podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Elkrisen: Regeringen föreslår utökade skatteanstånd

Publicerad 29 dec 2022
Med utökat skatteanstånd kan företag få kortsiktig lindring av elprischocken, men det krävs skattelättnader på el.
Finansminister Elisabeth Svantesson och närings- och energiminister Ebba Busch under pressträffen på torsdagen om åtgärder för att stötta företag med anledning av den höga inflationen och situationen på elmarknaden. Foto: Skärmavbild från direktsändningen av pressträffen på regeringen.se.

Regeringen avser lämna en proposition till riksdagen om att utöka möjligheterna till skatteanstånd för företag som är hårt pressade av de extrema elkostnaderna. Det sade finansminister Elisabeth Svantesson under en pressträff på torsdagen.

− Vi tar för givet och tror att alla partier kommer att stötta detta, sade finansministern.

Regeringen köper sig tid

Företagarna välkomnar regeringen förslag, men menar att det inte är tillräckligt. Kritiken mot att regeringen inte kunnat infria löftet om att lätta på den ekonomiska bördan för företagens extrema elkostnader kvarstår. Företagarna har upprepade gånger sagt att det krävs kraftfulla åtgärder när återföringen av flaskhalsintäkterna nu drar ut på tiden.  

− Regeringen köper sig tid med det här förslaget, men det krävs mer, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Återföring är inte stöd

Stöd och bidrag bygger inget framgångsrikt företagsklimat, men återföring av flaskhalsavgifter är inte frågan om företagsstöd.

− Överdebiteringen av företag genom deras elfakturor uppgår till tiotals miljarder kronor sedan förra hösten, säger Företagarnas vd Günther Mårder.

Företagarna menar att regeringen som utlovat måste återkomma senast 4 januari med klara besked om vägen till återbetalning av de överdebiterade flaskhalsavgifterna.

Högre skuldpuckel

Günther Mårder konstaterar att företagens skatteskulder ökade med två miljarder kronor under det andra halvåret 2022 och i dag uppgår till 34 miljarder. Med regeringens förslag förväntas de enligt finansdepartementets beräkningar ökas på med ytterligare 16 miljarder kronor.

− Det är möjligt att utökat skatteanstånd kan rädda en del företag eftersom de flesta som går under gör det på grund av likviditetsproblem. Dagens besked kommer att underlätta något genom att skjuta likviditetsproblem på framtiden, säger han.

Skattelättnader på el

Enligt Företagarna borde regeringen återkomma med förslag på skattelättnader på elen.

− Statens skattkista kommer att svämma över av pengar, som man inte förväntat sig, eftersom skattens storlek är ett resultat av priset på elen. Här finns massor att göra för att lindra situationen framåt. En sådan insats skulle inte vara inflationsdrivande, snarare tvärtom, säger Johan Grip.

Fakta om regeringens förslag

Vilken lag?

Avser den befintliga lagen om en generell möjlighet till skatteanstånd som infördes 2009.

Denna lag användes under pandemin för skatteanstånd.

Skatteanstånd går att ansöka nu.

Regeringens förslag

Regeringen föreslår att antalet skatteanståndsmånader ökar från 9 till 12.

Regeringen föreslår att företagen kan även ansöka om anstånd för april-juni 2022

Regeringen föreslår att den bortre tidsgränsen flyttas från 12 februari till 12 september 2023.

Tidplan

Regeringen kommer under slutet av januari 2023 att lägga en proposition på riksdagens bord. Om riksdagen godkänner förslaget antas det genom en extra ändringsbudget.

 

Fler nyheter från Företagarna