För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

103 unga idéer 2019 - hela listan från norr till söder

Tvål i tablettform, plåster som förhindrar infektioner och portabla sångstudios för världsstjärnor. Veganska pålägg, smarta svetsmetoder och Sveriges svar på Marie Kondo. Här är 103 nytänkande företag från hela Sverige, som drivs av spännande unga entreprenörer.
Publicerad 3 sep 2019
För fjärde året i rad utser tidningen Företagaren Sveriges 103 bästa idéer från företagare under 30 år. På omslaget syns Jens Karlsson, Assiye Süer, Joceline Lu, Cim Bergdahl, Amin Mazraeh och Tshepiso Lehutjo. Foto: Per & Per.

Listan är ett samarbete mellan Företagarna och Almi. 

almilogga100.jpg

Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista

NORRBOTTEN

Tommie Lögdahl, 26
No Waste Co AB/Nowa Drops, Luleå
Tvål i tablettform – för färre plastförpackningar och transporter. Idén om en tablett som omvandlar kranvatten till flytande tvål tog form i Luleås affärsutvecklingsprogram Impact Lab. Har kammat hem 250 000 kronor i entreprenörstävlingen Rivstart.

Ellen Westerberg, 18, Jakob Burström, 18, Julia Åström, 19, Tove Edström, 18, Alexander Pettersson, 18
Mitt Norrbotten UF, Luleå
Norrbotten är till för alla oavsett etnicitet, kön, sexuell läggning och religion. Det är budskapet i kokboken där profiler som Börje Salming, Charlotte Kalla, Mió Evanne och Maud Adams berättar vad Norrbotten betyder för dem och bjuder på sina favoritrecept. Representerade sin region i SM i Ung Företagsamhet.

Företagarnas expertpanel: "Därför startar fler unga företag"

Amin Mazraeh, 28
SCMT Group AB, Luleå
Förbättrar säkerheten och underlättar underhållet för aktörer inom järnvägsindustrin. Järnvägskomponenter övervakas i realtid. Felaktigheter rapporteras direkt och kan på så sätt fixas snabbare för att minimera störningar. Prisad i Venture Cups idétävling. Läs mer här.

Erik Malmelöv, 19, Alexander Erkstam, 19
Utia AB, Luleå
Rekryteringsplattform där företag inom event, handel, hotell och restaurang matchas med högstadie- och gymnasiestudenter. Hela processen sker digitalt med stort fokus på videoansökningar och vilka kandidaterna är som person, inte hur någons cv eller kontaktnät ser ut.

Sebastian Landin Olsson, 18
En Norm UF, Luleå
Vill få fler att engagera sig för jämlikhet och acceptans för olikheter. Moderniserar samhällets syn på social, etnisk och kulturell mångfald via föreläsningar och workshopar.

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Jan Sadat, 25
Sadat Restaurang & Pizzeria AB
Vemdalen Var entreprenör redan som åttaåring i Karachi, där han sålde plastpåsar på en marknad. Sedan tre år äger han Nya Tonys Pizzeria. Första året utsågs han till Årets Serviceperson i Jämtland/Härjedalen och i höstas utsågs han till Årets Unga Företagare i regionen. Nytänkare som drar i gång evenemang samt startat produktion av fryspizza med lokala råvaror.

Andrea Skott Dahlgren, 26
Nya Jonssons konditori & bageri i Funäsdalen AB
Arbetar med ekologiska och närproducerade råvaror, ut ifrån recept från sin gammelmorfar. Värnar om naturen och det traditionella hantverket.

VÄSTERBOTTEN

Albin Mannberg, 21
Preoption/Firma Albin Mannberg, Skellefteå
Stärker företags arbetsgivarvarumärke genom att marknadsföra dem mot framtidens kompetens. Matchar även gymnasieelever och studenter med arbetsgivare. Utsedd till Game changer i Venture Cup.

VÄSTERNORRLAND

Fanny Borgh, 18, Maja Liljedal, 19, Ester Åkesson, 19, Moa Norlander, 18
Re-Mark UF, Härnösand
Smarta rör har tagit UF-företaget till SM. Erbjuder företag marknadsföring på pantrör som fästs på lyktstolpar där den som vill kan lämna sin pant, samtidigt som människor i behov av extrapengar slipper leta efter burkar i soptunnor. Vann fyra kategorier i sin region, däribland Årets UF-företag i Västernorrland.

Elin Sjöström, 30
Voady AB, Sundsvall
Digital mötesplats för frisörer, kunder och leverantörer. Bolagets techlösning spås revolutionera frisörbranschen i Sverige och utomlands – och har redan dragit in miljoner i riskkapital.

Lukas Åslund, 24
Firma Lukas Åslund/Mediatalks, Sollefteå
Hjälper företag med Instagram, Facebook och bolagets hemsida för att skruva upp kvaliteten på kommunikationen och nå ut till kunder. Producerar även skräddarsydd digital marknadsföring i form av foto, film, med mera.

GÄVLEBORG

Johanna Hildingsson, 30
Forsa gårdsmejeri AB, Forsa
Prisbelönt gårdsmejeri där tredje generationens mathantverkare har växlat upp och ombildat företaget till aktiebolag samt effektiviserat produktionen. Brinner för bygden och den lokalproducerade maten.

Gustav Lundin, 19
Cocosmile/Firma Gustav Lundin, Gävle
Kombinerar vegansk tandvård med välgörande ändamål. Tillverkar tandblekningsmedel av kokosnötskal. Donerar miljövänliga tandborstar av bambu till barn i nöd.

DALARNA

Simon Goot, 26
Goot Media / Prep Group AB / PT Online AB, Insjön
Årets ungdomsföretagare i Dalarna, som drivit eget sedan gymnasiet. Har tre företag som utvecklar appar och webbsidor, däribland individuella träningsprogram i mobilen och en sportfiske-app.

Julia Bläckt, 27
Cornelia Sun Handelsbolag, Falun/Stockholm
No-waste-tanken genomsyrar bolaget där kläderna görs av upcyklade tyger, främst saris som burits av kvinnor i Östasien. Bygger på transparens kring hur och av vem kläderna tillverkas.

Emelie Eriksson, 24
Snickars Brukshästar, Sollerön Uppdragskörningar med arbetshästar. Har utvecklat sitt intresse och sin kunskap till ett hållbart företagande med fokus på bevarande, kvalitet, säkerhet och välbefinnande.

UPPSALA LÄN

Isak Werme, 26, Martin Werme, 26
Liqway AB, Uppsala
Står för nya patenterade tekniker som skapar bättre, mer ergonomiska arbetsförhållanden vid reparation och inkopplingsarbeten på rörledningar. Metoden spar även tid. Har fått med sig Vattenfall i ett pilotprojekt.

Linus Frosteryd, 24, Victor Ingman, 25
Sun Labs Nordic AB, Uppsala
Specialiserat inom AI, datavisualisering och dataloggning i realtid för fastigheter. Har tagit fram en algoritm och ett programvarusystem för att övervaka och styra energisystem.

VÄSTMANLAND

Felicia Bindekrans, 29, Niklas Ericson, 28, Joel Glemne, 27
Skira AB, Västerås
Har skapat ett verktyg för effektivare spannmålshandel. Knep andraplatsen i nationella idétävlingen Rivstart.

Jesper Hessius, 29
Operationskollen AB, Västerås
Läkare som under 2018 lanserade en app som hjälper patienter och närstående att vara delaktiga och insatta i hela processen kring en operation, för en tryggare upplevelse som samtidigt avlastar vården.

Louise Sköld, 29
HT Hairextension AB, Västerås
Frisör som drivit eget sedan hon var 19. När hon drabbades av en sjukdom och tappade håret hittade hon en sorts hårförlängning som hon såg till att introducera i Sverige. Omsätter redan 43 miljoner kronor. Finalist i EY Entrepreneur of the year, i kategorin Nya stjärnskott.

VÄRMLAND

Amanda Carle, 24
Solo Frisörsalong, Torsby
Köpte frisersalong som 21-åring och satte i gång att förverkliga stora ambitioner i form av digitalisering och att bredda utbudet i salongen. En del av företagets intäkter går varje år till hjälporganisationer.

Daniel Engh, 27
Signe Events, Karlstad
Musikstartupbolag vars digitala plattform Signe.io gör det enklare för artister att få livespelningar med hjälp av crowdfunding, samtidigt som musikälskare i mindre städer kan sy ihop konserter i sin hemstad.

ÖREBRO LÄN

Erik Svensson, 30, Filip Karlsson, 26
Markplanerarna i Norden AB, Kumla
Grävmaskinisten och hjullastarföraren kläckte en tidsbesparande idé. Deras patenterade fäste, Nordicmultilift, gör att du slipper byta mellan skopa och gafflar på maskinerna. Finalist i Business Challenge 2018.

Wilma Martinsson, 19
Warm Bucket UF, Kumla/Folkatorp
Säljer ett isolerande hölje för vattenhinkar som löser hästägares problem med dricksvatten som fryser. Lösningen är inte elberoende, till skillnad från existerande produkter. Har redan nått en omsättning på närmare 200 000 och sålt sin produkt såväl i Sverige som internationellt.

Andreas Ek, 18 Pinya UF, Örebro
Tillverkar bland annat napphållare och barntofflor av veganska alternativ till vanligt läder, närmare bestämt av så kallat ananasläder.

Carolina Pleitez, 26
Digitala Juristerna, Örebro
Digital affärsjuridisk byrå där juristerna skriver och granskar avtal på distans till fasta priser. All kundkontakt sker via telefon och dator. Driver en gratis juridikskola på Instagram riktad till företag.

STOCKHOLM

Angelica Holmgren, 24
The Sun, The Sky, The Moon, Stockholm
Jobbade tidigare som stylist och personal shopper men drabbades av hållbarhetspanik över läget i modebranschen. Klädrensningsproffs eller ”minimal organizer” som i sann Marie Kondo-anda styr upp ditt liv. Eller åtminstone din garderob.

Elin Ledskog, 29
Againity, Stockholm
Har utvecklat en metod för att ta vara på metangas från soptippar, vilket i dag är den åttonde största utsläppskällan, för att skapa klimatsmart el.

Jens Karlsson, 28, Mark Owuya, 29
Woshapp /Winovations AB, Stockholm
Nu kommer biltvätten till dig, med miljökoll. Bland kunderna finns Drivenow, Aimo och några av de större hyrbilsföretagen. Duon håvade in 1,2 miljoner via hockeystjärnan Mattias Weinhandls riskkapitalbolag. Nu tar bolaget in ytterligare 10 miljoner kronor, via Norrsken. Läs mer här.

Johanna Ingelsson, 29
Equestrian Stockholm AB, Skogås
En av världens snabbast växande ridsportsvarumärke på Instagram, med över 200 000 följare. Har på tre år jobbat upp mer än 70 återförsäljare i ett 20-tal länder.

Moa Felicia Linder, 30, Mitchell McLaren-Isakka, 30, Sushrut Shastri, 27
Endometrix AB, Stockholm
Företagets app guidar användarna till rätt gynekologisk vård, med fokus på den kroniska sjukdomen endometrios som drabbar 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder. Pristagare i Venture Cups affärsidétävling.

Frej Lewenhaupt, 30
Steamery AB, Stockholm
Under jobb i Shanghai kläcktes idén om en klädångare som ersätter strykjärn. Skonsammare mot kläderna och spar vatten, när du ångar i stället för att tvätta. Museet Moma i New York har produkten i sin shop, samtidigt som den säljs i 25 europeiska länder samt i Kina.

Hamza Qadoumi, 25
Ecobloom Sweden AB, Stockholm
Tusenåriga odlingsmetoder kombinerade med modern teknik – KTH-startupbbolaget har crowdfundat självförsörjande ”akvaponiska växthus”. Små vattenfyllda odlingsboxar där fiskar är en del av ekosystemet.

Livia Schück, 28, Josephine Bergqvist, 30
Rave review AB, Stockholm
Återvinner existerande tyger och kläder som de designar om till nya spännande plagg. Målet är att bli världens främsta hållbara modemärke.

Fardosa Abdalla, 25
Fardosa, Spånga
Systerskap, mångfald och social hållbarhet. Började som ett socialt aktivt skomärke i kombination med workshopar och event. Fokus är på ledarskap och utveckling för framtidens entreprenörer och ledare. Årets företagare på Förortsgalan 2019.

Filip Gadler, 26, Filip Lövström,24, Mikael Gånge, 24, Kim Popp, 28
Opibus AB, Stockholm
Eldrivna jeepar på savannen? Skrämmer inte djuren och är snällare för miljön. En solklar succé-idé som nu är verklighet i Kenya, där företaget i samarbete med en solcellsleverantör konverterar safaribilar till el-drivna.

Dora Palfi, 25, Beatrice Ionascu, 25, Alexa Edström, 23
ImagiLabs, Stockholm
Bygger ett community och verktyg för att lära ut programmering till 12–16-åriga tjejer, via mobilen. Tar oss ett steg närmare större mångfald i techvärlden.

Inanna Lallerstedt, 28, Louise Kullmar, 27
Nodified AB, Stockholm
Bolagets disruptiva teknik är skräddarsydd för att lösa kommunikation i katastrof- eller krisdrabbade områden, precis som på platser med överbelastade telenät. Backas av Vinnova och Almi. Vinnare av SKAPA-priset för unga innovatörer.

Joakim Wessman, 26
Java Whiskers, Stockholm
Sveriges första kattkafé, inspirerat av Taiwantrenden där du fikar och gosar med kaféets katter. Du kan även adoptera en katt och ge den ett nytt hem.

Diana Mosa, 24
Talking design AB, Stockholm
Kallar sig Nordens första byrå som är helt fokuserad på röststyrning, under namnet Talking to me – Voice Design Agency. I en värld av digitala assistenter, röststyrning och AI går det att öka chansen att just dina varor eller tjänster hittas och väljs av Siri, Alexa och de andra.

Joceline Lu, 30
Nordic Green Food AB, Vallentuna
Utvecklar och producerar växtbaserade proteinalternativ under varumärket Yipin. Det började med att familjen gjorde egen tofu utifrån gammelmormors recept. Driver i dag en hel tofufabrik i Vallentuna. Läs mer här.

Nema Abdihakim, 25, Ali Abdihakim, 21, Samir Hassen, 29
Conpetence ekonomisk förening, Kista
Digital plattform som ger yrkespersoner tillgång till expertrådgivning via videosamtal. En barnmorska i Mogadishu kan konsultera en gynekolog i Stockholm och så vidare. Stöttats av Vinnova och KI Innovation.

Mathilda Sandström, 30
Consano AB/Nordic Psychology, Stockholm
VR-terapi åt folket. Vill revolutionera psykologiska behandlingar och levererar VR-behandlingsprogram samt utrustning till privat och offentlig sjukvård.

Rodé Tapaila, 28
Love the feeling Sweden, Bandhagen
Bryter tabun kring psykisk ohälsa och jobbar för att unga män ska våga prata mer om problem. Har föreläst för unga och delat historier via Instagramkontot Younity1. Bidrar genom att själv våga prata om tunga känslor och söka hjälp.

Adam Engström, 28
Nutrient AB, Vårby
Skapar växtbaserade matprodukter som exempelvis tempeh gjord på gula ärtor odlade på Öland, med cirka 20 gånger lägre klimatpåverkan än quorn. Produkten har bland annat plockats upp av Ica samt finns på restauranger som Urban Deli, Taku-Taku och Warung.

Daniel Forslund, 28
Ugglo utbildning AB
Gör succé med inlästa bilderböcker för förskolor. Tjänsten används redan av en tredjedel av Sveriges kommuner. I januari lanserades Ugglo Skola med inlästa läromedel och skönlitteratur för grundskolan på svenska, engelska och arabiska.

Dani Daryaweesh, 23, Yousif Touza, 24
Flype, Södertälje
När posten slarvade bort Yousif Touzas viktiga paket adresserat till Tokyo föddes idén till plattformen Flype, där vanliga resenärer kan utföra en internationell leverans. Prisbelönt i Venture Cups affärsidétävling.

Kassim Nagwere, 28
Drömstort, Farsta
Motiverar unga i utsatta områden att våga drömma genom workshopar, föreläsningar, läxhjälp och idrotts- och kulturaktiviteter. Utsedd till barnrättshjälte, Changemaker 2019 av organisationen Reach for Change.

Oksana Poliakova, 28
The Wow Closet AB, Hägersten
Uthyrningstjänst för designerklänningar. Samarbetar även med makeupartister och stylister för att bli ett nav för fester och bröllop.

Matilda Kong, 27, Julia Dahlgren, 25, Lisa Hamberg, 27
Ceretai AB, Sundbyberg
Hjälper företag att öka sin lönsamhet via större mångfald och mer inkludering. Bolagets verktyg hittar stereotyper och synliggör normer för den som vill analysera sig till större framgång.

Veronica Ericsson Lakso, 28
Innovagency Nordic AB, Stockholm
Innovationsbyrå som genom kreativa samarbeten matchar storbolag med startupföretag. Hade under första året kunder som Clas Ohlson, Axel Johnson och Swedbank.

Heaven Bereket, 30
Bambino Foundation
Det började som ett projekt för att motverka rotaviruset i Etiopien och växte till en välgörenhetsförening där barn i Ghana, Etiopien och Kenya får hjälp till vård. Grundaren investerar i företag och lägger sedan all vinst i The Bambino Project. Vinnare av stipendiet #GeTillbaka 2018. Utsedd till en av Sveriges Techleaders 2019.  Läs mer här.

Mikaela Illanes, 27
Inicio, Kista
Bistår skolor, bibliotek, science parks och andra mötesplatser för utbildning och innovation med övningar i teknik och digitalt skapande. Allt för att fler ska känna sig som en del av samhället och kunna påverka. En av årets Change leaders 2019, via Reach for change.

Lillie Klefelt, 29
Female Legends Handelsbolag
Stockholm Utbildningar, träningsläger och en europeisk liga ska ge fler kvinnliga e-sportare. Växer i raketfart med över 2 500 medlemmar och har fått in 5,3 miljoner kronor av Arvsfonden för att forma framtidens e-sport.

Camilla Lundin, 25, Vendela Lilliestråle, 27, Simon Lidén, 27, Oscar Hentschel, 26
Qalora Capital, Stockholm
Knyter ihop investerarnätverk med startupbolag på nya vis. Har hittills förmedlat investeringar med större mångfald än snittet. 30 procent av kapitalet har exempelvis gått till kvinnliga grundare.

Jesper Jannesson, 28, Christopher Jonsson, 29
Foodflow AB/Stockfiller, Stockholm
Med verktyget Stockfiller, en digital orderhanteringsplattform, kopplas över 1 300 dagligvarubutiker och restauranger samman med sina leverantörer. Hanterar matflöden för hundratals miljoner per år.

Catrin Eriksson, 30
Upotential AB, Stockholm
Mental träning för alla. Eller ”gymmet för mental fitness”. Förmedlar coacher i mental träning via digital marknadsplats – ett växande behov i en ständigt föränderlig värld med högt tempo och höga krav.

Ida Acha, 29
Producingdesign International AB, Stockholm/Marbella
Medan hon lärde sig prata flytande mandarin i Kina sydde hon ihop affärsidén – att serva varumärken med att designa, rigga produktion och leverera skräddarsydda produkter. Exempelvis morgonrockar till Klarnas Snoop Dogg-kampanj och laptopfodral till Bianca Ingrosso.

Marcus Olsson, 26, Fredrika Kringberg, 26
Relox Robotics AB, Stockholm
KTH-studenter som utvecklar självgående robotar. Deras första robot automatiserar bollplockningen på golfranger. Har snabbt vuxit till fem heltidsanställda i bolaget och kammat hem finansiering från Vinnova.

grupp737.jpg

GOTLAND

Michael Azad Degirmen, 24, Erik Rosenberg, 25
Rosenkvarn, Visby
Jobbar på en app som kopplar samman bönder och andra producenter av lokala varor med konsumenter, för att få oss att handla mer ekologiskt och närproducerat.

Emelie Rodin, 24
Firma Emelie Rodin/State of Wonder
Kreatör och entreprenör som stått för idén och produktionen av strategispelet State of Wonder, som började utvecklas 2016 och crowdfundades och lanserades som ett fysiskt spel under 2018.

Wilma Tofftén, 17, Emma Godman, 18
På riktigt UF, Visby
Årets bästa UF-företag på Gotland tar tag i ett växande problem som många berörs av, genom att etablera en podd som öppnar upp samtalen om psykisk ohälsa.

Moa Bolin, 18, Alva Ladebäck, 19
2gether UF, Visby
Ger unga nyanlända tjejer möjligheten att på ett naturligt sätt ta plats i det gotländska samhället, genom att ta hjälp av bolagets försäljning. Gotlandsvinnare både i kategorin Årets innovation och Årets tjänst.

SÖDERMANLAND

Mathias Bardland, 21
Städarna Eskilstuna AB, Eskilstuna
Framlyft som förebild för unga entreprenörer. Bolaget växer stadigt med målet att bli stadens största städföretag. Nominerad till Årets Nyföretagare 2018 i Eskilstuna.

Sofia Oinonen, 19, Lisa Axelsson, 18, Sofia Larsson, 18
Sustainable furnishing UF, Eskilstuna
Har skapat en hållbar inredningstjänst enbart baserad på second hand-prylar och möbler samt återanvänt material. Utsedda till Årets hållbara UF-företag i sin region samt representanter för Sörmland i SM i Ung Företagsamhet.

KRONOBERGS LÄN

Emma Skogh, 24 och Emma Petersson, 25
Blomstra by Emma, Växjö
Nytänkare i floristbranschen som sedan starten 2015 har stått för bordsdekorationer i Melodifestivalen, skapat nya trender och fått Växjöborna att prenumerera på blommor.

Pooya Yousefi, 29 Solution Valley AB, Växjö
Utvecklar – efter att en vän överfallits – ett gratisverktyg i form av en app som utmanar till större civilkurage och bidrar till ett säkrare samhälle. Via en larmknapp i mobilen ska polis och drönare kunna kallas till platsen för ett överfall. Lanseras i slutet av 2019.

Anusha Christy, 29
Wandi Balancing Innovation, Växjö
Bilreparatör som har specialiserat sig på att renovera, reparera och förlänga användandet av annars utbytbara produkter i en växande bransch.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell listaÖSTERGÖTLAND

Sandra Panzare, Elin Wollert
Smarthorse lab, Linköping
Den vanligaste skadan hos hästar är hälta, oftast orsakad av en mindre skada som inte upptäckts i tid. Ingenjörsstudenternas idé, att med sensorer mäta krafter under hästens hovar, har redan vunnit pris och arbetet fortsätter på forskningsinstitutet Rise Acreo.

Emma Trygg, 21
Trygg coaching, Norrköping/Svärtinge
Föreläser runtom i Sverige om mental träning för ungdomar och idrottare. Skrivit tre böcker för att hjälpa ungdomar att förstå sin inre potential och uppfylla sina drömmar. En av Sveriges yngsta licensierade mentala tränare och snart certifierad coach.

Sadra Jannati, 22, Oliver Cedenheim 26
Anisense AB, Linköping
Juverinflammation är den mest kostsamma sjukdomen hos mjölkkor i världen. Via bolagets snabbtest kan rätt behandling snabbt sättas in. Resultatet? En lönsammare mjölkindustri fri från onödig antibiotika.

Edvin Johansson, 21
Ägghem/Auto-Mat, Linköping
Ingenjörsstudent som öppnat en obemannad lanthandel utanför Linköping för att serva bygden. Startade tidigare äggleverenser för att finansiera sina studier. Målet är att expandera över hela landet med matbutiker som låses upp med mobilt bank-id.

KALMAR LÄN

Frida Stierna, 30
Aina May, Oskarshamn
Återanvänder textilier som har förbrukat sitt ursprungliga syfte och ger det nytt liv i form av nya svenskproducerade bäddtextilier för barn, som säljs via e-handel.

Simon Uldén, 28
Solarcrowd AB/Switchr, Gamleby/Stockholm
Via plattformen Switchr kan privatpersoner köpa andelar i solcellsparker och följa sin investering i realtid. Hade som mål att få in 900 000 kronor via crowdfunding, vilket nåddes på två timmar.

JÖNKÖPINGS LÄN

Anton Tibett, 21
AET Creative Productions AB, Gislaved
Har en lång historia av klassiskt industriföretagande i släkten, men valde själv en kreativ bana via produktion av film, video, foto. Ödmjuk, nytänkande och lyhörd mot kunden.

Cim Bergdahl, 25, Jacob Lundin, 24
BLB Industries, Värnamo
Lusten att bygga en enorm och snabb 3D-skrivare blev till en världssuccé. Skrivaren The box används nu av alltifrån internationell gruvindustri och indiska medicintillverkare till flygplanstillverkare. Läs mer här.

HALLAND

Philip Olsson, 25
Collabstor AB/Isovox, Halmstad
Portabel sångstudio som låter sångare öva och spela in när som helst, var som helst, utan att bli hatad av grannarna eller övriga omgivningen. Har kunder i över 35 länder och boxen används av världsstjärnor som Seal och av skivbolag som Warner Brothers och Universal.

Viktoria Åkerlund, 18, Frida Alfredsson, 19, Annie Gervén Dahlström, 18, Wilma Leon, 19
WV-UF, Halmstad
Det borde vara mindre tabu att prata om kvinnors njutning under sex menar UF-entreprenörerna som tagit fram en box med hjälpmedel som ska hjälpa kvinnor att lättare få orgasm, samtidigt som vikten av att skydda sig mot könssjukdomar lyfts fram.

VÄSTRA GÖTALAND

Anand Kumar Rajasekharan, 28
Amferia AB, Göteborg
Vinnare av en halv miljon kronor i idétävlingen Rivstart. Tillverkar ett plåster som förhindrar att det uppstår infektioner i såret. Fungerar även mot bakterier som är resistenta mot antibiotika.

Assiye Süer, 30
Swedish space technologies handelsbolag, Göteborg
Rymdexpert och bloggare som satsar på att skapa nya och förbättra existerande  produkter med hjälp av rymdteknik. Målet är att bli en av de största rymdaktörerna i Sverige. Har under sitt första år bland annat designat solcellstakpannor. Tweakar även dagens överfallslarm med hjälp av satellitteknik. Läs mer här.

Anton Johansson, 29 och Eric Martinsson, 29
Grebban Design AB, Göteborg
Snabbväxande branding-, design- och e-handelsbyrå från Skövde som i dag har över 20 medarbetare i Stockholm och Göteborg. Utsedd till Gasellföretag 2018 av DI.

Alice Knap, 29, Jonas Knap, 30
Huj Foods AB, Alingsås
Veganska, ekologiska pålägg däribland pastejer baserade på solroskärnor, baljväxter och nötter ska få fler av oss att välja miljösnälla och näringsrika mackpålägg. Även vegansk cream cheese av cashewnötter och vita bönor finns ute i hyllorna – och fler pålägg är under utveckling. Finalist i Business Challenge 2018.

Siri Vikman, 30
Aéryne AB, Kinna
Snabbväxande klädmärket Aéryne har kontor i såväl Kinna som Paris. Står för flera samhällsinitiativ. Unga kvinnor i Indien får hjälp med sin skolavgift och i samarbete med Arbetsförmedlingen har utländska kvinnor fått hjälp till jobb.

Viktor Stensson, 28
Bokio AB, Göteborg
Grundade sitt bolag 2012, med ett automatiserat bokföringsprogram som nu används av nästan 10 procent av alla företag i Sverige enligt Veckans Affärer.

Rebu Burubwa, 29
Rutasoka Sweden AB, Göteborg
Importerar ekologiskt råkaffe från Kongo för att återuppliva landets kaffeindustri. En del av vinsten återinvesteras i trakterna där kaffet odlas. Har bland annat byggt en kvinnoklinik i Kongo.

Joakim Sjöblom, 29
Minna Technologies AB, Göteborg
Kläckte sin idé i mataffären när pengarna på kortet var slut, då summor dragits för abonnemang och prenumerationer. Mjukvaran som ger en samlad bild av utgifter har snappats upp av storbanker.

Viktor Börjesson, 30
Revibe Energy AB, Göteborg
Miljarder sensorer är uppkopplade om några år. De behöver en strömkälla. Revibes prisbelönta metod omvandlar vibrationer från maskiner till el och driver strömsnåla sensorer i åratal utan batteribyten.

Carolina Hansson, 28, Sofia Bjurbäck, 25
HR Commit i Väst AB
Ger små och medelstora företag möjlighet till en HR-avdelning utan att behöva anställa. Prioriteras annars bort av många, för att man inte har råd eller behov av en HR-funktion på heltid.

Victor Halvarsson, 29
Vanbruun AB, Borås
Konfliktfria diamanter via e-handel. Jakten på en egen vigselring ledde till affärsidén som nu är ett bolag som var lönsamt redan andra året. Årets stjärnskottfinalist i EY Entrepreneur of the Year.

Fredrik Edeland, 30
Sendify, Göteborg
Logtech-startupbolag som är en allt-i-ett-tjänst för småföretagare att beräkna pris, boka och spåra frakt. Visionen är att förenkla logistik för småföretagare. Numera bokar över 2 000 företag sina frakter med Sendify.

BLEKINGE

Hanna von Buxhoeveden, 26
Smar-Tin, Karlskrona
Artificiell intelligens som styr temperaturen i rum på bland annat skolor och företag. Vann tävlingen AI Competition. Företaget tar nu form i Blekinge business incubator.

Isabelle Falck, 29
Kindnessfood AB, Karlshamn
Hon överlevde tre strokes som 24-åring och bestämde sig för att starta eget för att påverka världen till det bättre. Via prenumerationstjänsten My Kind Box levereras miljösnälla mensskydd, samtidigt som Isabelle föreläser för unga om vegansk mat och en hållbar livsstil.

SKÅNE

Amanda Larsson, 21  Carl-Gustaf Rosengren, 21
Färsking/Healthy Heroes AB, Helsingborg
Började som UF-företag i Malmö och växte till en investerarbackad satsning på nyttigare mat riktad mot unga. I höstas lanserades deras första produkt – sockerfri granola – i 400 butiker i landet.

Henning Gillberg, 26
Repamera AB, Malmö
Har kallats ”hela Sveriges skräddare”. Började med att cykla runt och hämta upp plagg som kunder behövde få lagade. Har nu öppnat Sveriges första reparationsfabrik för kläder med onlinetjänst för kunder i hela landet. Vinnare av #GeTtillbaka-stipendiet 2018. Läs mer här.

Tshepiso Lehutjo, 25
Pospaucity, Lund
Med erfarenhet av vattenbrist i sin hemstad Pretoria, kläckte Tshepiso idén om en dusch som återanvänder vattnet, utan tillgång till något befintligt vattensystem. Vinnare av Venture Cups nationella idétävling 2018. Läs mer här.

Nils Eskil Vedin, 28
Starke ECB AB, Malmö
El-fraktcyklar – kan det vara lösningen i storstäder när e-handeln ökar år för år? Grundarna av cykelåkeriet Movebybike har startat ännu ett bolag för att satsa på nytänkande, miljövänlig logistik.

Mohamed Taha, 29, Fanny Chesa, 25
Mojo Fertility /Nanovare, Malmö
Vill revolutionera processer kring manlig fertilitet med hjälp av AI-teknologi, bland annat via onlinetest, automatiserade analyser och skräddarsydda behandlingar.

Guner Ismail, 29
Alguns Åkeri AB, Malmö
Målet är att skapa de enklaste och miljövänligaste transporterna på marknaden. Startade bolaget som 19-åring, i fjol omsatte bolaget 189 miljoner kronor. Finalist i Årets unga entreprenör, via Founders Alliance.

Sandra Jönsson, 28
Wellbefy, Helsingborg
Digitalt analysverktyg som mäter hur organisationer utvecklas och hjälper till att stärka medarbetarnas frisknärvaro och engagemang.

Jakob Gelberg, 27
Big Heart Sweden AB, Helsingborg
Välgörenhetsappen Bigheart låter användare se annonser där intäkten går till välgörenhet och gör därmed att hundratusentals kronor skänks till exempelvis barncancerforskning, malariamyggnät och trädplantering.

Robert Schmitt, 21, William Håkansson, 23
Vultus AB, Lund
Får bukt med slöseri i lantbruket, med patenterade satellitbaserade rekommendationer, för spridning av gödsel. I dag går drygt hälften av allt kvävegödsel till spillo. Bolaget består av 12 personer, en fördubbling mot ifjol, med planerad expansion till fem länder i år.

Så här gjorde vi listan:

Tidningen Företagaren publicerar för fjärde året i rad ”103 unga idéer” – en topplista med unga (max 30 år), nytänkande och kreativa entreprenörer.

Syftet med listan är att lyfta fram företagare som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd. Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och ”103 unga idéer” inkluderar företagare i samtliga län.

Nytt för i år är att ”103 unga idéer” sammanställs som ett samarbete mellan Företagarna och Almi Företagspartner. Almi ägs av staten och erbjuder lån och affärsutveckling till svenska entreprenörer. Bolaget har 16 regionala dotterbolag som har bidragit med värdefulla insikter och nomineringar till listan.

I urvalsprocessen ingår också Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.


Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna