För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Korta betaltiderna

Sena betalningar och för långa betalningstider är ett sedan länge känt problem för många företagare – ett problem som förvärrats i senaste lågkonjunkturen.

Större leverantörer använder småföretag som ”bank” genom att förlänga betaltider till både 60, 90 och till och med 120 dagar. Det skapar svåra likviditetsproblem för småföretagare som dessutom ofta har små möjligheter att förhandla om betaltiderna med sina leverantörer.

Företagarna har drivit linjen att max 30 dagars betaltid ska gälla.

Företagarna har drivit linjen att max 30 dagars betaltid ska gälla. Annars riskerar småföretagare att hamna i kläm när storföretagen inte betalar i tid.

Regeringen uppmanade näringslivet att frivilligt ta fram en lösning för kortare betaltider, annars väntar lagstiftning. Företagarna är således en av initiativtagarna till uppförandekoden som i korthet går ut på att storbolagen förbinder sig att införa betalningsvillkor på 30 dagar. Mer information om detta finns på webbplatsen betaltider.se. I dagsläget är 37 bolag anslutna till koden.

Företagarna är även positiva till det rapporteringskrav som just nu bereds i regeringskansliet.

Taggar
Riks
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.