För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nu får våra medlemmar i byggbranschen ta Företagarnas hus in i nästa tidsålder!

Publicerad 17 apr 2024
Företagarnas pampiga byggnad på Erik Dahlbergsgatan står inför stora renoveringar. Företagarna Göteborg hoppas kunna stötta medlemmar i den sargade byggbranschen genom att erbjuda uppdrag i ett tufft konjunkturläge.

Huset byggdes 1892-1894 av det som då hette Göteborgs Hantverks- och Industriförening och det finansierades och uppfördes till stora delar av medlemmarna själva.

Under det dryga sekel som passerat sedan dess har huset renoverats i omgångar och ursprungsarkitekturen delvis förvanskats. Den ska nu återfå sin forna glans, samtidigt som lokalerna uppdateras till moderna, fräscha och ändamålsenliga kontors- och mötesrum.

Styrelsen driver arbetet och det leds av Thomas Falck, Företagarna Göteborgs vice ordförande och själv arkitekt. Han tycker att timingen för att initiera större byggprojekt är helt rätt.
”Byggbranschen har i princip varit i fritt fall sedan konjunkturen vek. Många byggare har det tufft på grund av uteblivna uppdrag och ett ansträngt ränteläge. När det råder sämre tider tycker vi att alla som har möjligheten och planerar att beställa byggnationer ska passa på. Annars riskerar  byggföretag att krympa eller rentav gå under, samtidigt går viktig kompetens förlorad och många söker sig till andra branscher.
Så här kan vi bidra till att jämna ut sysselsättningen över konjunkturerna”, säger Thomas Falck.

Företagarna Göteborg vill passa på att stödja sina medlemmar och tar därför först och främst in anbud från medlemsföretag som har kompetenserna som krävs.
Förändringen rör två hela våningsplan, entré, trapphus och innergård. Då byggnationerna är omfattande behövs många olika skrån: mattläggning, inredning, rördragning, belysning… ”Tänk från golv till tak” säger Thomas Falck.

Just nu pågår arbetet med bygglovsansökan, projektering och inhämtning av anbud. Målsättningen är att genomföra bygget under det kommande året.

130 år efter att byggnaden en gång invigdes står den inför en välbehövlig renässans.
”Det finns något djupt meningsfullt i att vi sluter en historisk cirkel.
Huset är byggt av våra medlemmar en gång i tiden och nu får dagens medlemmar ta det in i nästa tidsålder”, säger Thomas Falck.

ed.jpg

Är du ett av våra medlemsföretag som kan vara behjälplig med renoveringen?
Kontakta Thomas Falck på 0707-34 02 65, thomas.falck@epokarkitektur.se

Företagarnas hus står inför en 130-årig tidsresa 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna