podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hitta företagarpolitiken i gråzonerna!

Publicerad 9 dec 2021
Vad sägs om att några gånger om dagen träna oss själva i att se gråzonerna? undrar Företagarnas pressekreterare Jimmy Mannung.
Företagarnas pressekreterare Jimmy Mannung. Foto: Oskar Omne.

Är du för eller emot? Är klänningen vit och guld eller blå och svart? Ska världen styras av jedis eller siths? Gjorde politikern rätt eller fel? Vilket lag håller du på? Vilken slags kultur är bäst? Vilket parti ska du rösta på oavsett vad som händer från nu till valdagen?

Det svart-vita är frestande för det blir enklare att förstå världen med det filtret. Det stärker också känslan av att ha rätt och att det man gjort är rätt. Samtidigt omöjliggör det ofta dialog som i sin tur kan leda till förståelse.

Eller som senator Amidala sager i Star Wars – Revenge of the Sith:

“So this is how liberty dies… with thunderous applause.”

Då har vi ett problem

Så fort politiken handlar mer om att vara någon eller någots hejaklack och mindre om vad vi faktiskt försöker åstadkomma på lång sikt får vi problem. Det gäller alla, men i synnerhet företagare som hela tiden är beroende av politiker som tar rätt beslut för att skapa ett gott företagsklimat. För om alla blint följer sitt lag blir det i förlängningen möjligt för de med makt att göra lite vad som helst. Det gäller oavsett vilket parti det handlar om, och i grunden gäller samma sak från kommun till riksdag.

Det behöver inte vara på det viset. För i mötet mellan vitt och svart finns en massa grått. Där kan det finnas kompromisser, eller helt enkelt något som alla missat. Där kan finnas lösningar som hindrats av ologiska låsningar. Eller ett viktigt perspektiv som aldrig fick plats när besluten skulle fattas. Desto längre tid vi envisas med fel beslut desto svårare blir det att ta rätt beslut.

Se gråzonerna 

Så vad sägs om att några gånger om dagen träna oss själva i att se gråzonerna? Att inte låta oss själva rulla vidare längs den räls som någon annan förberett åt oss utan i stället skåda in i det grå och se vad vi hittar? Kan det ironiskt nog bli så att det blir enklare att se hur allt hänger ihop när vi inte får allt levererat i ett paket?

Som pressekreterare på för Företagarna har jag fått förmånen att lära känna massor av hårt arbetande småföretagare. De lever i en värld där det är svårt att klara sig med skygglappar på – verkligheten är tuff och det vore dumt att inte försöka se hela bilden. Att vara pragmatisk och hantera problemen ett efter ett, ofta i form av ett helvete i taget, är vardag.

Spetsa öronen

Kort och gott: kan en person vara företagare i Sverige med såväl tung skattebörda som ofta Kafka-inspirerad regelbörda, och dessutom gå igenom coronapandemin med allt vad det inneburit, så är det en person väl värd att lyssna på och lära av. De som driver Sveriges små- och medelstora företag har koll på gråzonerna. De vet vad som krävs för att Sverige ska lyckas, men också vad som hindrar framgång. Inga applåder krävs, bara öppna öron och uppkavlade ärmar.

Ps. Politiken är full av nyanser och saker som ser olika ut i olika betraktningsvinklar. Min kollega Alexandra Hernadi ger här lite klokhet till SVT: Politiska strategen: ”Kan avskräcka från politiken”.

Taggar
Riks Krönika
Fler nyheter från Företagarna