podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dags för match i VM – var tydlig!

Publicerad 6 jul 2018
Hur ska man tänka när medarbetarna vill titta på fotboll under arbetstid?

Kalendern är på arbetsgivarnas sida när Sveriges herrar spelar VM-kvartsfinal mot England. En lördag betyder att många som inte har semester ändå är lediga från jobbet. Så var det inte när Sverige spelade mot Schweiz. På måndagseftermiddagen var det många som hade fotboll snarare än jobb i tankarna. Så även företagare. För hur gör man om ens medarbetare vill titta på match under arbetstid?

Företagarnas jurister har fått flera samtal till rådgivningen om fotbolls-VM på arbetstid under veckan. Det är chefer som behövt bolla avvägningar. Vad gör man om någon vill gå tidigare? Inte dyker upp? Räknar med att matchtid är ledig tid och så vidare.

Så hur ska man tänka, egentligen?

– Det är upp till arbetsgivaren att avgöra om man vill låta anställda titta på match på arbetstid. Det är besked som man kan ge från fall till fall. Det blir inte normerande för att man säger ja en gång, säger företagarnas jurist Anders Lindow.

Som anställd kan man däremot inte ta för givet att fotboll går före allt annat.

– Nej, det är arbetsgivaren som bestämmer. Vissa arbetsuppgifter måste alltid utföras och det är upp till den som leder och fördelar arbetet att avgöra vad som fungerar på varje arbetsplats. Att strunta i det är samma sak som arbetsvägran och det kan ge allvarliga konsekvenser, säger Anders Lindow.

Vid avspark i morgon lördag är det bara de som jobbar helg som drabbas av eventuell fotbollsabstinens. Så hur kan man undvika missförstånd?

– Se till att vara tydlig, särskilt om det är sommarjobbare som inte känner till vad som gäller på ditt företag, tipsar Anders Lindow.

Till sist, vem vinner?

– Jag ror på Sverige, säger Anders Lindow.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna