För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Bollnäs riktar kritik mot kommunen i öppet brev

Publicerad 15 mar 2021
Företagarna riktar i ett öppet brev skarp kritik mot Bollnäs kommuns upplägg avseende den kommunala gymverksamheten.

Frågan om gym i kommunal regi har över en tid varit föremål för debatt. Näringslivet har länge varit negativa till kommunens agerande vilket bland annat Företagarna menar snedvrider konkurrensen och riskerar att hämma nyetableringar och tränga undan befintliga privata aktörer.

Trots flera möten med kommunen genom åren har ingenting skett från kommunens sida och senast i december fattade politikerna i tekniska nämnden beslut om att fortsätta driva egna gym. I ett öppet brev pressar nu Företagarna tillsammans med lokala entreprenörer kommunen ytterligare i frågan.

Öppet brev till Bollnäs kommun 

Företagarna är Sveriges största medlemsorganisation för företagare och företräder i huvudsak små och medelstora företag inom privat sektor med 60 000 medlemmar. Alla branscher finns representerade och medelantalet anställda per företag är 4–5 personer. 

Med anledning av Bollnäs kommuns beslut med diarienummer 2018-00158820 punkten 2 ”Utredning av kommunens gymverksamhet” den 8 december 2020 och rapporten ”Utredning, Bollnäs kommun – gymverksamhet” den 25 november 2020 önskar Företagarna framföra följande:  

Företagarna förstår vikten av en sund folkhälsa och att Bollnäs kommun aktivt vill bidra till sina medborgares välbefinnande och sociala gemenskap. Företagarna vill dock erinra om att när det offentliga och privata agerar på samma marknad så ska det ske på likartade villkor. Bakgrunden till reglerna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet i konkurrenslagen är just att man ska förhindra oschysst konkurrens mellan det offentliga och privata. En kommun, som har helt andra ekonomiska förutsättningar än en privat aktör, bär ett stort ansvar i att värna om sin konkurrensneutralitet. Om förutsättningarna snedvrids till fördel för kommunen innebär det både hinder mot nyetablering av företag och en stor risk att befintliga företag trängs bort från marknaden. Detta leder i slutändan till både minskade skatteintäkter och förhöjd arbetslöshet i kommunen. 

Företagarna vill genom detta brev uppmärksamma Bollnäs kommun på att konkurrensneutraliteten i gym- och hälsobranschen i kommunen är problematisk. Privata aktörer har svårt att konkurrera med kommunens extensiva verksamhet som förutom gym erbjuder bland annat personlig träning, gruppträning och kostrådgivning. Det kan även konstateras att Bollnäs kommuns anställda får en rabatt om 10 procent ifall de väljer att utnyttja sitt friskvårdsbidrag på Bollnäs kommuns egna verksamheter. Till detta kommer även att kommunen erbjuder rabatt på så kallade ”kombinationskort” (gym samt bad). Dessa erbjudanden och möjligheter kan en privat aktör överhuvudtaget inte matcha. Nämnda faktorer bidrar till en snedvriden konkurrens på marknaden och rimmar illa med kommunens skyldighet att förhålla sig till konkurrensneutralitet. På grund av transparensbrist i kommunens redovisning av sin gymverksamhet (bland annat 

framgår inte utgifter för lokalkostnader) är det dessutom svårt att utläsa hur stor del av verksamheten som finansieras av skattemedel. 

Företagarna önskar inleda en dialog med kommunen för att på ett konstruktivt sätt komma fram till en lösning på de problem som vi upplever i gym- och hälsobranschen i Bollnäs kommun. Företagarna emotser kommunens svar i denna fråga. 

Med vänlig hälsning 

Eva Cooper, Regionchef Gävleborg Företagarna 

Magnus Johansson, Konkurrens- och upphandlingsexpert Företagarna 

Ander Ungman,  HEAT 76 

Micke Jonasson, Activ Sports Club 

Johan Strandberg & Anders Hedin, Björktjära Fitness 

Magnus Östlund, PT Mange AB  

Elisabeth Andersson, Yoga Studion 

Joachim Lönnberg, Oden gym 

Helene Westelius, Yogaexperience 

Torbjörn Svensk & Helena Hammarberg, Mybility 

Anna Sandelin Berg, Karma Träningscenter 

Öppet brev - PDF

Läs mer:

Företagarna kritiska mot kommunens gym – anser att det snedvrider marknaden: "Pågått länge"

Efter gymkritiken – öppnar för ny driftsform i framtiden: "Kan bli förändringar"

Nyheter P4 Gävleborg 12 mars

 

Fler nyheter från Företagarna