podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Roberts vågade storsatsning på 100-åriga bryggeriet: “Rejäl uppgradering”

Publicerad 27 maj 2021
Från klassisk svensk Julmust till Tonics. Så ser det ut i sortimentet när företagaren Robert Henrysson kliver in i det 100-åriga hantverksbryggeriet i lilla Hammar som han tog över 2016.
Foto: Robert Henrysson lanserade nyligen den tokhyllade dryckesserien med Tonics.

Entreprenören Robert Henrysson hade länge jobbat inom IT-branschen men gjorde en helomvändning i karriären när han sålde sitt spelbolag och kastade sig in i dryckesbranschen. 2012 blev han en del av det danska bolaget Winefinder, som är en digital e-handel för kvalitetsviner. 

Under tiden på Winefinder växte sig Roberts intresse för goda drycker och smak allt större. Så plötsligt en dag 2016 fick han ett samtal av sin svåger, ett samtal som skulle förändra allt:

- Nu ska vi köpa ett bryggeri utbrast min svåger efter att ha varit på ett kort besök hos ägarna av Hammars bryggeri, berättar företagaren.

Ville ta bryggeriet till nästa nivå

De dåvarande ägarna hade börjat komma upp i pensionsålder och ville lämna över verket till nya, drivna entreprenörer. Efter noggrant övervägande kom Robert och hans fru Sofi Randén fram till att de ville anta utmaningen.

- Vi såg utvecklingspotential och insåg snabbt att vi hade goda förutsättningar att ta Hammars bryggeri till nästa nivå, förklarar Henrysson. 

Tonics blev storsäljare

Hammars bryggeri, som kanske är mest känt för sina populära succédrycker Julmust och Krusbär, brygger i dag läskedrycker med allt från smak av hallon till klassisk sockerdricka. Nyligen lanserades en serie av Tonics som hyllats och fått ett flertalet priser:

- Vi såg en tydlig trend; att folk verkligen värderar goda kvalitetsdrycker, säger Robert Henrysson och fortsätter:

- Jag har själv stått i bryggeriet dag som natt och testat mig fram genom olika kryddor och aromer för att hitta de mest exklusiva smakerna. 

Bryggerimästaren är dessutom aktuell just nu med boken Svenskt Gin – Drinkar, destillerier och drömmare, som just nu finns till ett förmånligt pris till våra medlemmar. I dagarna lanserade Hammars bryggeri även en sockerfri version av den gamla läskklassiskern med smak av jordgubb.

- Man behöver inte uppfinna hjulet igen! Det här är en superpopulär sommardryck, avslöjar Robert och intygar att det är en av deras mest populära i sortimentet. 

Mitt i all kreativitet och bryggande kom den oinbjudna gästen Covid-19 och ställde till det för lanseringen av Tonicdryckerna.

- Målet var och är fortfarande att produkterna från Hammars bryggeri ska säljas in till fler krogar och restauranger men som vi alla vet har den branschen lite extra kämpigt just nu, säger Robert.

Trots de utmaningar och tuffa beslut som ägarna tvingats ta med anledning av pandemin känner de sig ändå ödmjuka och tacksamma.

- Vi har inte behövt säga upp personal och det känns tryggt att våra fantastiska medarbetare har ett jobb att gå till. De är otroligt värdefulla för oss! 

Grundades för över 100 år sedan

Hammars bryggeri grundades 1904 av Örebroaren Per August Oxelgren. Genom åren har bryggeriet haft fyra olika ägarbyten. Bryggeriet tillverkar bland annat de populära succédryckerna Julmust, Krusbär och Champis och andra klassiska läskedrycker som finns att köpa i dagligvaruhandel och i vissa utvalda restauranger runtom i Sverige. I Hammar finns även en populär gårdsbutik där det till och från hålls event tillsammans med andra lokala företagare i närområdet.

Fler nyheter från Företagarna