podcast news play företagaren I media förmån faq

Ett steg på vägen mot kortare betaltider

En rad av Sveriges största bolag vill undvika lagstiftning om kortare betaltider och öppnar för en frivillig överenskommelse. Beskedet välkomnas av Företagarna, som länge drivit opinion för kortare betaltider.
Publicerad 19 jun 2017

Att stora företag ofta sätter i system att använda sig av långa betaltider på 60, 90 eller till och med 120 dagar är ett stort problem för många småföretag, som tvingas agera bank åt storföretagen. 

Nu har ett steg tagits i rätt riktning. För att öka pressen på storföretagen har näringsminister Mikael Damberg valt att bjuda in femton av Sveriges största företag till ett möte. De flesta kom, inklusive tungviktare som AB Volvo, Ericsson, Nordea, Ikea, Sandvik och Volvo Cars. Senast den 1 september måste ett förslag till frivillig lösning, som innebär kortare betaltider och som väsentligt förbättrar situationen för leverantörerna, finnas på regeringens bord, rapporterar Di i dag.

- Vi på Företagarna välkomnar givetvis beskedet. Storföretagen borde inse att en frivillig överenskommelse även ligger i deras intresse. Företag av alla storlekar är partners i ett gemensamt värdeskapande. Tillsammans bygger svenska företag starka, varaktiga och globala värdekedjor. Detta är något som avtalsparterna borde ta fasta på, säger Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg.

Läs hela Di:s artikel här.

Läs mer om Företagarnas arbete för kortare betaltider här.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.