För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Regeringen stoppar ukrainska företagare – helt i onödan

Publicerad 26 jan 2024
Administrativa och byråkratiska hinder gör det svårt för ukrainare i Sverige att driva företag, skriver Catharina Bildt Grape, Företagarnas expert på migration, integration och arbetsmarknadsfrågor.
Catharina Bildt Grape är Företagarnas expert påmigration, integration och arbetsmarknadsfrågor. Foto: Oskar Omne.

55 000 ukrainska medborgare har sökt skydd i Sverige de sista två åren. Bland dessa personer finns det många driftiga entreprenörer, ofta med kompetenser och i yrkeskategorier som vi har stor brist på i Sverige i dag. Tyvärr ser vi hur byråkratiska hinder stjälper dessa driftiga individer från att fullt ut integreras i det svenska näringslivet. 

I en artikel i Altinget uppmärksammar entreprenören Hampus Knutsson det orimliga limbo personer som kommit från Ukraina ofrivilligt hamnar i. Regeringen lägger stort fokus på att den som invandrar till Sverige har ett ansvar för att klara sin egen försörjning, vilket är rätt i sak. Den som kommer till Sverige ska arbeta och försörja sig själv. Men om man ställer krav på att fler ska arbeta måste man samtidigt förenkla processen så långt som möjligt och undanröja administrativa och byråkratiska hinder. Så är tyvärr inte fallet. I dessa frågor duckar regeringen och lämpar över ansvaret, i det här fallet, på de som flytt krigets Ukraina.

Helene vill anställa fler ukrainska flyktingar

Vardagen blir ett blankettinferno

I Sverige är det svårt att göra något alls utan personnummer. Om du stannar upp ett tag och funderar på hur många gånger om dagen du använder tjänster som Bankid, Swish eller uppger ditt personnummer så kan de flesta konstatera att vardagen snabbt blir komplicerad, om inte omöjlig. 

För att beviljas personnummer i Sverige krävs att man är folkbokförd, vilket personer från Ukraina inte har rätt att göra då deras uppehållstillstånd baseras på massflyktsdirektivet. Ukrainarna hänvisas till så kallade samordningsnummer, men utan personnummer blir livet riktigt besvärligt, inte minst för den som vill starta eget företag. Digitala kontakter med myndigheter eller köp förutsätter Bankid. Ska du öppna ett företagskonto behövs det oftast – gissa vad? Just det, ett personnummer. Med andra ord, för att slippa ett blankettinferno med allt vad det innebär räcker det inte med ett samordningsnummer.

Från Ukraina till Lund – en lång entreprenörsresa

Ta bort administrativa och byråkratiska hinder

I februari är det två år sedan Ryssland invaderade Ukraina och tyvärr det finns inget som talar för att den olagliga invasionen ska ta slut i närtid. I nästan två års tid har flyktingar från krigets Ukraina kommit till Sverige och utsikterna för att de ska kunna återvända i närtid är svåra att skönja. Den svenska regeringen har nyligen fattat beslut om att lämna den dagersättning på 71 kronor per dag som personer från Ukraina får oförändrad. Den har alltså legat på samma nivå sedan 1994. Regeringens budskap här är tydligt: Detta är personer som ska arbeta för sin försörjning. 

Det enda anständiga vore att en gång för alla ta itu med de administrativa och byråkratiska hinder som följer i kölvattnet av ett nekat personnummer. Låt de som flytt till Sverige få en rimlig chans att leva ett värdigt liv, och samtidigt kunna skapa både välfärd och jobb. Den som ställer krav måste också ge möjligheter att göra rätt.

Fler nyheter från Företagarna