För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Slopat avdrag för representation en direkt skattehöjning för småföretagare

Publicerad 2 mar 2016
"Det är genom relationsskapande som småföretagare får in affärer" säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Regeringen föreslår att det inte längre ska vara tillåtet att göra avdrag på inkomstskatten för luncher och middagar. Dessutom vill man höja avdragsrätten för moms till 300 kronor per person och tillfälle.

Detta kommer bli problematiskt för många småföretagare, menar Företagarna. Vd Günther Mårder uttalade sig så här i frågan i Svenska Dagbladet 1/3.

– Det här är en direkt skattehöjning för småföretagare. Det som representationen avser är nödvändigt för inkomsternas förvärvande för småföretagande, det är genom relationsskapande som de får in affärer, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Han får medhåll av etablerade revisorer som KPMG.

Förändringarna innebär sannolikt inte en förenkling för de som redan idag anpassat sina ekonomisystem till gällande rätt utan enbart en kostnadsfördyring genom att dels på nytt få ställa om sin praktiska hantering dels för att de med  inkomstskatterättslig avdragsrätt delvis förlorar sin avdragsrätt.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna