För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Halldora von Koenigsegg föreslås som ny ordförande i Företagarna

Publicerad 11 apr 2024
Företagarnas valberedning föreslår enhälligt att Halldora von Koenigsegg väljs till ordförande vid Företagarnas kongress den 23-24 maj.

Sedan Fabian Bengtsson efter sex år som ordförande lämnat besked om att han inte ställer upp till omval har Företagarnas valberedning arbetat för att hitta en efterträdare som kan väljas vid kongressen i Gävle. Valberedningen har nu presenterat sitt förslag till ny ordförande: Halldora von Koenigsegg.

Utvecklat världsberömt varumärke

Idag är Halldora operativ chef på Koenigsegg, ett företag som är känt för sina exklusiva och skräddarsydda bilar. Halldora har arbetat inom Koenigsegg sedan början av 2000-talet och har varit en betydande faktor i resan där bilföretaget har växt från ett svenskt småföretag till ett världskänt varumärke med 700 anställda i koncernen, varav de allra flesta återfinns i Ängelholm.

- Den som utvecklar världens snabbaste bil i Ängelholm ska också kunna få fart på utvecklingen av Företagarna. Jag ser verkligen fram emot att tillsammans med Halldora von Koenigsegg kämpa för Sveriges alla företagare, säger Företagarnas vd Benjamin Dousa.

Vi som lever som företagare och känner till alla de utmaningar som du ständigt ställs inför måste vara tydliga för att kunna påverka

- Halldora är en inspirerande entreprenör, affärsledare och beslutsfattare på Koenigsegg. Hennes snart tre decennier långa entreprenörskarriär visar på en imponerande förmåga att övervinna branschens utmaningar och driva företagets framgång. Det är erfarenheter och kompetenser som gör henne väl lämpad att nu axla rollen som ordförande i Sveriges största organisation för små och medelstora företag, säger Cathrine Dellborg, ordförande i Företagarnas valberedning.

Som född i en företagarfamilj med isländska föräldrar verksamma inom golvbranschen har Halldora levt nära företagandet hela livet. Nu vill hon vara en ledande kraft för att göra företagares röster hörda. Om hon väljs till ordförande får Halldora von Koenigsegg uppdraget att representera 60 000 företagare med ambitioner att växa, anställa och bidra till ökad välfärd.

Vill påverka

- Jag ser ett stort behov av att göra det smidigare att driva företag. Vi som lever som företagare och känner till alla de utmaningar som du ständigt ställs inför måste vara tydliga för att kunna påverka. Det vill jag bidra med om jag väljs till ny ordförande, berättar Halldora von Koenigsegg.

Vi måste locka fler kvinnor till att engagera sig och våga satsa

Prioterar två samhällsfrågor

Halldora nämner två aktuella samhällsfrågor som hon gärna prioriterar i rollen som ordförande: kvinnors företagande och kompetensförsörjning.

- Jag vill stötta unga kvinnor i företagande och i näringslivet. Vi måste locka fler kvinnor till att engagera sig och våga satsa. En viktig del är att det behövs fler kvinnliga förebilder för att inspirera kommande generation. Jag tror på inspirerande ledarskap för att locka fram alla möjligheter som finns med företagande.

Kompetensförsörjningen ser hon som en nyckelfråga för att stärka tillväxt och konkurrenskraft.

- Vi behöver göra utbildning lättare och närmare så att fler företag kan växa med kompetent arbetskraft. Kunskap är coolt och behöver inte komma från den klassiska akademiska vägen. Genom att lära sig bygger man både sig själv och de omkring en, säger Halldora von Koenigsegg.

Ordförande och övriga styrelseposter röstas fram av de utsedda ombuden på kongressen den 23-24 maj i Gävle.

Valberedningens fullständiga förslag till ny riksstyrelse:

Halldora von Koenigsegg, ordförande, Företagarna Ängelholm
Petra Örjegren, förste vice ordförande, Företagarna Östersund
Mathias Eriksson, andre vice ordförande, Företagarna Mark
Alfred Appelros, Företagarna Olofström
Carl-Johan Berthilsson, Företagarna Halmstad
Drazen Crnoja, Företagarna Ängelholm
Patrik Ekman, Företagarna Kristinehamn
Martin Elford, Företagarna Trosa-Gnesta
Tobias Lindfors, Företagarna Luleå
Matilda Mielind, Företagarna Uppsala
Ulrika Nilsson, Företagarna Norrköping
Johan Aspelin, Företagarna Stockholms stad
Elisabeth Thorburn, Företagarna Nacka-Värmdö

Anmäl dig till kongressen här.

halldora2-737.jpg

Företagarnas vd Benjamin Dousa tillsammans med Halldora von Koenigsegg som föreslås som ny ordförande i Företagarna. Foto: Emil Malmborg.

Fler nyheter från Företagarna