För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt företagaren Jakob E Saternus, ledamot i Företagarna Göteborgs styrelse

Publicerad 17 jun 2020
Tillåt oss att få presentera styrelsen på Företagarna Göteborg. Nästa man på tur är vår ledamot Jakob E Saternus.

Jakob vet vad det innebär att vara både soloföretagare samt att arbeta i partnerskap tillsammans med andra. Han driver sex olika verksamheter idag. Samtliga handlar om att skapa samhällsnytta och därifrån var inte steget långt för honom till Företagarnas styrelse. Jakob har alltid varit intresserad av människor och deras resor.”Företagande är en spännande resa att ta!”, säger han.

Redan från början arbetade Jakob samhällsnyttigt då han var officer under sjutton år. Hans arbete var redan då knutet till att skapa förändring. ”Jag drivs av utveckling och att vara med och bidra och påverka till en positiv förändring.”, säger han.

Jakobs företag Main Home driver han tillsammans med sin fru. Syftet är att kunna hjälpa människor med att kunna bo så billigt, eller gratis, i sina hus som det är möjligt. Det görs i första hand genom att de bygger om, eller till och med skapar en separat lägenhet för uthyrning. Jakob hjälper dem räkna på skatteregler och på investeringen men det kan även handla om solceller.

Jakob beskriver sig själv vara en gig-ekonom. ”Istället för att ha en verksamhet har jag flera olika. De flesta uppdragen driver jag i bolag. Detta gör jag för att kunna få den bästa möjliga avkastningen. Jag kan då se om något är långsiktigt hållbart. Det märker jag om jag kan skapa en ekonomi kring det. Det är ju det som är entreprenörsskap – att ta en hobby eller ett nördintresse till att bli en business. Det är häftigt!”, berättar han.

Jabob är uppvuxen på en bondgård i Sibbarp mellan Varberg och Falkenberg.  Han gick både Naturvetenskap och det Tekniska programmet i gymnasiet och flyttade därefter hem för att jobba som dräng på gården. Han hade först tänkt att han skulle flytta till Nya Zeeland men ändrade sig och började på Militärhögskolan istället.  Därefter blev han placerad på Amfibieregementet KA4 i Göteborg.  Under åren i Göteborg körde han stridsbåt och utbildade soldater. Han var även med och tog fram Marinens Bordningsstyrka vilket gjorde att han fick ha mycket kontakt med olika myndigheter för att lära sig mer. Han fick tex åka med till Adensviken utanför Somalia för att jaga pirater. Efter detta kom Jakob hem igen och tog då tjänst som logistikchef i Försvarsmakten under fem år. ”Jag hade då turen att hamna mitt i en skarp ubåtsjakt i Göteborgs hamn”, berättar han.
Det blev sedan fem år till inom Försvarsmakten där Jakob bl.a. jobbade mycket med logistik utveckling för hela Försvarsmakten.

Efter en tuff kris i familjen prioriterade Jakob mindre tid för jobb då han behövde vara hemma mer från sitt arbete med sina barn vilket ledde hans tankar till nya möligheter för framtiden. Tillsammans med sin fru Isabelle köpte han hus och började ägna sig åt uthyrning av lägenheter. Idag kan familjen leva helt på uthyrningen. ”Jag såg möjligheterna och ville blicka framåt. Vi startade Main Home för att kunna hjälpa andra med privatuthyrning.”, säger han.

Jakob beskriver sig själv vara väldigt engagemangs- och glädjedriven. Något som kanske inte alla vet om Jakob är att han tycker om att odla. Huset där de bor har en åker utanför som är perfekt för detta. Det odlas allt från paprikor till vinrankor på ägorna. Ett stort intresse för Jakob är miljön och hur allt hänger ihop. 
Tränar gör Jakob genom att cykla på sin elcykel och han kör nästan aldrig bil. Han beskriver att han tränar genom att ständigt vara aktiv. Tillsammans med frun Isabelle har han skapat hashtaggen #150 år. Det innebär tex att de går promenader och satsar på att leva ett hälsosamt och friskt liv tills de är 150 år.

Tack för ett trevligt samtal Jakob!

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna