headphones newspaper video-player

Tillväxtverket skjuter fram tidpunkten för avstämning

På fredagen informerade Tillväxtverket att tidpunkten för när företag ska lämna in avstämning för korttidsarbete flyttas fram två veckor, till 16-30 juni.
Publicerad 29 maj 2020

Fram till lunch på fredagen kunde man läsa på Tillväxtverkets webbplats att de företag som fått stöd för korttidsarbete (korttidspermittering) från den 16 mars skulle göra avstämning hos Tillväxtverket från och med den 1 juni och två veckor framåt.

Lagstiftningen slår fast att den som inte gör avstämningen i tid blir skyldig att betala tillbaka tidigare beviljat preliminärt stöd. Det har skapat oro bland många företagare eftersom Tillväxtverket samtidigt informerat att tjänsten för att kunna göra en avstämning skulle öppnas den 1 juni, alltså samma dag som klockan börjar ticka. Många som velat vara ute i god tid och förbereda underslaget till myndigheten för att säkerställa att allt blir rätt har upplevt att informationen varit bristfällig.

Nu ändrar sig Tillväxtverket och flyttar fram tidpunkten för när avstämningen ska ske, från den 1 juni till den 16 juni. Senareläggningen beror på att myndigheten behöver mer tid för att få klart systemet för avstämning. På webbplatsen står det att systemet måste kunna möjliggöra kontroller som säkrar att skattemedel används på rätt sätt och som samtidigt underlättar för företagen att göra rätt.

− Vi förutsätter att Tillväxtverket tar hänsyn till den sena informationen och att deras system inte kan ta emot avstämningsuppgifter ännu, så att inte företag som fått stödet och som försöker göra avstämning drabbas av myndighetens hantering, säger Företagarnas arbetsrättsjurist Lise-Lotte Argulander.

Enligt det nya beskedet från Tillväxtverket ska alltså de företag som fått stöd för korttidsarbete (korttidspermittering) från den 16 mars göra avstämning mellan den 16-30 juni.

Sista dag för ansökan om korttidsstöd för mars

Observera att söndag 31 maj är sista dagen det är möjligt att ansöka om korttidsstöd för mars månad. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor