podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

”Det är väldigt tuff för företagare i dessa områden”

Publicerad 27 okt 2023
Goran Raundusis butik fylldes av rök på grund av en misstänkt mordbrand vägg i vägg. Ändå är han fast besluten om att fortsätta satsa på företag och service i utsatta områden.
Goran Raundusi, vd Rojan food. Höghusen i bakgrunden är stadsdelen Årby i Eskilstuna.

Eskilstunaföretaget Rojan food har blivit uppmärksammat för att det satsar på butiker och service i utsatta områden. Vd Goran Raundusi belönades i våras med Eskilstuna-Kurirens Affärslivspris 2023. I motiveringen lyfter juryn fram att företaget förblivit Eskilstuna troget trots att det växt ur sina lokaler och att ägarfamiljen tagit över matbutiker i utsatta stadsdelar och därmed förhindrat att de läggs ner.

− Det är viktigt att det finns liv och rörelse och jobb i ett område där det är lite oroligt, har Goran Raundusi sagt i en intervju med Företagarna Nyheter.

Kompromissa aldrig med kvalitet – eller dina drömmar

Brand i grannlokal

Satsningarna är inte problemfria. I vintras blev en person allvarligt skottskadad nära matbutiken i stadsdelen Årby. Häromveckan utsattes en grannverksamhet till matbutiken för en misstänkt mordbrand sent på kvällen.

− Det en tråkig händelse för oss alla, men samtidigt inser man att det inte bara är i Årby det händer. Dessa tråkiga händelser och brott händer överallt numera. Man får börja en ny dag med nya tag och kämpa vidare, säger han.

Polisen utreder om det finns någon koppling mellan branden i Årby och ett utpressningsärende på samma adress. Vad utredningen kommer fram till får framtiden utvisa.

− Som tur var kom Räddningstjänsten snabbt på plats och kunde begränsa branden. Vår lokal blev rökskadad, men det drabbade mestadels lagerutrymmet och kontorsdelen. Allt färdigpackat klarade sig fint. Men för att vara på den säkra sidan informerade vi våra kunder om händelsen och körde halva priset på allt frukt och grönt som var framme och allt annat som var lösvikt, säger Goran Raundusi.

Årby är ett fint område

I slutet av september brann en moské i Årby ned. Inledningsvis spekulerade många i om det var en mordbrand, men enligt polisens tekniska undersökning finns inget som talar för att branden var anlagd. Sådana händelser skapar ändå otrygghet. Samtidigt är Årby en stadsdel fullt av vardagsliv. Frågan är om det negativa får för mycket uppmärksamhet?

− Det är tyvärr lite så. Bra saker lyfts inte upp lika ofta som dem dåliga händelserna. Så är det bara. Årby är ett fint område och det bor helt vanliga människor som vaknar upp varje morgon och går till sina jobb. Geografiska läget är också bra med nära till centrum och samtidigt intill stadens infartsled, säger Goran Raundusi.

Ganska ensamt, men det finns stöd

Eskilstuna har en samverkansplattform där näringslivet och kommunen tillsammans arbetar med lokal samhälls- och näringslivsutveckling. I den ingår Goran Raundusi och fokuserar där på trygghetsfrågor. Utifrån Rojan foods perspektiv menar han att företaget har det stöd som krävs från samhället för att satsningarna ska bli bra, men han ser att det går att göra mer.

− Så klart finns stöd och det därför vi orkar och kämpa vidare. Många gånger känner man att man som företagare är ganska ensam; inget direkt stöd från samhället generellt, men boende i området och alla våra kunder brukar vara ett stort mentalt stöd för oss. Även kommunen har varit bra stöd, men det krävs mycket mer för att stötta företagare i dessa områden. Man har många utmaningar. Fastighetsvärdarna spelar också en viktig roll, men tar inte sitt ansvar alla gånger, mer än att hyra ut en lokal. Man skulle gärna vilja se mer samverkan och stöd inte minst från Polisen, säger han. 

Jobbar för en bättre vardag

Vad krävs då för att fler ska vilja satsa på företag och service i områden som har problem? Goran Raundusi har tänkt mycket på den frågan.

− Bättre förståelse inte minst från fastighetsvärdarna. Och man bör känna som företagare att man har stöd, att man inte är ensam, att man jobbar för en bättre vardag – inte känna att man jobbar mot en. Verkligheten som det ser ut är väldigt tuff för företagare i dessa områden. Ändå känner vi att vi behövs mer än någonsin i dessa områden, säger han. 

Fotnot: Goran Raundusi är ordförande i Företagarna Eskilstuna-Torshälla.

Fler nyheter från Företagarna