För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Marie Axtelius: "Nyföretagandet gick ned 2023"

Publicerad 9 jan 2024
Rykande färska siffror visar att nyföretagandet gick ner med 13 procent i Halland under 2023 jämfört med året innan.

Det minskade nyföretagandet under 2023 är en oroväckande utveckling säger Marie Axtelius, regionchef för Företagarna i Halland i en intervju med P4.  I en nyligen genomförd intervju delade hon med sig av sina tankar kring de utmaningar och möjligheter som präglar företagsklimatet i regionen.

Axtelius betonar att läget är bekymmersamt: 

- Vi förlorar många goda idéer och många nya innovationer och mycket annat som vi hade behövt. 

Vissa branscher mer utsatta än andra

Marie pekar ut vissa branscher som varit mer sårbara än andra under det gågna året, bland annat restaurangsektorn:

- Bland annat så har restaurangerna haft det tufft. En lång tid av höga råvarupriser och energipriser har gjort det svårt för företagen att ta ut den kostnadsökningen fullt ut mot kund, säger hon till P4. 

Många företagare har tvingats använda privata medel för att hålla sina verksamheter igång under de senaste åren med både pandemi och lågkonjuktur:

- Många har ju fått stoppa in privata pengar i sina företag för att hålla de rullande de här sista 2-3 åren.

Försktig optimism för 2024

Trots utmaningarna lyfter dock Marie Axtelius även positiva förändringar för länets företag. Bland annar de politiska åtgärder som just nu gett en ljusning, särskilt när det gäller nedsättningen av dieselskatten.

- Hoppet är också att få kontroll över valutan och att stabilisera räntorna på en rimlig nivå, vilket skulle ge företagarna en tryggare ekonomisk grund att verka från, säger hon med en försiktig optimism. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna