podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Stormöte om elpriserna

Publicerad 2 dec 2022
Ännu ett elmöte har avklarats lagom till att den senaste elräkningen trillade ner i brevlådan. Drygt 40 personer samlades hos Ystad saltsjöbad för att diskutera den heta frågan. Det var hälften så många som arrangörerna, Sänkta elpriser nu, hade hoppats på men utfallet ansågs gott ändå. Mannen bakom en alternativ elprismodell var en av de som pratade under eftermiddagen, och konstaterade att ”el är en spännande företeelse”.
Bengt Ekenstierna i Ystad.

Bengt Ekenstierna har arbetat i elbranschen sedan tidigt 70-tal och är en av personerna bakom Bekenmodellen som arrangören bakom torsdagens möte vill att Sverige ska byta till. Den alternativa elprismodellen syftar till att slå ihop Sveriges fyra nuvarande elområden till ett och ha exporten av el avskild. På så vis skulle de som bor i södra Sverige inte behöva betala samma priser som boende i andra länder gör för svensk el.

– Boven i det här dramat som vi har i Sverige i dag är att vi har för liten elproduktion i södra Sverige, säger Ekenstierna.

Han spår en ökning av elnätsavgifter med 20 till 25 procent kommande år. På frågan om han tror att vi någonsin kommer återgå till de låga elpriserna som varit svarar Ekenstierna att han inte tror det och att vi har skapat det nya normala nu. Det uttalandet skapar ett visst motstånd i publiken. En man säger: Vi måste komma ner i kostnader, det här är en fullständigt förödande situation för oss.

– Pengarna går till Svenska kraftnät, elproducenter och till finansdepartementet. De absoluta vinnarna i det här är staten, jag uppskattar att de har dragit in hundra miljarder kronor extra på det här det senaste året, säger Ekenstierna.

Utöver det han kallar för ”förmögenhetsöverföring till staten” kritiserar även Ekenstierna media för att inte ta i frågan tillräckligt.

– Jag blir förfärad när jag hör några av våra politikers uttalanden, avslutar Ekenstjärna och kallar sittande regering för amatörer.

Flera engagerade aktörer

Upp på scenen klev en lokal företagare som berättade att han har stoppat alla investeringar i sitt stora bolag. Utöver det menar han på att det är jättesvårt att ge kunderna offerter när elpriserna ökar som de gör.

Ystad kommun har bland annat sänkt temperaturen inomhus med ett par grader där det går men ser stora svårigheter med att tackla problemet fullt ut.

– Vår största oro är att om folk inte har jobb här efter årsskiftet så kommer vi få otroligt stora problem i kommunen med hög arbetslöshet, säger Henrik Lundblad, näringslivschef i Ystad.

Företagarna region syd presenterade den elrapport som har tagits fram under hösten. Resultatet visar att drygt 13 procent kommer behöva lägga ner sina verksamheter. Det blir en verklighet med hög arbetslöshet precis som den framtid Henrik Lundblad bävar inför. Dagen innan stormötet i Ystad kom ett nedslående besked från regeringen. Företagare som väntar på elprisstödet kommer att få vänta till en bra bit in på 2023.

– Det är en fullständig nonchalans från regeringen. Vi har en ny regering och ännu sämre riktning än efter de två pandemiåren. Det här är ett politiskt problem och då måste vi ha en politisk lösning. Det är inte företagarna som har gjort fel. Vi är otroligt besvikna på hur man hanterar företagarnas roll i det här säger Magnus N:son Engelbäck, regionchef Företagarna region syd.

Kostnadsökningarna överstiger omsättningen mångfaldigt och utbudet styr priset. Företagarnas regionchef får medhåll då han säger att vi behöver en planeringsbar energi.

– Det här är förödande. Just nu måste vi göra något så att man har planeringsförutsättningar i arbetslivet. Jag vill ta bort momsen och snabba upp tillståndsprocesserna. Vi måste dela upp det på kort och lång sikt, säger Anna Jähnke (M), Region Skåne.

Fler nyheter från Företagarna