För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Revolution för luftrening från skogen

Publicerad 12 maj 2023
Det började som ett supermaterial som räddar tavlor från att brytas ner av föroreningar. Sedan såg Hanna Johansson och medgrundarna på Adsorbi sin riktiga fullträff – luftreningsindustrin.
Hanna Johansson, vd och medgrundare av Adsorbi. Foto: Oskar Omne.

– Att konkurrera ut kolbaserade luftfilter är ett rent nöje.

Det är inte alla som kan gå upp på morgonen och vara ett steg närmare att bland annat skydda konstverk mot tidens tand.

– Tavlor släpper själva ut luftföroreningar som gör att de förlorar sin ursprungliga färg, förklarar Hanna Johansson.

Vill hjälpa muséer

Hon har drivit utvecklingsprojekt tillsammans med muséer i Göteborg och Stockholm och är snart redo att släppa en produkt för den internationella konstmarknaden – riktad mot museer, arkiv och konstsamlare.

– Vi har avtal med en distributör i Tyskland som når ut till över 50 länder, berättar Hanna.

Hon är civilingenjören i bioteknik som fick smak på företagande via Göteborgsbaserade Potato Plastic som gjorde bioplast av potatis. Under några år som magangementkonsult mot greentechindustrin vässade hon även sin talang för affärsutveckling. Kort sagt den perfekta uppladdningen för det som skulle komma härnäst.

– Jag tyckte att det var så kul med bolagsbyggande så när jag blev kontaktad av forskare bakom ett nytt biomaterial var det lätt att tacka ja, konstaterar Hanna.

Hon hade en liten checklista liggande för vad hon ville se, i en lockande affärsidé.

– Jag ville se en lösning som är tydligt hållbar och gör nuvarande system mer hållbara. Samt att den skulle kunna appliceras på många olika branscher. Det såg jag nu.

Effektivare och miljövänligare 

I januari 2022 grundade Hanna och forskarkollegor bolaget Adsorbi som renar luft med cellulosabaserade filter – såväl miljövänligare som långt effektivare än dagens kolfilter.

Företaget har redan hunnit få internationella tidningsrubriker och kammade hem Åforsk entreprenörsstipendium 2022. Hanna ringade dessutom snabbt in företagets fokus.

– Jag hittade vår bullseye-marknad: luftfilter inom industrin. Vi kan skräddarsy luftfilter som klarar olika föroreningar, optimerat för en viss verksamhet. I dag har vi projekt med bolag somgör luftrenare såväl till hushåll och restaurangersom för tillverkningsindustri.

Inom EU är dessutom striktare lagkrav för inomhusluft på gång, tillägger Hanna innan vi kommer in på det som engagerar henne mest just nu.

– Tillverkning är min hjärtefråga, jag har haft fokus på det från dag 1. Mycket innovation och forskning stannar av just för att du inte kan skala upp på ett kostnadseffektivt sätt. Det avgör om din idé faller eller funkar, konstaterar Hanna som om två år siktar på att ha egen pilotproduktion i gång i Göteborg.

Kan rädda skobranschen 

En ny, konkret användning av företagets produkter väntar runt hörnet, utifrån intresse från skobranschen.

– Vi lanserar inlägg för luktborttagning i skor. Det blir en språngbräda för att snabbt bygga upp vår organisation och produktionskapacitet.

Parallellt jobbar Hanna med bolagets första investeringsrunda och att säkra vidare kompetens kring kommersialiseringen.

– Bolaget är bara ett år gammalt och vi rör oss väldigt snabbt framåt tack vare ett så kompetent team. Nästa steg blir att bygga upp vår styrelse med experter på kommersialisering av nya material.

Visionen framåt omfattar flera olika lösningar och produkter, som kan ersätta mindre hållbaraalternativ.

– På sikt är Adsorbi en materialplattform för olika biobaserade produkter, säger Hanna.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna