headphones newspaper video-player

Strandkrogen får vara kvar

På torsdagen fattade Länsstyrelsen Gotland beslut om att tillåta dispens för strandkrogen SuderSannas verksamhet.
Publicerad 5 mar 2021
Montage. Företagarnas artikel om SuderSannas verksamhet.

Som Företagarna tidigare uppmärksammat har strandkrogen SuderSannas på Fårö hållits på halster i väntan på beslut från Länsstyrelsen Gotland. Frågan har handlat om huruvida den väletablerade verksamheten på Sudersands strand ska få dispens från strandskyddet eller inte.

”Det känns jätteskönt”

På torsdagen fattade länsrådet beslut efter beredning av handläggare, jurist, ledningsgrupp och länsledning. SuderSannas får dispens och verksamheten kan därför fortsätta.

− Det känns jätteskönt. En stor sten har lättat från bröstet i och med detta. Det här har ju hållit på sedan augusti, säger Per Svedjer som driver SuderSannas.

Dispenserna för bodar på stranden förlängs och ett inhägnat sittplatsområde tillåts under säsong, vilket är en förutsättning för alkoholtillståndet. Dispens gäller även för en glasskiosk.

En kompromiss

Per Svedjer hade sökt om dispens för att kunna börja säsongen den 15 april och för att kunna ha en del av konstruktionen kring inhägnaden kvar året runt, men det medges inte. Från den 1 oktober och 14 maj ska området vara helt fritt från fasta konstruktioner och annan utrustning som tillhör verksamheten.

− Vi har behövt kompromissa lite, men det är helt okej, säger Per Svedjer som är nöjd med Länsstyrelsens beslut.

Dispenserna gäller fram till och med 2023 och kan sedan förlängas ett år i taget.

Oenig länsstyrelse

Hela Gotland skriver i en artikel att Länsstyrelsen inte varit enig. Vare sig naturvårdshandläggaren som varit föredragande i ärendet eller länsjuristen ville ge dispens. Enligt dem som inte velat ge dispens väger det allmännas intresse av att färdas fritt i området tyngre än SuderSannas intresse av att ta området i anspråk för näringsverksamhet.

I Företagarnas tidigare artikel om ärendet menade Per Svedjer att det synsättet – strandkrogen mot allmänheten – är en konstlad intressekonflikt.

− Vår verksamhet är ju till för allmänheten. Gästerna vill ju vara hos oss. Vi har byggt så att rullstolsburna och folk med barnvagn kommer ner till stranden. Våra högtalare ropar ut när barn sprungit bort på stranden och vi ser till att hålla rent och snyggt, sade Per Svedjer då.

”Varje fall är unikt”

Länsrådet Peter Molin svarar på frågor om ärendet på Länsstyrelsens webbplats. Han avfärdar farhågan som förts fram om att länsstyrelsen nu kommer att godkänna alla dispenser för tillfälliga serveringsbodar och inhägnader inom strandskyddat område.

− Varje fall är unikt och bedöms utifrån förutsättningarna på platsen. Gotlands stränder är en viktig gemensam tillgång och dispenser medges bara med största försiktighet, säger han.

Det skäl som vägde över till SuderSannas fördel är att det handlar om en verksamhet som redan har dispens och att uteserveringen behöver finnas i direkt anslutning till strandboden för att fungera som tänkt givet serveringstillståndet.

Fler nyheter från Företagarna

Småföretagare tar över när Findus ger upp

Efter 20 år tillsammans på Findus blev Bengt Gunnarsson och Göran Claesson av med jobbet. Nedläggningen av det anrika företaget var oväntad. Men slutet på anställningen blev början till egen verksamhet. Nu satsar de på närodlad frukt och grönt i nordvästra Skåne.

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.

Korttidsstöd öppet för ansökan

Ansökan om stöd till korttidsarbete är sedan den 29 mars öppen igen. Företagarna tagit fram ett verktyg så att du kan räkna ut korttidsstöd per anställd.

Guide: Våga ta steget!

Pandemin fick Jokkmokks världsberömda marknad att växla från folkmyller till webbhandel. Det visar hur det digitala klivet kan rädda såväl företag som 416-åriga traditioner.

Plötsligt var ”Nowhere” överallt

Dryck som ändrar samhällets inställning till alkohol i en unik restaurangupplevelse i skogen. Det är eventet som nominerats till ett prestigefyllt pris. Fast egentligen handlar ...

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor