipendium som Design Towards Zero-priset för hållbarhetsstjärnor.

Bumbi Power AB/Bashi.se, Stockholm
Biyan Kaya, 31
Ny digital vårdtjänst som vägleder fler till rätt vård, grundat av en läkare, en sjuksköterska samt en jurist från Inspektionen för vård och omsorg. På kurdiska betyder bashi ungefär ”hur mår du?”. Tjänsten finns hittills på tio språk och via en sajt där du beskriver dina symptom kan en algoritm framtagen av specialistläkare bedöma om du behöver vård och då lotsa dig rätt.

Hypertype AB, Stockholm
Teenie Fung, 32, Beatrice Baltscheffsky, 30
Förenklar och gör kundkommunikation och informationshämtning effektivare med hjälp av AI. Företagets verktyg analyserar innehållet i tidigare mejl och i relevanta säljdokument och komponerar personliga, supersnabba svar
som du kan ändra minimalt i och skicka i väg.

Circulate AB, Stockholm
Karolina Ling-Vannerus, 34
Digitaliserar och förenklar köpprocessen av förpackningar via sin plattform, där små och medelstora företag guidas till de mest miljövänliga leverantörerna i Europa, får insikter i sin konsumtion samt hjälp med hållbarhetsrapportering.

Credpoint Sweden AB, Stockholm
Hira Syed, 34
Kreditupplysningar som uppdateras i realtid – nu finns ett nytt verktyg för att stoppa överskuldsättning som vuxit fram exempelvis via sms-lån. Hittills har systemen varit för långsamma för att kreditinformation ska synas om en konsument beviljats ett lån och tio minuter senare vänder sig till en annan långivare. Företaget har Fredrik Reinfeldt som styrelseordförande.

C/o Agency AB, Stockholm
Muntaga Sowe, 34
Gör mediebranschen mer inkluderande genom att vara en katalysator för unga kreatörer från olika bakgrunder. Har byggt upp en bred pool av influencers som gör att kunder når ut till många grupper med utländsk bakgrund. Visar att det går att kombinera affärsnytta med mångfald och inkludering för att uppnå effektmål.

Tech Teach Sverige AB, Stockholm
Rasmus Eriksson, 29
Utbildar digitala nybörjare med målet att allt färre ska behöva hamna i ett digitalt utanförskap. Har skapat Digiguiden, foldrar med stegvisa instruktioner och bilder som hjälper digitalt ovana att lära sig att använda sin telefon, surfplatta eller dator. Över 80 kommuner använder redan tjänsten.

Konvoj AB, Johanneshov
Tilda Lundgren, 28
Utvecklar en AI-stödd schemaplattform som är skräddarsydd för vård-och omsorgssektorn. Automatiserar den komplexa, tidskrävande schemaläggning som i dag till stor del görs manuellt inom vården, med målet att se till att medarbetares scheman blir rättvisa, schyssta och hållbara.

Nuverica AB, Stockholm
Carolin Solskär, 32
Driver ett Foodtechbolag som automatiserar hur livsmedelsföretag använder närings- och hälsopåståenden. Företagets tjänst gör att bolagen på några minuter kan kolla vad de sanningsenligt kan påstå om sina produkter vilket förenklar både marknadsföring och myndighetskontroller.

Läs mer här

Forkcast AB, Stockholm
Benjamin Johansson, 27, Sanjin Alagic, 29
Tar AI till restaurangbranschen. Forkcast är ett planeringsstöd för restauranger som hjälper dem att bli mer hållbara samtidigt som de sparar pengar. Verktyget optimerar planeringen av bland annat scheman och inköp med hjälp av träffsäkra försäljningsprognoser. Målet är minskat matsvinn, bättre arbetsvillkor och stärkt lönsamhet.

Bower/Sugi Group AB, Stockholm
Berfin Mert, 34
Möjliggör framtidens globala återvinning. Har utvecklat en app som ger användare pant för att återvinna förpackningar. Med appen kan användare skanna streckkoder på sina förpackningar vid en återvinningsstation och belönas direkt med pengar och kuponger i mobilen. Bland kunderna finns storbolag som Procter & Gamble, Unilever och Orkla.

Active Brand Collective Stockholm AB/Anyki, Stockholm
Fanny Bsenko, 29, Filippa Granting, 30, Maria Lindholm, 28
Gör hållbara träningskläder för barn och unga, speciellt framtagna för att passa alla kroppstyper. Jobbar aktivt mot ouppnåeliga skönhetsideal på sociala medier och satsar på en transparent produktion med miljöfokus och bra arbetsförhållanden.

Medsbag AB, Stockholm
Hannah Lohk, 22, Oliver Lohk, 21
För barn med exempelvis astma och diabetes kan läget lätt bli akut. Medsbag är en ryggsäck med akutmediciner och en högtalare. Trycker du på en knapp hörs ett meddelande som vårdnadshavaren spelat in med instruktioner om vad omgivningen ska göra. En app knyter också samman föräldrar med lärare, tränare eller andra nära barnen.

Pennie AB, Stockholm
Viktor Oinonen Svensson, 23, Emmy Nordgren, 23, Eric Oetterli, 22
Ena grundaren växte upp med en ensamstående, sjuk mamma under mycket begränsade ekonomiska förutsättningar. Därur föddes idén om en plattform för oberoende finansiell rådgivning och ökad ekonomisk kunskap för fler. Målet är en ökad finansiell inkludering på en global nivå.

Aajiya, Solna
Maimuna Cole, 29
Som sextonåring startade hon sitt modemärke, döpt efter mormor. Men brist på representation och möjligheter i svenska modeindustrin fick den självlärda designern att söka sig utomlands. Hennes mål är att förändra uppfattningar och stereotyper om afrikanskt mode. Har belönats med Damernas Världs modepris Knappnålen och ingår i Svenska Moderådets inkubatorprogram Swedish Fashion Talents.

Naima AB, Stockholm
Desirée Lundberg, 29, Sophie Jahn, 34
Ger oss framtidens fika. Hälsosamt eller gott? Det ena behöver inte utesluta det andra, menar grundarna. Företaget skapar moderna fikaalternativ som är veganska, glutenfria och utan tillsatt socker. Samtidigt som fikat innehåller stärkande ämnen, adaptogener, som gör nytta i kroppen. Win win!

Lexflix AB, Sundbyberg
Miranda Matti, 24
Lärarstudent som blev entreprenör och skapade en digital plattform som kopplar samman studenter och handledare baserat på exempelvis ämne och pris. Nästa steg är att integrera AI i Lexflix för att erbjuda flera funktioner som hjälper elever med deras skolgång. Vann stipendiet Framtidens kvinnliga företagare i mars.

Fannys Förebilder AB, Stockholm
Fanny Widman, 33
Säljare inom medie- och it-branschen som fick nog av ojämlikt bemötande och gamla könsskillnader inom näringslivet. Driver i dag podden och Instagramkontot Fannys Förebilder, föreläser och konsultar i jämställdhet. Har även tagit fram en digital plattform för att analysera företag och ledares jämställdhetsarbete.

Done Sweden AB, Stockholm
Malin Granlund, 35, Alek Åström, 33
Digitaliserar hantverksbranschen och förenklar med teknik, för att små firmor lättare ska kunna konkurrera med större om privatmarknaden. Via företagets app ersätts vissa tidskrävande hembesök med videosamtal samtidigt som all offert och fakturahantering sker direkt i appen.

Contem AB, Stockholm
Cristian Lind, 32, Jack Dalla Santa, 32
Möbelföretagare tillika designduo som inreder med och tillverkar prisbelönta möbler av trä som annars skulle ha gått till spillo, exempelvis virke räddat ur containrar vid rivningsprojekt och sjuka träd som måste fällas.

Enitan AB/Melyon, Stockholm
Roger Dupé, 32
Hudvård utvecklad för människor med mörkare hudtoner, men som fortfarande passar alla. När toppmodellen från miljonprogrammet i Västerås gav sig in i skönhetsbranschen blev hans Melyon snabbt världspressens älskling. Ett ekologiskt och normbrytande fokus har varit ett framgångsrecept från starten.

Business & Drms AB, Stockholm
Camilla Lundin, 29, Vendela Lilliestråle, 31
Duon driver Sveriges största kvinnliga karriärsnätverk på Instagram, @businessanddreams. Medlemmar i företagets community har tillgång till coachning, kurser, event med mera. Grundarna har uppmärksammats på Forbes 30 under 30-lista och som Framtidens kvinnliga ledare.

Gotland

Eat Create Sleep AB, Visby
Martin Greip, 34, Johannes Häggqvist, 31
Innovativ spelstudio som vill skapa en bättre värld. Skapar datorspel som är underhållande samtidigt som de bidrar till lärande och kritiskt tänkande. Exempelvis går ett av studions spel ut på att undvika en ekologisk kollaps.

Långmyre Vineri AB, Burgsvik
Emma Serner, 30, Andrea Guerra, 34
Kravcertifierad vingård etablerad 2018 med sin första skörd 2020. När de når full kapacitet produceras 26 000 flaskor vin om året, med minimal påverkan på miljön.

Södermanland

Parking Time Sweden AB, Nyköping/Luleå
Matilda Öhman, 22
Parking Time är en digital p-skiva i appformat som hjälper bilister att hitta parkering, parkera rätt och undvika böter. Samtidigt effektiviserar appen övervakningen och förser kommuner och företag med parkeringsdata för exempelvis samhällsplanering.

Mildred Sweden AB, Katrineholm
Tilda Nordh, 32
Första produkten från bolaget är läppbalsam tillverkat av enbart veganska ingredienser som är ekologiskt odlade eller viltskördade. Kommer i en plastfri, biologiskt nedbrytbar tub, färgad av naturliga pigment ifrån sojabönor.

Östergötland

Nano Textile Solutions AB/Heart X, Linköping
Sam Issa, 35
Uppvuxen i en skräddarfamilj och med en internationell karriär inom mode såg han en lucka. Tänk om kläder och skor kunder ändra storlek? Med forskare på Linköpings universitet hittade Sam Issa lösningen, via ett tekniskt tyg. Ridstövlar är nu i fokus i ett pilotprojekt med Hööks. Och världspatent är på gång. Nationell vinnare av Skapapriset 2022.

Läs mer här

FBMG Konsult AB, Linköping
Frida Gustafsson, 25
Entreprenör med en passion för att hjälpa människor att förbättra sin ekonomiska situation. Det gör hon via ekonomisk rådgivning till privatpersoner som oftast hamnat i skuld och behöver hjälp med skuldsanering, avbetalningsplaner samt ett ombud mot myndigheter och fordringsägare.

Micro Dri AB, Linköping
Victor Borén, 30
Utvecklar en mikrovågsbaserad lösning för att torka trä på ett exakt och effektivt sätt, vilket minimerar svinn och maximerar värdet av varje bit trä. Sågverken kan på så vis förbättra sin effektivitet, digitalisera sin produktion och drastiskt minska sin klimatpåverkan.

Kronobergs län

Quiqly AB, Växjö
Marcus Öhrner, 24, Carl Johansson, 24
Låter konsumenter styckesköpa artiklar på tidningars sajter utan att behöva teckna en prenumeration. Allt för att hjälpa tidningar att nå de 95 procent som inte prenumererar samt öka antalet betalande läsare. Quiqly blev det första studentdrivna bolaget att få en investering av Linnéuniversitetets holdingbolag, Linnaeus Venture.

Läs mer här

Kalmar län

Virtual Ways AB, Kalmar
Rebaz Amin, 33
Arkitekt som insåg att branschen behövde digitalisera sig. Nu är målet att bli besiktningsbolagens och husköparens bästa vän. Har tagit fram ett VR-verktyg, Virtual inspect, för byggbranschen med fokus på besiktningar. Dokumenterat material blir också bevis för skadereglerande aktörer.

Audience Growth AB/Gem Ticket, Kalmar
Jimmie Johansson, 32
Utvecklar ett marketing automation-system för idrottsklubbar med få anställda. På så vis kan lokala föreningar lättare locka publik till matcher, samtidigt som tjänsten skräddarsyr personliga erbjudanden för att locka tillbaka åskådare till nästa match.

Jönköpings län

Window Glass Recycling Sweden AB, Gnosjö
Emil Falk, 20
Ger byggbranschen en knuff i rätt riktning i att återvinna mer, närmare bestämt genom att skapa en maskin som gör att fönsterglas kan återvinnas i stället för att deponeras. Vann EM i Ung Företagsamhet 2022 och har väckt stort intresse hos internationella återvinningsaktörer och glastillverkare.

Firma Tania Gazi, Jönköping
Tania Gazi, 20 år
Anordnar vänskaps- och dejtingkurser för personer med autism. Är även yngst i Sverige med att utbilda socialtjänsten i bemötande av familjehemsbarn. Har även drivit podden Inte min svaghet där unga med funktionsvariationer kommer till tals. Ingår i företagarnätverket Unique Power Entrepreneurs.

Human Doc AB, Amandia Group AB, Esotera AB, Jönköping
Christina Melle, 34
Socionom som tog sig ur en våldsam relation och startade eget. Driver nu bland annat bolag kring att placera barn i jour- och familjehem, utbilda om våld i hemmet samt erbjuda olika typer av skyddade boenden. Via tredje bolaget, Human Doc, har hon utvecklat ett digitalt stöd för rapport- och handledning som spar oceaner av tid för familjehem och jourhem. Har ingått inkubatorn Science Park Jönköping och backats av Almi Invest.

Halland

21 Marketing AB, Halmstad
Mandana Karim, 28
Ett nytänkande sätt att arbeta med marknadsföring. Tar sig enbart an kunder som jobbar långsiktigt hållbart och vars beslut utgår ifrån jämställdhetsperspektiv, med målsättning att förändra branschen. Bolaget har tagit sitt namn från året då kvinnor fick rösträtt i Sverige, 1921. Och grundades precis 100 år efter det.

PA Tim AB, Halmstad
Patric Axtelius, 25
Utvecklar en auktionsapp där människor som behöver få arbeten utförda och andra människor som kan och vill utföra arbetena kan mötas. I appen går det även att betygsätta både uppdragsgivaren och genomföraren. Utvecklar också en infrastruktur för budgivning på både arbete och uppdrag för att marknaden ska styra priset.

Helios Innovations AB, Åled
Jonatan Persson, 22, Johanna Gillberg, 25, Erik Rosengren, 24
Har utvecklat en ny teknik som renar flytande farligt avfall. Med företagets metoder kan industrier använda restvärme för att behandla sitt processvatten, vilket minskar energiåtgången samtidigt som färre lastbilstransporter krävs. Det renade vattnet kan föras tillbaka in i industrin och användas på nytt.

Västra Götaland

iTrack Reading AB, Göteborg
Wilma Emanuelsson, 19
Etisk hacker som fick sin första dator som femåring. Som 19-åring har hon redan jobbat med it-säkerhet i över tio år och är inplockad i ett svenskt miljardbolags styrelse. Med hjälp av eyetracking och maskininlärning skapar hon ett världsnytt verktyg som låter användare höra det de läser, i realtid. Dels riktat till dyslektiker, dels till alla som lär sig ett nytt språk.

Läs mer här

Parametric Solutions AB, Göteborg
Sofia Malmsten, 29, Erik Forsberg, 28, Simon Brobäck, 25, Henrik Frank, 34
Ökar digitaliseringen inom samhällsbyggnad. Med företagets tjänst matar användaren in data, till exempel krav från detaljplanen. Sedan genereras tusentals olika designförslag inom några minuter. Vd Sofia utsågs till årets unga fastighetskvinna av Fastighetssverige, samtidigt som Forbes lyft flera grundare på sin 30 under 30-lista.

Firma Lilly Kungs/Archive Attire, Borås
Lilly Kungs, 23
Förändrar sättet vi ser på secondhand, med utvalda ”preloved-plagg” och ett tilltalande bildspråk i sociala medier. Jobbar med kurerade klädsläpp förankrade i aktuella trender – ett nytänkande vintagekoncept som lockar allt fler att shoppa medvetet. Vinnare av H&M och Elle Conscious Award.

Moderna Consulting AB, Borås
Yasser Mohamed, 21
Systemvetarstudent med erfarenhet från lagerarbete och bemanningsbranschen som startade eget i fjol. Målet är att göra rekrytering mer fördomsfri och rättvis, och ta vara på kompetens oavsett etnicitet och bakgrund. Ett jobb är lika med att en hel familj mår bra.

Videm AB, Göteborg
Maria Barklund, 30, Petter Barreng, 28 år
Bioteknikföretag vars första produkt är en handhållen diagnostikplattform för snabb, pålitlig och billig diagnostik med fokus på infektionssjukdomar. Över hälften av världens befolkning har ingen eller begränsad tillgång till diagnostik, och utöver det förlitar vi oss på laboratoriediagnostik som tar flera dagar för ett svar. Med företagets innovation tar det under en timme. Vann Innovativa Startups 2022 och Swelife Medtech4health 2022, via Vinnova.

Mendy International AB, Göteborg
Senad Santic, 34
Förenklar hur vi beställer fastighetsservice och hantverkartjänster för hemmet. Genom att tillhandahålla en videobaserad plattform gör företaget det möjligt för fastighetsskötare och hantverkare att effektivt bedöma och lösa problem i bostäder på distans.

Nocoli AB, Göteborg
Jacob Nissén Karlsson, 27, Jacob Cahn, 25
Utvecklar en sensor som detekterar bakterier i realtid och ger svar på vattenkvaliteten på tio minuter i stället för flera dagar. I starten ligger fokus på svenska vattenverk. På sikt är målet att göra skillnad i länder med stora problem med färskvatten, med smittspridning som följd. Ingår i Chalmers Ventures.

Adsorbi AB, Göteborg
Kinga Grenda, 33, Hanna Johansson, 28
Tänk om luft kunde renas miljövänligare med cellulosa i stället för oljebaserat kol – och klart effektivare? Så att konst kunde bevaras bättre och industrier fick skräddarsydda filter? Adsorbi har redan fått internationella rubriker för sin revolution inom luftrening. Vann Åforsk Entreprenörsstipendium 2022.

Läs mer här

Oaks AB, Göteborg
Emil Carlberg, 35
Låg energiförbrukning står väl högst på önskelistan hos de flesta numera? Företaget hjälper fastighetsägare att spara energi och få ett bättre inomhusklimat, såväl i äldre hus som i nybyggnation. Dels genom sitt egenutvecklade system Cornelia, dels via uppgradering av befintliga styrsystem för fastighetens system för värme, ventilation och kyla.

Lursta Cast Iron AB, Lyrestad
Andreas Stridkvist, 28
Gjuterientreprenör som i stort sett är uppvuxen på släktföretaget Lyrestads Gjuteri, som farfar grundade 1955. Köksredskapen är tillverkade för hand av återvunnen metall från lokala skrothandlaren, energin kommer från förnybar energi och smältan gjuts i engångsformar av sand som återanvänds i ett kretslopp inom gjuteriet.

Lumeotech AB, Göteborg
Leo Hong Wu, 33, John Holmgren, 29
Bolagets patenterade fästteknologi gör det möjligt att fästa vad som helst på vilken textil som helst, utan någon förberedelse på ytan. Det öppnar helt nya möjligheter inom konsumentnära elektronik – och har potential i rymdindustrin. Företaget erbjuder tekniken både som ingrediens och inbyggd i färdiga produkter.

Orthovelox AB, Strömstad
Erik Hermansson, 30, Viking Renhammar Metus, 34
Tar oss ljusår framåt i hur ortopediska hjälpmedel görs. Via 3D-skanning och 3D-printande ska individanpassade skoinlägg göras automatiserat och mycket mer effektivt, vilket sparar tid och pengar för sjukvården och patienter.

Palats Technology AB, Göteborg
Henrik Olausson, 26, Axel Sabel, 25, Adam Andreasson, 27, Felix Engelbrektsson, 31
Brist på smidiga sätt att spåra, hantera och återbruka resurser gör att bygg- och fastighetsföretag förlorar miljonbelopp och genererar en tredjedel av Sveriges avfall. Med hjälp av digitalisering och AI-teknologi gör Palats att återbruk av företags möbler och byggmaterial blir lika attraktivt som nyköp.

Lilla Landet AB, Mölndal
Michael Dawid, 28, George Chakko, 28
Lilla landet satsar inte på sin butikspersonal – för någon sådan finns inte. Självbetjäningsbutiken i Toltorpsdalen har lyckats etablera sig på kort tid och allt fler kunder hittar dit. Arbetet pågår med att skapa en kedja och i dag finns fyra butiker med fler på gång.

Tuggmotstånd AB, Göteborg
Amanda Ekström, 26
När entreprenören hörde unga tjejer klaga på sitt utseende ville hon visa hur oretuscherade kroppar kan se ut. I dag driver fotografen både ett framgångsrikt Instagramkonto, ett produktionsbolag samt en modellagentur för alla sorters utseenden. Utsedd till Årets förändrare.

Peckiiless AB, Göteborg
Marzyeh Advand, 35, Nima Hajiabdolrahim, 35
Över 470 miljoner människor i världen har diabetes. Att ha koll på blodsockret är en viktig del av mångas vardag. Nu finns ett nytt, smärtfritt sätt för diabetiker att kontrollera blodsockernivån – via sin utandningsluft. Med hjälp av en nanosensor mäts glukoshalten. Metoden är prisvärd och miljövänligjämfört med blodprov med ständiga stick.

Jolint Network Analytics AB, Göteborg
Klaudia Mur, 31
Datavetare och fysiker med en passion för att förstå hur människor interagerar, kommunicerar och samarbetar på arbetsplatsen. Blev entreprenör just för att skapa bättre arbetsplatser med mer inkluderande, jämlik kultur. Hjälper företag att ta fram datadrivna strategier för att öka sin mångfald och inkludering och skapa en bättre arbetsmiljö för alla.

Blekinge

My Mellis Sverige AB, Karlskrona
Emma Sturesson, 25, Anton Olsson, 24
Genom blodsockersmarta mellanmål på arbetsplatsen vill entreprenörerna vara med och förebygga typ 2-diabetes och bidra till en bättre folkhälsa. De ser till att företag i alla storlekar kan satsa på ett förebyggande hälsoarbete i sin organisation. Har tidigare utsetts till Årets Unga Företagare 2021 i Karlskrona.

Skåne

SO Medical eHealth AB/Second Opinion, Malmö
Abdirahiim Abdi, 24
Fotbollsspelaren och systemvetaren som blev entreprenör för att ge alla möjligheten till en second opinion inom sjukvården. Via en AI-baserad plattform får patienten en ny medicinsk bedömning från en oberoende läkare eller specialist för att identifiera diagnostiska fel och förhindra skadliga och onödiga behandlingar. Utsågs i fjol till vinnare av XO Foundations stipendium. Ingår i inkubatorerna Health Tech Nordic i Lund och Minc i Malmö.

Läs mer här

Mantis Photonics AB, Lund
Denis Hellebuyck, 35, Diego Guénot, 35, Jan Alexander, 34
Genom att skanna ögat, närmare bestämt näthinnan, kan tecken på Alzheimers sjukdom hittas 10–15 år innan de första symptomen märks. Bilderna visar nivåerna av ett protein som invaderar hjärnan, skapar kognitiva problem och på sikt kan leda till Alzheimer. Metoden öppnar upp för att undersöka betydligt fler människor än i dag. Företagets nya patenterade kamera är nyckeln, som framöver även kan bidra till tidig upptäckt och övervakning av fler sjukdomar.

Läs mer här

Nikolai Development AB/Nikdev, Malmö
Maja Frankiewicz, 28
Byggingenjör som blev programmerare och nu servar bygg och fastighetsbranschen med digitala lösningar och transparent hantering av data för alla parter i ett byggprojekt, för mer resurssnålt och effektivare resultat. På sikt är målet glasklart – att möjliggöra klimatpositiva byggen.

Berry Lab AB, Lund
Lovisa Heyman-Lindén, 35
Molekylärbiolog från Lunds universitet som startade eget för att skapa produkter av nyttiga nordiska bär. Tar fram så kallad ”functional food” – mat med hälsoeffekter – baserat på sin forskning på bär, som ses som en underutnyttjad resurs på väg mot en bättre folkhälsa.

Camigo AB, Malmö
Karolina Eng, 35
Utmanare till finska bolaget med det minnesvärda namnet Gubbe – hennes agetechtjänst matchar äldre med yngre för enklare sysslor eller lite sällskap. Grundaren har tidigare varit med och utvecklat barnpassnings- och läxhjälpsbolagen My Nanny och Allakando.

Hemavi AB, Malmö
Hazem Ashour, 30, Pascal Dettwiler, 30, Matthew Tsang, 27
Livet är för kort för eländiga rumskamrater. Hemavi är en marknadsplats för delat boende där användare får en glimt av potentiella rumskamraters personlighet, intressen, värderingar och livsstil. En egenutvecklad algoritm matchar rumskamrater som sannolikt kommer överens.

Pharmista Technologies AB, Lund
Alice Mattsson, 27
Har utvecklat graviditetstest som går att återanvända – det är egentligen en självklar uppgradering av en produkt som inte utvecklats så värst mycket under åren. Företaget ser till att det som redan borde ha funnits nu håller på att utvecklas. Ett hållbart graviditetstest med global potential.

Läs mer här

Angry Camel AB, Malmö
Bakr Jahhan, 29
Kikärtor är kökets guld – rika på mineraler och vitaminer och med en hög proteinhalt. Företagets metod för att ta fram så kallade isolater – ett slags proteinpulver – av kikärter gör att de kan ge olika producenter en hållbar ingrediens som förhöjer andra växtbaserade proteiner i smak och konsistens. Det kan exempelvis göra veganska ostar ännu krämigare, eller härma och ersätta ägg i vissa produkter – och ge oss ett bättre proteinpulver i sportflaskorna. Ingår i Krinovas inkubator.

Glänta Group AB, Lund
Gabriella Killeen, 30
Utvecklar avancerade sexleksaker för kvinnor. Det nystartade pleasuretechbolaget lägger en grund för framtidens njutning för kvinnor baserad på avancerad teknologi och djup kunskap kring kvinnors hälsa, övergripande välmående och fysiologi. Lyfter därmed en lite undanskymd marknad och produkter till en öppen plats där njutning och jämställdhet är i fokus.

Pampas Design, Malmö
Linnéa Samia Khalil, 35
Turnerande musiker som blev arbetslös under pandemin och startade ny business: att skapa kläder. Syr upp plagg på beställning i ateljén i Malmö. Hyr även ut plagg samtidigt som privatpersoner kan köpa och sälja begagnade plagg via företagets preloved-tjänst.

Franka Drinks AB, Malmö
Efe Akol, 35, Stephanie Wredenmark Godée, 34, Per Wredenmark Godée, 30
Familjetrio som siktar internationellt med sina alkoholfria drycker baserade på svenska och nordiska råvaror. Med fokus på smakupplevelser och hållbarhet utvecklar de drycker som gör det lätt och naturligt att välja alkoholfritt.

Systrarna Danielsson i Tommarp AB, Tommarp
Marta Danielsson, 28, Ellen Danielsson, 28, Anna Danielsson, 25
Systrarna driver en obemannad butik på Österlen med målet att serva de runt 300 bofasta i Östra Tommarp och byarna runt omkring. Kunden släpper in sig själv med hjälp av bank-id och skannar och betalar sedan varorna själv.

Rebaba AB, Lund/Stockholm
Paula Runsten, 24, Felix Kruse, 25
Efter praktik på Tesla och Northvolt insåg de två blivande ingenjörerna hur få lösningar det finns för uppsamling, återanvändning och återvinning av batterier. Samtidigt beräknas batterimarknaden vara värd 250 miljarder euro per år i Europa från år 2025. Där föddes företagsidén.

Text: Malin Sund.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna