För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Utökad korttidspermittering välkommet – men enskild firma saknas

Publicerad 14 apr 2020
Korttidspermitteringen utökas nu till max 80 procent. Välkommet tillägg men inte optimalt eftersom enskilda firmor än en gång lämnas utanför, anser Företagarna.
En viktig princip för Företagarna är att valet av företagsform inte ska avgöra på vilket sätt en företagare omfattas av trygghetssystemen säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Systemet för korttidspermittering (korttidsarbete) föreslås förstärkas tillfälligt, meddelade regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna på en pressträff.

Arbetsgivare kan få stöd för arbetstiden för anställda med upp till 80 procent, mot tidigare maximalt 60 procent. Förstärkningen av systemet ska gälla under maj, juni och juli 2020, tre månader.

"Företagsform ska inte avgöra tryggheten"

– Detta var ett välkommet tillägg. Men inte optimalt. Naturligtvis måste alla jobbskapare i vårt samhälle få möjlighet till samma typer av stöd i tider av kris. Enskilda näringsidkare är fortsatt undantagna från stödet, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

– En viktig princip för Företagarna är att valet av företagsform inte ska avgöra på vilket sätt en företagare omfattas av trygghetssystemen. Korttidspermittering bör därför även omfatta företagare med enskild firma, säger Günther Mårder.
 
Företagarna har sedan tidigare föreslagit att staten bör överta en större del av lönekostnaderna för korttidspermittering, upp emot 100 procent och att korttidspermittering också ska omfatta företagare med enskild firma.

 

Mer kontroll mot fusk

Kombinerat med de nedsatta arbetsgivaravgifterna kan upp till 86 procent av den totala lönekostnaden lyftas från arbetsgivaren under maj och juni månad, menar regeringen och samarbetspartierna.

Därtill får Skatteverket mer resurser, motsvarande 130 anställda, för att kontrollera företag som fått stöd för korttidspermittering, bland annat genom fler oanmälda kontroller av personalliggare.

Nu ska riksdagsprocessen ha sin gång och regeringen kommer att överlämna förslagen till riksdagen i en extra ändringsbudget i mitten av maj. Utökningen av korttidspermitteringen kommer dock gälla retroaktivt från 1 maj.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna