För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Visionären från Rosengård ritar om vården

Publicerad 12 maj 2023
Det blivande fotbollsproffset från Malmö bytte bana för att ge patienter en ny väg till säkrare diagnoser.
Abdirahiim Abdi, grundare av Second Opinion. Foto: Oskar Omne.

– Min dröm är att inspirera yngre att skapa en bättre värld med ny teknik, säger Abdirahiim Abdi.

24-åriga Abdirahiim Abdi har ett år kvar på utbildningen till systemutvecklare. Samtidigt har han läst in sig på världsrapporter och skummatprognoser kring samhällsutmaningar. För parallellt med studierna tar Abdirahiims företag Second Opinion form i flera inkubatorer.

Visionen är att digitalisera och demokratisera svensk sjukvård. Men från början handlade allt om fotboll.

Drömde om fotboll

Abdirahiim växte upp i samma område som Zlatan i Rosengård i Malmö.

– Fotbollen var det enda jag kunde drömma om och jag fokuserade helt på den. Det går inte att ha en plan B om du har en plan A, resonerade jag. Du måste satsa allt.

Men i takt med att Abdirahiims ena syster läste till sjuksköterska väcktes intresset för sjukvården. Skulle han bli läkare?

– Min syster pushade mig att hitta min egen väg och lära mig mer om techvärlden. Jag insåg snabbt att det är en arena för alla. Du kan komma med en lösning och påverka liv, berättar Abdirahiim som i slutet av 2021 sökte in till inkubatorn Health Tech Nordic i Lund.

Hittade en lucka

Han hade sett en lucka när det gäller patienters rätt till en ”förnyad bedömning”, en second

opinion. Rättigheten slås fast i patientlagen men i praktiken fungerar det mindre bra. Undersökningar visar hur viktigt det är att kunna få nya ögon på prover eller symptom.

– 66 procent av patienterna i en stor amerikansk studie fick sin diagnos justerad efter en

second opinion, medan 21 procent fick helt ny diagnos. Länsförsäkringar har gjort en undersökning i Sverige som visade att 50 procent av operationerna i studien var medicinskt omotiverade, berättar Abdirahiim.

Ytterligare studier visar att 86 procent önskar sig en förnyad bedömning vid en cancerdiagnos i Sverige.

– Men då måste din behandlande läkare godkänna att du tar in en second opinion, och många är rädda för att skada relationen med sin läkare, säger Abdirahiim.

Vid sidan av Lundinkubatorn ingår hans Second Opinion även i Digital Well Arena i Karlstad med fokus på bolag som samverkar med offentlig verksamhet, i utvecklingen av digitala välfärdstjänster.

– Sverige har som mål att bli bäst i världen på e-hälsa. För att nå dit behöver kommuner och landsting samarbeta med företag som serverar nya, innovativa lösningar, konstaterar Abdirahiim.

Vill inspirera ny generation

Via Second Opinion ska patienter träffa läkare digitalt. Med AI skapas individanpassade frågor som förbereder läkarbesöket – och som matchar patienten med rätt läkare, exempelvis utifrån språk.

– 1,5 miljoner svenskar har också nedsatt hörsel. Vi ska kunna texta videomötet i realtid med hjälp av AI. Framöver kan AI-stödd analys av röntgenbilder bli aktuellt.

I höstas vann Abdirahiim 500 000 kronor från XO Foundation och fick samtidigt en mentor från näringslivet.

– XO Foundation och min mentor har varit ett så stort stöd och de har gett mig ett nätverk som jag bara kunnat drömma om.

Just nu bygger han en betaversion av tjänsten tillsammans med läkare. Målet är en lansering under hösten. Själv har Abdirahiim ytterligare ett mål med företagsbygget.

– Min dröm är att inspirera nästa generation av changemakers att använda ny teknik för att skapa en bättre värld.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna