headphones newspaper video-player

Richard Bergfors, MAX Burgers, är Årets Företagare i Sverige 2020

Norrbottensföretagaren Richard Bergfors, VD för MAX Burgers är Årets Företagare i Sverige 2020.
Publicerad 16 okt 2020
Se filmen när Richard Bergfors överraskas med utmärkelsen Årets Företagare i Sverige 2020.

vinnare-åf20.png− Att få den här utmärkelsen är otroligt stort och jag är stolt å hela min familjs vägnar. Jag delar priset med min pappa som arbetande styrelseordförande och grundare av MAX, min mamma som medgrundare och mina syskon som också jobbar inom företaget och så klart alla 6000 MAX-are i Sverige och övriga länder, säger Richard Bergfors.

MAX Burgers bildades 1968 och är Sveriges första hamburgerkedja.

− MAX Burgers är en klart lysande polstjärna på företagarhimlen. Ett familjeföretag från Norrbotten som utmanar de globala jättarna i snabbmatsbranschen − och vinner. De har kopplat ihop det lokala, det nära, det hållbara med vårt behov av mat i handen snabbt. Men framför allt gör de Sveriges godaste hamburgare. I sanning en värdig vinnare av vår finaste utmärkelse: Årets Företagare i Sverige, säger Günther Mårder, vd Företagarna.

Priset delades ut av Företagarnas vd Günther Mårder och  Fredrik Isakson, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige, huvudpartner till Årets Företagare i Sverige.

− Det är extra hedrande att få ett pris från Företagarna, en medlemsorganisation som jobbar för att utveckla näringslivet. Vi företagare kan göra stor skillnad i många avseenden, inte minst inom hållbarhet. Jag hoppas att vi på MAX kan fortsätta inspirera fler företag att göra mer inom klimatfrågan, säger Richard Bergfors.

Juryns motivering

En maxad framgångssaga! Två tonåringar satte tänderna i ett internationellt koncept och skapade ett svenskt recept. De vågade tänka nytt och vara först och satte hemstaden på kartan. Sedan starten för femtio år sedan har de gjort en resa både i geografin och filosofin. Jämte den affärsmässiga expansionen har produktutvecklingen drivits på av nya idéer, råvaror och smaker. Alltid först på bollen, som med Tex-Mex, Drive-in och Low Carb.

Med tiden har de även gått i bräschen för sitt miljöarbete och tagit ett stort socialt ansvar. Sedan starten i Gällivare 1968 har Årets Företagare utvecklats till mer än 150 restauranger i fyra länder, 6 000 anställda och en omsättning på närmare 4 miljarder.

 

Om Årets Företagare

Årets Företagare är en utmärkelse för att uppmärksamma, hylla och lyfta företagare. Den delas ut av organisationen Företagarna. Redan för över 80 år sedan delades föregångare till dagens utmärkelse ut. Från mitten av 1980-talet har Årets Företagare korats lokalt och sedan 2007 väljs även en vinnare för hela landet. Volvo Car Sverige är huvudpartner till Årets Företagare i Sverige.

Våra föreningar utser varje år sin lokala vinnare och av dessa cirka 200 representanter utser våra regioner 21 regionala finalister som går till final i Stockholms stadshus. I år är ceremonin på grund av restriktionerna kring corona-pandemin istället ett livesänt firande på webben.

 

Fler nyheter från Företagarna

Synliggör offentliga affärsmöjligheter

Med tydligare information om var, när och hur kommuner vill köpa in sina varor och tjänster kan fler företag vara med och konkurrera på den offentliga mångmiljardmarknaden.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter