podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Intervju med Marie Tulesjö, delägare i skolan Potentia i Bålsta

Publicerad 8 apr 2022
Varje vecka träffar vi en medlem i Företagarna Håbo eller nyckelperson i näringslivet.

Varför startade ni en skola?

Jag arbetade tidigare som rektor på Futurum i Bålsta, trivdes väldigt bra men kände att jag ville jobba närmare eleverna. Jag eftersträvade även mer strukur och ordning och kände att det skulle kunna ha en positiv inverkan på undervisningen, ville verka operativt och vara inblandad i den pedagogiska verksamheten mer. Jag såg även att det fanns en önskan hos många föräldrar att hitta ett alternativ till det som den dåvarande kommunala skolan kunde erbjuda, en skola med lite färre elever och en skola där alla känner varandra. 

Jag ville också samarbeta med näringslivet, göra många studiebesök, och även lyfta blicken utanför Sveriges gränser. Vi har gjort många utlandsresor med eleverna och är också ambassadörskola för EU. 

Hur var det att starta en skola?

Jag tog kontakt med tre tidigare kollegor som jag hade förtroende och band till och vi påbörjade jobbet med en ansökan. I samband med detta så sökte vi en lokal och fick hjälp av dåvarande kommunalråd Nina Lagh som tog ett obekvämt beslut som gjorde att vi fick hyra del av Gransäterskolan.

Efter några år på Gransäter så fick vi hjälp av Agneta Hägglund att hitta en tomt. På den nya tomten så har vi byggt och byggt ut vår nuvarande skola. Vi har gått från 4 klasser till 8 på 14 år.

Hur ser du på framtiden?

Om vi själva får välja så vill vi driva skolan vidare på samma sätt som nu men vi oroas för vilka beslut våra politiker kommer att fatta i framtiden angående friskolor. Vi är fantastisk stolta över det som vi åstadkommit och så tacksamma  över alla våra duktiga lärare som varit med oss genom den här resan.

Fler nyheter från Företagarna