headphones newspaper video-player

Välkommen utvidgning av Rut

En breddning och höjning av Rut-avdraget tas med i höstens budgetarbete och väntas bli verklighet vid årsskiftet.
Publicerad 13 aug 2020
Montering av möbler i bostad är en av de nya tjänsterna som kommer att berättiga till Rut-avdrag.

Från och med januari kommer taket i Rut-avdraget att höjas med 25 000 kronor till 75 000 kronor per år. Dessutom kommer tjänster som ger rätt till avdraget vidgas till att omfatta även tvätt vid tvättinrättningar, montering av möbler och möblering av bostad, transport av bohag till återanvändning och magasinering samt enklare tillsyn av en bostad, till exempel ett fritidshus.

Förändringarna är en del av januariavtalet mellan regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna och förslagen presenterades den 31 januari i ett delbetänkande från Rut-utredningen. Det var också Centerpartiet som meddelade på onsdagen att beslutet skulle komma på torsdagens regeringssammanträde.  

− Företagarna välkomnar att regeringen nu genomför detta förslag. Rut är en viktig reform som har minskat skattekilarna och gett fler vägar in på arbetsmarknaden, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

Rut-avdraget är ett viktigt verktyg för att minska skattekilar och på så vis minska incitamenten för svartarbete. Det har också bidragit till ökad entreprenöriell aktivitet och framväxten av nya varumärken i ett flertal branscher.

Taggar
Riks Nyhet Skatter
Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

”Pandemin är som en tidsmaskin”

Per Schlingmann har tillsammans med Kjell A Nordström skrivit boken Corona Express som beskriver hur covid-19 blivit en förändringskraft som påverkat villkoren för människor, företag och samhällen.

Sju förslag för bättre miljöpolitik

Miljöpolitiken måste ge rätt incitament. Hållbarhet får inte ses i ett motsatsförhållande till rörelsefrihet, ökat välstånd, tillväxt och ekonomisk aktivitet.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor