För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Världsunik teknik hjälper dyslektiker

Publicerad 12 maj 2023
Som sjuåring bestämde hon sig för att bli världens bästa etiska hacker. Som 11-åring tipsade hon sin kommun om it-säkerhetsluckor. I dag bygger Wilma Emanuelsson ett världsunikt hjälpmedel för dyslektiker. Till att börja med.
Wilma Emanuelsson, vd och grundare av iTrack Reading. Foto: Oskar Omne.

Tänk dig att du läser en text på datorn. Samtidigt följs dina ögonrörelser av eyetrackingteknik.

Det du läser omvandlas i samma sekund till tal, så att du hör det som står skrivet. Samma teknik kan underlätta inlärning av språk. Eller göra livet lättare för den med vacklande syn.

– Det finns ingen i världen som erbjuder den här tjänsten i dag, konstaterar 19-åriga Wilma Emanuelsson som redan jobbat med it-säkerhet och programmerat i över tio års tid.

I styrelse för miljardbolag

Hon är även invald i styrelsen för det svenska miljardbolaget Sparc, parallellt med egna bolagsbyggandet. Det hela började med en rejäl vinnarskalle.

– Jag var van att vinna när vi spelade kort och andra spel på rasterna i skolan. Jag vann för att jag fuskade, skrattar Wilma.

När klassen spelade datorspel byttes hennes frustration mot driv när hon insåg att det gick att hitta genvägar även där.

– Jag lånade böcker om programmering, de var på engelska och jag kunde knappt läsa på svenska då. Men det blev starten. Jag kollade på filmer om it-säkerhet med pappa, som översatte åt mig. Han har ett byggföretag och såg kanske entreprenören i mig.

Stoppade barnporr

Efter att hon använt sina nyfunna kunskaper för att ta bort frånvaronotiser och stänga ner skolans nätverk när hon missat att plugga inför prov, fokuserade Wilma i stället på samhällsproblem. Som 14–15-åring satte hon stopp för barnporrsidor på nätet och sajter för mänsklig trafficking. Hon hjälpte även polisen att spåra upp bedragare som lurat äldre på pengar.

På gymnasiet hade hon tentat av kurser för att ha tid att starta företag och jobba som it-konsult och gokartinstruktör. En vän med svår dyslexi gav Wilma idén om vad bolaget skulle kunna bidra med i världen.

– Lärare tyckte att min vän skulle nöja sig med knappt godkänt eftersom det var ”bra nog för någon med dyslexi”. Det krossade henne, att de inte trodde något om henne. Det går minst två med lässvårigheter i varje klass i Sverige, enligt statistiken. Deras potential ska inte slösas bort. 40 procent av alla självgjorda miljardärer i världen har för övrigt dyslexi, inklusive Steve Jobs.

Ett handskrivet brev cementerade Wilmas övertygelse om att hon hittat rätt utmaning att lösa. En elvaårig pojke med dyslexi hade tappat suget att leva efter ständiga motgångar i skolan. ”Tack för att du nu ger honom hoppet tillbaka”, skrev pojkens pappa som hört om satsningen.

Första produkten

Senare i år lanserar Wilma sin första produkt, iTrack Focus, som växer fram med hjälp av två nya kollegor i bolaget, Agnes Alveros och Lee Johannisson.

– Många har både adhd och dyslexi. Därför använder vi eyetracking för att hjälpa dig att fokusera. Allt distraherande på skärmen mörkläggs.

Verktyget släpps som en månadsprenumeration vilket gör att Itrack kan vara självförsörjande och få pengar till utveckling av den mer krävande eye-to-speach-funktionen.

– Jag drar inte på mig onödiga kostnader och jag tar inte in investerare som bara letar höga vinster. Alla ska kunna använda iTrack Reading oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Det är viktigast för mig. Alla ska ha rätt att nå sin högsta potential.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna