headphones newspaper video-player

Rädda din bagare

En av de branscher som drabbas hårt av coronakrisen är bagerier och konditorier. Många samhällen riskerar nu att förlora sina lokala bagerier och konditorier och flertalet anställda i näringen riskerar sina jobb.
Publicerad 30 mar 2020

Varannan arbetsplats inom svensk livsmedelsproduktion utgörs av ett bageri eller konditori. Totalt arbetar 37 000 personer på bageri eller konditori, motsvarar ungefär 15 000 heltidstjänster. Många av de anställda är ungdomar som får sitt första jobb inom branschen.

− Det är riktigt tufft för många bagerier och konditorier. Särskilt tufft är det för dem som har servering i köpcentrum och citylägen i storstäderna. De bagerier som levererar bröd, fika och tårtor till företag och konferensanläggningar har det extremt tufft med tapp på uppåt nittio procent, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Behoven är akuta

Martin Lundell anser att det är bra att regeringen föreslår krispaket och att den inser allvaret i situationen. Korttidspermitteringen, att staten tar över sjuklöneansvaret och den sänkta arbetsgivaravgiften är åtgärder som snabbt kan hjälpa företagen som är i akut behov av insatser för att överleva. Dessa är särskilt viktiga eftersom lönekostnader ofta utgör uppåt hälften av de totala kostnaderna.

− Vi ska komma ihåg att det är företagen som direkt och indirekt genom de anställdas skatter finansierar landets välfärd. Fyra av fem jobb i Sverige skapas av småföretagare och utan dem kommer vi inte att ha råd med vård, skola och omsorg. Därför ligger det i allas intresse att vidta åtgärder så att företagen överlever, säger Mathias Mellgren Helge, ansvarig för branschförbundskansliet på Företagarna.

#räddadinbagare

Fortfarande går en del företag bra och en del bättre än tidigare eftersom konsumtionsmönster ändras. Stödåtgärder behövs för bolag som går dåligt, inte för de som går bra. Därför är det mest effektivt med riktade åtgärder.

Branschorganisationen har för att hjälpa till lanserat kampanjen #räddadinbagare för att lyfta fram vikten av att handla på sitt lokala bageri om man vill ha det kvar i höst.

− Vi har skapat kampanjen för att uppmana konsumenter över hela landet att köpa med sig bröd eller fika hem. Många tar för givet att det lokala favoritstället kommer finnas kvar i framtiden, men utan en gemensam insats kommer flertalet behöva lägga ner. Om vi alla gör ett litet köp på bageriet räddar vi branschen till överlevnad”, säger Martin Lundell.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor