podcast news play företagaren I media förmån

Regeringen måste vara på tå om nya coronastöd

Det spekuleras vilt om regeringen kommer införa nya restriktioner som påverkar företag. Om det händer kan inte besked om stöd dröja.
Publicerad 17 dec 2021
Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander intervjuas i TV 4:s ekonominyheterna den 16 december.

Kommer regeringen att införa nya restriktioner för att minska smittspridningen? Det gavs inga tydliga besked under torsdagens pressträff med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell. På måndag kommer myndigheten att lämna nya scenarier till regeringen och det kan leda till nya åtgärder. Klart är dock att smittspridningen redan får konsekvenser för företag, som inställda julbord i den redan hårt prövade restaurangbranschen.  

På torsdagskvällen intervjuade TV4:s ekonominyheter Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander apropå att det finns en oro för att det saknas tydliga besked om stödåtgärder om det införs nya restriktioner. 

− Inför man fler restriktioner så bör regeringen också fundera över möjligheten att snabbt sätta in stödåtgärder. Framförallt för de företag som drabbas av restriktioner. Det kommer att bli väldigt tufft för dem om det stängs ner i samhället, sade hon i inslaget.  

Omställningsstödet och omsättningsstödet fasas ut och det särskilda stödet för korttidsarbete gäller inte längre. I den ordinarie lagstiftningen om stöd till korttidsarbete finns en karenstid på två år för företag som sökt stöd innan de kan ansöka igen. Finansminister Mikael Damberg har sagt att regeringen vill ha beredskap för att snabbt kunna återinföra stöd och har flaggat för att den förbereder lagändringar om restriktioner införs. Men ny lagstiftning tar länge tid att få på plats än nya restriktioner. 

− Regeringen måste nu ta tag i den här problematiken, sade Lise-Lotte Argulander i sändningen.  

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.