För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Succéverkstan ger lastbilar nytt liv

Publicerad 23 feb 2023
Tuffare miljökrav skapar nya affärer. Utmaningen är att hitta fler mekaniker.
Ägartrion Katarina Dufvenberg, Raymond Nylander och Jafar Shahin tror på 2023. Foto: Kristofer Lönnå.

Det är trångt i verkstan hos Lastvagnsservice. Ryktet om att Härnösandsföretaget kan ge gamla lastbilar ett nytt och miljöanpassat liv har spridit sig bland åkerier i hela Norrland. Här står bland annat äldre sopbilar som uppdateras för att möta nya miljökrav.

- Vi ser optimistiskt på framtiden när det gäller det egna företaget och vår bransch. Men det känns betydligt mer osäkert kring flera yttre faktorer som vi själva inte kan påverka, det handlar om struliga leveranskedjor som försenar leveranser av reservdelar och höga energipriser, säger Katarina Dufvenberg.

Lastvagnsservice har 14 medarbetare – och företaget räknar med att anställa ytterligare någon eller några personer under året. Precis som för så många andra företagare är kompetensbristen en av de största utmaningarna.

- Det är oerhört svårt att hitta mekaniker som är utbildade för tunga fordon.

Ett nytt kommunalt samarbete kan bidra till den framtida kompetensförsörjningen.

- En rolig nyhet är att vi har startat en lärlingsutbildning i fordonsteknik tillsammans med Härnösands gymnasium. Vi ställer upp med ett par lärlingsplatser per år, och jag hoppas att det här blir starten för en ny och viktig rekryteringskanal, säger hon. 

Katarinas spaning

Möjlighet
Nytt gymnasiesamarbete kan lösa bristen på lastbilsmekaniker.

Hot
Opålitliga leveranskedjor.

Fler nyheter från Företagarna