För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fredrik Reinfeldt: ”Förändringen måste komma fort”

Publicerad 15 sep 2023
För tionde gången i ordningen sändes Nordens största digiloga hållbarhets- och framtidskonferens. Med talare som Fredrik Reinfeldt, Linnéa Claesson och Märtha Rehnberg lockades tiotusentals tittare till A sustainable tomorrow.
Pressbild A Sustainable Tomorrow .

Konferensen sändes från Helsingborg och Företagarna Höganäs stod värd för en av de 150 sändningsplatserna. Företagarna Region Syds förmånspartner Mindpark en annan. Catarina Rolfsdotter-Jansson var moderator. Hon är journalist, programledare, moderator, författare och föreläsare med fokus på hållbarhet. Förutom det har hon gett ut 12 böcker inom hållbarhetsområdet.

– Vi befinner oss i en värld av polykriser. Jag tänker ofta på det här med alarmism och hur vi ser att klimatförnekarna agerar, säger Noura Berrouba som agerar ungdomsröst under konferensen. Utöver det är hon ordförande för LSU och återfinns på Aktuell Hållbarhets lista ”33 hållbarhetstalanger under 33 år”.

Årets tema var disruption, eller uppsöndring på svenska. Talarna satte aktivism, utveckling, upplösning och kriser på agendan. Att välja mellan vad som är rätt och vad som är enkelt är inte så lätt som det låter – framför allt inte när det kommer till klimatomställningen.

– Det kostar mycket att förändra, det kommer alltid finnas någon som står emot, säger samhällsdebattören Linnéa Claesson och fortsätter:

– Mitt liv har lyckligtvis och oturligt nog inneburit att jag har ställts inför situationer där jag har tvingats vara modig och vågat. Vi kommer dö i två kategorier, de som försökte och de som inte gjorde det. Jag vet i vilken jag kommer vara – gör du det?

Det är svårt att få med någon på ett tåg om de inte vet var det tar dem, konstaterades det under dagen.

– Våra drömmar om framtiden påverkar våra handlingar i nutiden, säger klimatexperten Märtha Rehnberg.

"En enorm förändring i näringslivet"

För åttonde gången stod Fredrik Reinfeldt, före detta statsminister och nu ordförande för Svenska Fotbollsförbundet, som en av huvudtalarna.

– Alla ni som säger att världen kommer gå under och att allt är förlorat. Jag vill bara tala om att hoppet inte är förlorat, det är inte färdigt, säger Reinfeldt.

Han skickar vidare hopp om framtiden, och meddelar att det har skett en enorm förändring på kort tid. Även om det ibland kan kännas som att det bara går utför.

– Vi har en process i en dysfunktionell värld som ser ut att leverera, säger Reinfeldt och skickar med en uppmaning om att försöka uppnå en förändring utanför Sveriges gränser.

– Medvetenheten och kunskapen har förbättrats. Jag ser en enorm förändring i näringslivet. Utan de investeringarna som görs låser vi fast oss i det som inte är hållbart. Jag ser den förändringen i Sverige och norra Europa. Men ser jag det globalt? Nej. Där måste politiken komma på plats.

En gemensam global vision är ett hållbart leverne, men prioriteringsfrågan och tillvägagångssätten skiljer sig mellan olika länder. Fredrik Reinfeldt trycker på att det finns mer än ett mål, att vi måste se en samlad bild av beslutsfattande och dess effekter när vi engagerar oss.

– Ordet för dagen är disruption. Vi måste se skillnaden mellan det och förändring – som är något vi äger, och sker i de rum vi befinner oss i. Det är först när vi inser att vi inte har kontroll som vi måste prata om disruption. Om vi ska klara av att leva med de vanor vi har i dag måste det till en klimatdisruption, förändringen måste komma fort, säger Reinfeldt.

Fler nyheter från Företagarna