För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas förslag om Tullverket får gehör

Publicerad 15 feb 2020
Tullverket ska få befogenhet att ingripa när stöldgods förs ut ur landet, något som Företagarna argumenterat för länge.
Foto:Margit Kluthke/Shutterstock.com

Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen överlämnade på fredagen en rapport om deras gemensamma arbete till regeringen. I samband med det meddelade inrikesminister Mikael Damberg att regeringen kommer att ge Tullverket utökade befogenheter för att kunna ingripa när myndigheten påträffar misstänkt stöldgods som är på väg att föras ut ur landet. I dag är det Polismyndighetens ansvarsområde.

Bekämpa internationella stöldligor

Att Tullverket saknar befogenhet att stoppa och hålla kvar personer som påträffats med misstänkt stöldgods är ett problem som Företagarna länge påtalat. Polismyndigheten har tidigare signalerat att man tvingats prioritera ner arbetet att motverka internationella stöldligor till förmån för skjutningar och annan grov brottslighet. Att problemet med tullens befogenhet nu kommer att lösas är därför välkommet.

− Det är positivt att regeringen har tagit till sig av Företagarnas förslag och nu vill gå vidare med att ge Tullverket ökade befogenheter. Det kommer krävas mycket mer för att knäcka stöldligorna men det är ett steg i rätt riktning. Under allt för lång tid har det i princip varit fritt fram för internationella stöldligor att plocka på sig båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige och därefter utan kontroll lämna landet. Samtidigt har tullen frustrerat snällt fått titta på utan att kunna ingripa, säger Pontus Lindström, näringspolitisk expert på Företagarna med ansvar för brott mot företag.

Stölder och inbrott drabbar företag

Enligt Företagarnas undersökningar har var tredje företag blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren. Inbrott och stölder hör till de vanligaste brotten. Endast var tredje företagare i storstäder upplever att polisens närvaro är tillräcklig för att skapa trygghet. På landsbygden endast var fjärde. Åtgärder för att motverka stöldligor är därför viktigt.

 − Företagarna har under lång tid lyft problematiken och krävt att Tullverket ska ges ökade befogenheter att kontrollera inte bara införsel utan även utförsel av stöldgods. Det är också angeläget att utförsel av stöldgods börjar rubriceras som ett smugglingsbrott, vilket det inte är i dagsläget, säger Pontus Lindström.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna