För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så förvandlade byggmästaren Mats utmaningar till möjligheter

Publicerad 13 maj 2024
Mats Nilsson har gjort en resa genom rum och tid som kantats av både utmaningar och framgångar. Nu berättar han om tiden som ägare i en av Sveriges mest framgångsrika byggvaruhandel!
Mats Nilsson driver XL-Bygg Björka i Kumla sedan 27 års ålder tillsammans med Susanne Huss.

XL-BYGG Björka är en byggvaruhandel som startades på en familjegård 1969 i Kumla. En verksamhet som bär på en lång och fascinerande historia. Familjeföretaget drivs i dag av den passionerade ägaren Mats Nilsson som trivs i en bransch som genomgått många förändringar under årens lopp - från svåra utmaningar till triumferande framgångar!

En resa genom tid och trender med ned- och uppgångar

Bortsett från att Mats Nilsson är uppvuxen i verksamheten och hängt med sedan barnsben, så började han jobba “på riktigt” 1983. Han var blott 27 år när han och Susanne Huss tog över företaget som då hette Björka Byggmaterial och ägdes av hans far och farbröder. 

- Jag fick frågan att ta vid, och för mig kändes det naturligt, berättar Mats. 

Trots att det varit en stor utmaning att driva vidare familjeföretaget så har han haft ett fint stöd runt sig. 2009 kom frågan om att gå över till XL-BYGG, en av Sveriges största byggkoncerner. En fråga som först tyngde Mats men som minns tillbaka på hur hans far reagerade med lättja på förändringarna. En inställning som skulle forma Mats syn på utmaningar framöver.

Flygfoto från familjegården som i dag är en fullskalig byggvaruhandel. 

- Det hade ju alltid varit Björka byggmaterial, även om jag inom mig kände att det var rätt väg att gå så hade det tagit emot om jag inte fått påhejningar av min far, säger Mats. 

Sagt och gjort så blev de en del av XL-BYGG-koncernen. Och beslutet var helt rätt då verksamheten fick en imponerande tillväxt på 18 procent det första året och ytterligare nio procent året därpå. 

- Den här förändringen innebar en ny era för vår då lilla butik! Nu hade vi istället ambitionen att slå på stora trumman, säger byggvaruhandlaren. 

Under de kommande åren fortsatte Mats och Susanne att investera i företaget. Nya byggnader och renoveringar blev en del av XL-BYGG Björkas växande fotavtryck i Kumla.

- Vi kunde nu erbjuda ett brett utbud av byggmaterial och en personlig service till både privatkunder och byggföretag. Återkommande kunder står i dag för 55 procent av vår omsättning, berättar han. 

Motgångar och återuppbyggnad - reste sig ur askan

Men med framgång kommer också prövningar, och år 2022 stod Mats inför en av de största utmaningarna i företagets historia. En förödande brand förstörde stora delar av företagets egendom på bara två timmar.

- Polisen knackade på en tidig morgon och jag kunde bara tänka “nej, inte mina barn”, berättar en känslosam Mats och fortsätter:

- Det var en konstig känsla när jag lugnades av beskedet att så inte var fallet utan att en del av vår verksamhet stod i lågor. 


Bild från branden 2022. Foto: XL-BYGG Björka. 

Trots denna tragedi lyckades Mats och hans kollegor snabbt återhämta sig och bygga upp hyvleriet igen från askan.

- Givetvis var branden en hemsk upplevelse men om vi vänder på det så har vi nu istället haft möjlighet att bygga en mer anpassad lokal för ändamålet, förklarar Mats. 

Denna händelse är inte den enda utmaningen företaget har stått inför genom åren: nedgången på 90-talet, finanskrisen 2008 och nu en lågkonjuktur som i dag börjat stabilisera sig. Händelser som dessa har gjort att XL-BYGG Björka tvingats anpassa sig och tänka om i sin affärsstrategi flera gånger.

- Genom att fokusera på att erbjuda kvalitetsprodukter till rimliga priser och att investera i vår personal så har vi lyckats övervinna svårigheterna, berättar entreprenören. 


En företagsfrukost på den nyrenoverade övervåningen. 

En hoppfull vision för framtiden

Tack vare de satsningar man gjort så har i dag XL-BYGG Björka en stabil grund att stå på och är någorlunda rustad för motgångar. 2016 totalrenoverades övervåningen som nu kan nyttjas som konferens- och sällskapsyta. Årets storsatsning har varit att bygga om och fräscha upp butiken.

För Mats Nilsson handlar det inte bara om att driva ett företag, det handlar om att upprätthålla en livsstil av utmaningar och triumfer. 2011 korades Mats och Susanne till Årets Företagare i Kumla och 2021 fick de motta priset Årets XL-BYGG butik i Sverige. Med en stark sammanhållning inom branschen och en outtröttlig strävan efter att bli ännu bättre, så är Mats och hans kollegor redo att möta framtiden, oavsett vad den kan innebära:

- Trots att man varje år blir lika nervös över hur utgången ska bli så vet man att det reder sig, tack vare det fantastiska stöd som finns hos både personal och familj. Vi har alla en "fighting spirit” och vet om att ingenting kommer gratis! Det är en tacksam bransch att jobba i och här lokalt så hjälper vi varandra i svåra tider, säger Mats avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna