För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kompromissa aldrig med kvalitet – eller dina drömmar

Publicerad 31 aug 2023
Livsmedelsföretagaren Goran Raundusi blir glad av att kunna erbjuda människor arbete och bidra till att de kan försörja sig och förverkliga sina drömmar.

Eskilstunabon Goran Raundusi gör inget halvhjärtat. Han har fått ta emot utmärkelser och priser för sitt driv i näringslivet och älskar sin hemstad. När butiker och samhällsservice lägger ner i utsatta områden gör hans företag tvärt om och satsar.

− Det är viktigt att det finns liv och rörelse och jobb i ett område där det är lite oroligt, säger han.

Växande familjeföretag

Goran har jobbat många år i familjeföretaget Rojan Food AB och blev vd 2006, efter att först ha studerat på KTH i Stockholm. Förtaget startades av hans pappa Kasim som kom till Sverige från norra Irak med familjen under 1980-talet. I Irak hade Kasim drivit företag inom livsmedelsproduktion liksom hans far gjort, Gorans farfar.

− Pappa började om med två tomma händer och startade ett livsmedelsföretag inom grossistledet 1999, säger Goran.

Enmansföretaget har sedan dess växt till en lönsam koncern med stark tillväxt, omsättning på över hundra miljoner kronor och ett tjugotal anställda. Genom ett gediget arbete med att knyta egna kontakter på matmässor har Rojan Food ett unikt sortiment med långt över tusen varor. Framgången vilar på att satsa på kvalitetsprodukter från världens alla hörn, med särskilt fokus på ris och asiatiska produkter.

− Det har varit en lång resa och många tuffa år med utmaningar, men vi brinner för att göra det vi gör, säger Goran.

Anställa och göra skillnad i samhället

Företaget har flera gånger växt ur sina lokaler och sedan fem år tillbaka ligger kontoret i den nya lagerbyggnaden som Rojan Food byggt i Vilsta industriområde strax utanför centrala Eskilstuna, tvärs över gatan från den gamla lokalen. Där jobbar många av företagets anställda med lager och logistik, men trots att Rojan Food först och främst är ett grossistföretag har det även anställda som jobbar i detaljhandeln.

När ICA-butiken lade ner i stadsdelen Fröslunda i Eskilstuna tog Rojan Food över driften. Nu har butiken sålds till andra lokala företagare som vill driva den vidare. I stadsdelen Årby tog Rojan Food över Coop-butiken som lade ner i fjol. Till saken hör att båda områdena tampas med problem och utanförskap.

− Det är viktigt att butiker finns kvar i områden som har problem. Tidigare fanns all service i Årby, som bank, post och apotek. Nu är allt det borta, men vi finns där. Jag tror på området, trots problemen som finns, säger Goran.

Företagare tar ansvar

Som jobbskapare menar Goran att det är en fördel att kunna anställa butikspersoner från grannskapet. Dels visar man för ungdomar att det finns vägar in på arbetsmarknaden, dels verkar det lugnande på unga som är på glid när personer de själva känner jobbar i butiken.

− Det blir en helt annan känsla när det finns lokal förankring. Ungdomar drar sig för att till exempel snatta i en butik där någon de känner eller känner igen jobbar, säger han.

Goran funderar mycket över vardagsbrottslighet och allvarliga händelser som skapar brist på trygghet i samhället. I Årby har det varit skottlossning nära butiken och då har han snabbt varit på plats för att ta hand om butikspersonalen.

− Vi påverkas av bristen på trygghet, men inget blir bättre för att vi lägger ner vår butik. Tvärtom behöver vi vara med och ta ansvar för vårt gemensamma samhälle. Det vi kan göra som företagare är att skapa jobb och samhällsservice, säger han.

Goran återkommer ofta till familjehistorien och betonar att han tycker att det är viktigt att vara en del av samhället och bidra till välfärden.

− Jag gläds åt att kunna anställa en ny medarbetare. Genom att erbjuda jobb kan jag och företaget hjälpa en hel familj att försörja sig, göra vardagen lättare för dem och hjälpa andra att nå det de drömmer om att kunna göra, säger han.

Fler nyheter från Företagarna