För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anders och Ann-Charlott Henriksson är Årets Företagare i Sotenäs

Publicerad 29 maj 2023
Ann-Charlott och Anders Henriksson utsågs nyligen, med sitt företag Carlssons El & Jakt, till Årets Företagare i Sotenäs. Vi bad dem berätta lite om sitt företag och sina framgångsfaktorer.                                                                                     – Vår personal är det viktigaste vi har och vi vill att alla ska trivas på sin arbetsplats, säger vinnarna.
Foto: Kim Jagstedt

Stort grattis till utmärkelsen – berätta lite om företaget!

– Carlssons El & Jakt är ett familjeföretag som i över 100 år, har verkat inom Sotenäs kommun med omnejd och servar idag både privata kunder, samt större företag och industrier med hjälp av våra 25 anställda. Vi är ett komplett elföretag med butik, elprojektering, installation och service, samt försäljning av jaktutrustning som varit ett stort intresse inom familjen.

Vi är välkända för de flesta som bygger och renoverar runt om i Sotenäs och vårt fokus ligger alltid på att hålla en hög servicenivå och nära kontakt med våra kunder både vid installationsarbete och i butik. I vår välsorterade butik erbjuds kunderna hela Elon´s sortiment samt en hel del varor från egna leverantörer.

Vilka är era framgångsfaktorer?

– Våra framgångsfaktorer är nog först och främst att vårt företag funnits länge i kommunen genom flera generationer och alltid haft ett gott rykte. Vi har jobbat mycket med att skapa bra lokala kontakter både i form av kunder så som restauranger, campingar, bostadsförvaltare och såklart privatkunder men också samarbetspartners som snickare, övriga hantverkare och lokala industrier. Vi är väldigt måna om att ha nära kontakt med alla våra kunder och alltid med hög serviceanda. Att ha butiken som vårt ansikte utåt tror vi också har gynnat oss många gånger.

Vi har även lagt mycket vikt vid att utöka företaget utan att ”bli för stora”. Vi vill behålla det familjära och ha bra relation till våra anställda. Vår personal är det viktigaste vi har och vi vill att alla ska trivas på sin arbetsplats.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi jobbar ständigt med att utveckla vår personal inom nya tekniker för att kunna erbjuda våra kunder så hållbara produkter och lösningar som möjligt. Stort fokus just nu ligger på att utöka vårt utbud av Grön Teknik så som solceller och elbilsladdare. Både i butik och vid installationer lägger vi mycket arbete på att återvinna emballage och liknande. Vi har även insamling av trasiga produkter för våra kunder och tar emot allt ifrån glödlampor och batterier till brödrostar och vitvaror för vidare återvinning. När det kommer till internt arbete, arbetar vi mer och mer digitalt hela tiden.

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare? 

– Våra största styrkor som företagare är nog att vi är uppväxta i branschen, till och med i företaget samt att vi är en väldigt sammansvetsad ledning. Det är nog inte alla syskon som kan samarbeta så mycket som vi, utan konflikter.

Som ledare vill vi hoppas och tro att vi upplevs som ödmjuka och tacksamma gentemot vår personal och att vi är väldigt måna om deras trivsel. Vårt motto har alltid varit att våra anställda jobbar i ”frihet under ansvar” och det är något vi starkt tror på, vår personal har vår fulla tillit. 

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?

– Vi kan bara hoppas att de skulle säga samma som ovan mer eller mindre.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vi ser fram emot att nästa generation (Anders dotter och Ann-Charlotts son) tar över företaget och driver det vidare med nya idéer men med samma anda.

På ett företagsamt sätt men alltid med en stor ödmjukhet samt fokus på kvalité och service. Vi kommer att fortsätta arbeta med att bredda kompetensen och utbudet inom företaget. Inom den allra närmaste framtiden kommer vi att förflytta oss till vårt nya, stora installationslager och med det ser vi fram emot nya utvecklingsmöjligheter.

Juryns motivering:

I över hundra år och genom tre generationer har Årets företagare 2023 spridit ljus och värme till privatpersoner och företag i vårt område. Som pionjärer och med stor nyfikenhet bidrog, i början av 1900-talet, det då nystartade företaget med att elektrifiera våra kustsamhällen. Och det är med samma outtröttliga framtidstro och nytänkande som dagens ägare tillsammans med sina anställda medverkar till Sveriges omställningen till ett hållbarare samhälle.

Företaget är idag ett komplett elföretag med helårsöppen butik, el-projektering, installation och service med totalt 28 anställda. PS, jaktintresserade kan träffa likasinnade bland Carlssons proppar o krut. Vi ser fram emot att få följa detta imponerande familjeföretag in i framtiden.

Fler nyheter från Företagarna