För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Peter får berget att sjuda av liv

Publicerad 31 mar 2022
Skidåkning är det bästa Peter Augustsson vet. Hans stora intresse ledde från skidlärarjobb till vd för Järvsöbacken.

Bankjobb var inget för Peter Augustsson. Som ung tog han tjänstledigt och säsongsarbetade som skidlärare i Sälen i stället. Det råder ingen tvekan om att han stortrivs i backen. Som vd för skidanläggningen Järvsöbacken får han utlopp för sitt stora intresse.

− Jag älskar att åka skidor och jag älskar att vara ute på berget och möta våra gäster och vår personal, säger Peter.

Ska vara enkelt att anställa unga

En fråga som ligger honom varmt om hjärtat är att det ska vara enkelt att anställa unga personer. Det är till stor del tack vare dem som skiduthyrningen, liftarna, skidskolan och allt annat som krävs för att anläggningen ska fungera gör att gästerna väljer att åka till Järvsöbacken. Under högsäsong sysselsätter företaget ungefär 140 personer. Som företag ger anläggningen ringar på vattnet genom samarbetspartners i den lokala besöksnäringen. Det genererar ungefär lika många jobb som själva anläggningen vintertid.

−Jag tycker att det är roligt att möta människor och leverera en bra produkt så att de blir nöjda och kommer tillbaka och besöker oss igen.

Äntligen är restriktionerna borta

De typiska gästerna är en familj med tre barn och två vuxna från Mälardalen som besöker Järvsöbacken torsdag till söndag eller söndag till torsdag. Dessutom gäller det att locka kortväga gäster i Hälsingland som kommer över dagen med aktiviteter under helgerna. Något som äntligen är enklare att arrangera igen tack vare att restriktionerna på grund av pandemin tagits bort.

−Vi har ett gediget program för vårvintern och våren och sommaren som vi kan göra nu och som vi inte kunnat göra på två år. Det är vi jätteglada för, säger han.

Men hur kommer det sig att västgöten Peter Augustsson föll för skidåkning? Det visar sig att hans pappas målgång i motionsloppet Örby-marschen på åttiotalet fick en avgörande betydelse. Han tappade en placering på upploppet och gick i mål på plats 47. Nummer 47 var också den lott bland deltagarna som vann ett presentkort till Åre. 

Tillsammans med sin pappa åkte Peter de 90 milen till den jämtländska skidorten. Där upplevde han den mest fantastiska vecka han dittills varit med om. En vecka full av skidåkning. Den skulle komma att prägla livet och yrkesvalet.

−Jag var i tioårsåldern och hade en mina vänner-bok där man skrev ner sådant som bästa filmen och bästa boken. Efter veckan i Åre skrev jag i den att min dröm är att bli skidlärare, säger han.

Växande verksamhet 

Efter att ha jobbat i Sälen och i norska Trysil under många år bar det av till Järvsö där hans svärfar tillsammans med en annan företagare köpte skidanläggningen 1996. Anläggningen drivs som ett familjeföretag och 2007 klev Peter in i vd-rollen.

Det har hänt mycket sedan dess. Från början handlade jobbet om att säkerställa driften, bland annat genom att se till att det gick att ta vatten från Ljusnan för att göra snö. När alla ansökningar gått igenom växlande arbetet över till att utveckla anläggningen. Nya nedfarter och liftar. Nya pistmaskiner och hotell med ski in ski out. Det är ett arbete som aldrig tar slut.

Peter har som mål att besöka minst tio skidanläggningar varje år i hela världen för att hämta idéer och inspiration. Det är ett mål som han brukar uppnå med råge.

−Antingen så utvecklas man eller så avvecklas man, säger han.

Med tanke på besöksutvecklingen i Järvsöbacken genom åren så är det väldigt tydligt att utvecklingen uppskattas av gästerna.

Fler nyheter från Företagarna