För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Bygger banbrytande musikinstrument för alla

Publicerad 12 maj 2023
Maria Svahn är medieteknikingenjören från KTH som skapar musikinstrument för människor med intellektuella funktionsnedsättningar.
Maria Svahn, vd och medgrundare av Funki Instruments. Foto: Oskar Omne.

– Vår innovation gör att alla kan spela musik tillsammans på sina egna villkor.

Hon har varit turnéledare för artister inom hiphop och arrangerat nattklubbar med fokus på elektronisk musik. Samtidigt har hon jobbat extra inom särskolan i över 13 år. När Maria Svahn läste till ingenjör i medieteknik på KTH föll alla pusselbitar på plats.

Tillsammans med klasskompisen Josefine Hölling gillade hon praktiska moment som gick ut på att uppfinna saker och vara kreativ. I en kurs ingick ett samarbete med en skola för barn med funktionshinder.

– Det visade sig vara samma skola som min mamma tog över 2010 och drev i många år. Jag började själv som elevassistent efter gymnasiet och har trivts väldigt bra inom särskolan, berättar Maria som varje vecka, parallellt med bolagsbyggandet, håller ridlektioner för en grupp barn med funktionsvariationer.

Låter bra för alla

Resultatet av KTH-kursen blev embryot till Funki – ett banbrytande nytt sätt att skapa och koppla ihop instrument så att vem som helst kan spela musik, oavsett intellektuell eller fysisk förmåga.

– Jag brukar förklara det som en uppsättning instrument som alltid låter bra med varandra, oavsett hur du spelar på dem. Som gör det möjligt för alla att spela musik ihop, fullt ut, på sina egna villkor, säger Maria.

En mikrodator i varje instrument kommunicerar med en huvuddator där Funkis mjukvara synkroniserar instrumenten och gör att de låter bra ihop, även när någon spelar med på klassiska instrument. I en tillhörande app kan användare välja vilka låtar de vill spela.

Åsidosatt målgrupp

– Vi fokuserar på en målgrupp som är väldigt åsidosatt, speciellt inom tekniksektorn, konstaterar Maria.

Hon och medgrundare Josefine Hölling kunde snabbt glädja sig åt stöd från inkubatorn KTH Innovation samt en plats i Reach for Changes inkubator med fokus på socialt entreprenörskap.

– Vi lärde oss ingenting om företagande på ingenjörsutbildningen, så inkubatorerna har gett oss ovärderlig kunskap. Och det har varit så inspirerande att vara bland andra entusiastiska och ambitiösa företagare.

Vill nå det offentliga

Just nu står tillverkningen av produkten i fokus, där Funki är i full färd med att 3D-printa en ny prototyp. En parallell utmaning är vägen till kunderna.

– Våra användare är ju inte riktigt våra kunder. Det är kommuner, landsting och skolor vi riktar oss till med försäljningen. Vi ska ge oss in i upphandlingsvärlden, säger Maria och tillägger:

– Så många ställen vill att vi ska komma och visa instrumenten. De älskar lösningen. Men kommer de att kunna betala?

Målet är att ha rott i land en första försäljning innan 2023 är slut. En uppsättning om fyra instrument kostar cirka 100 000 kronor plus en årsavgift för tillgång till företagets app med själva musiken. En skola och en daglig verksamhet har redan skrivit på en avsiktsförklaring om att, efter vidare testning, köpa instrument.

Teamet bakom Funki består i dag av en mix av personer från tiden som turnéledarjobbet, särskolan och KTH, konstaterar Maria som lyfter teamet som en avgörande framgångsfaktor.

– Frej Larsson som är vår musikaliska rådgivare har ovärderlig erfarenhet av musikbranschen och han har visat mig att man måste vara modig för att åstadkomma förändring. Ljudforskare Kjetil Falkenberg och innovationsstrateg samt businesscoach Donnie Lygonis från KTH har trott på oss från början och fått de svåraste sakerna att bli enkla.

Visionen framåt är tydlig: mer mångfald i alla situationer där musik finns – och nya samarbeten.

– Jag hoppas att Funki kan göra att fler olika personer möts via musiken, först i Sverige och sedan runt om i världen. Min mamma har ägnat sitt liv åt att göra tillvaron bättre för personer med intellektuella funktionshinder och jag ska fortsätta i hennes fotspår, säger Maria Svahn. 

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna