För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Intervju– Frihet framför tillväxt

Hon skulle satsa på ett eget designföretag. Det blev ett internationellt kemiföretag som framställer komplexa kolhydratstrukturer. En internationell marknad som ständigt ökar. Elisabet Kallin har inga ambitioner att expandera. "Friheten och flexibiliteten är värdet i mitt företagande", säger hon.

Ladda ner hela rapporten som PDF.

Företaget startades av hennes man 1991. För några år sedan, när han blev sjuk, tog hon successivt över ansvaret.

– Ambitionen var inte att ta över företaget. Det handlade snarare om att se till att skatten betalades in och att kunderna fick svar. Jag hade den vetenskapliga bakgrunden som krävs för verksamheten men jag visste ingenting om företagande. Men jag insåg snabbt att det var riktigt roligt att driva företag!

Företaget hade åtta anställda som mest men ju sjukare hennes man blev desto färre var kvar.

– Han arbetade extremt hårt när han hade anställda och sov ibland över på kontoret för att stötta upp. När jag tog över fanns inga anställda kvar och jag ville inte hamna i hans situation.

Därför har Elisabet knutit till sig ett antal laboratorium och forskare som jobbar som konsulter under henne, med både vetenskapliga och praktiska uppdrag.

– Dessutom krävs avancerade och dyrbara instrument som jag själv inte äger för att analysera produkterna, så företaget är beroende av viss outsourcing. Att kommunicera med labben är en stor del av mitt arbete och kunderna finns över hela världen.

Framtid för komplexa kolhydratstrukturer

Produkterna i sig, komplexa kolhydratstrukturer, är mycket intressanta inom biomedicinsk forskning och efterfrågan är stark.

– De flesta av kolhydratstrukturerna jag arbetar med finns på ytan av mänskliga celler, och utsöndras bland annat i modersmjölken. De är involverade i bland annat immunförsvaret, i tumörsjukdomar och i mekanismerna som styr hur virus och bakterier får fäste i kroppen, till exempel på tarmslemhinnan. Forskningen har gjort stora framsteg under de senaste åren.

Jag insåg snabbt att det var riktigt roligt att driva företag!

– Att strukturerna kan byggas upp igen och göras skalbara är ett stort steg framåt för att exempelvis ta fram bättre modersmjölksersättningar, förklarar hon men säger att de flesta strukturer hon framställer fortfarande är komplicerade och kostsamma att framställa.

Kunderna finns över hela världen och tack vare bra speditionsfirmor blir exporten enkel. De tar hand om hela leveranskedjan globalt.

Frihet framför tillväxt

Det finns definitivt en framtid för Elisabets företag Isosep.

– Några av de kolhydrater jag säljer är helt unika och förfrågningar kommer från hela världen.

Hon har även blivit uppvaktad av potentiella köpare av bolaget.

– De ser potentialen. Men för mig handlar företagandet inte om att växa. Det handlar om att behålla min frihet och att slippa vara beroende av att rapportera till någon annan och ha tid med en skogspromenad på dagarna. Mitt företagande är en livsstil. Företaget behöver inte bli större, jag skulle inte orka ta in många nya produkter som kräver marknadsföring. Det är inte det jag vill. Då skulle jag behöva expandera och anställa.

Mitt företagande är en livsstil.

– Företaget har varit bra att luta sig mot under pandemin. Så tråkigt jag hade haft annars! Jag är 64 år och hade kunnat pensionera mig nu om jag ville men jag har för roligt. Jag säljer nog om några år, antingen direkt till kunder eller till något annat företag i branschen. Men än så länge är det min baby.

 

Gå till nästa kapitel: Hur finansierar kvinnor sina företag?