För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Bevara Handeln-Rädda Parkeringsplatserna i Göteborg

Företagarna i Göteborg ser mycket allvarligt på det förslag som lagts fram om att ta bort 7 000 parkeringsplatser i Göteborg. – Detta förslaget kommer att slå hårdast mot handeln, de rödgröna vill minska bilismen men konsekvensen blir att det är företagandet som kommer minska, säger Monica Crusner, ordförande för Företagarna i Göteborg.

Mer än varannan parkeringsplats försvinner i centrala Göteborg. Detta på grund av Västlänken, samt stora byggen på bland annat Lindholmen och Masthugget. Totalt rör det sig om cirka 7 000 parkeringsplatser som kommer försvinna i staden, där 5 000 kommer att försvinna från centrala Göteborg. 

Många drabbas

I en rapport som Göteborg stads parkeringsbolag tagit fram tillsammans med trafikkontoret, visar en enkätundersökning att av de parkeringsplatser som kommer försvinna, utnyttjas 67 % av de av folk som åker till Göteborg för att shoppa eller gå på olika evenemang, och 11 % utnyttjas för arbetspendling. Företagarna Göteborg tror dock att det är ännu fler vars arbetspendling kommer att drabbas. 

Vi frågade våra medlemmar om hur förslaget skulle påverka dem och merparten av de svarande menar att det kommer drabba deras arbete.

– Vi frågade våra medlemmar om hur förslaget skulle påverka dem och merparten av de svarande menar att det kommer drabba deras arbete. Många hantverkare som jobbar i Göteborg är oroliga för att de inte kan ta med sig sitt material till arbetet om parkeringsplatserna försvinner. Hur ska de kunna ta med sig tunga maskiner och skrymmande material via kollektivtrafiken, frågar Monica Crusner, ordförande för Företagarna Göteborg.

Slår mot handeln

Göteborgs stad har som ambition att ersätta dessa parkeringsplatser, men ännu har inte ett förslag på några ersättningsplatser framtagits. Till Göteborgs-Posten säger Stefan Eglinger, trafikdirektör i Göteborg stad, att om inte ersättningsplatser hittas så kan han inte garantera att handeln inte kommer att drabbas. 

– Detta förslag kommer att slå hårdast mot handeln, de rödgröna vill minska bilismen men konsekvensen blir att det är företagandet som kommer minska. Ersättningsplatser måste komma fram om staden värnar om handeln och företagandet, säger Monica Crusner. 

Säg din mening

Ta del av debatten om p-platserna på Facebook. På vår Facebooksida kan du lajka, kommentera och dela våra inlägg. Varför inte göra det nu?

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.