För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Asta Jönssons Minnesfond

Stipendier för gesäller och mästare

Asta Jönsson

 Är du hantverkare och utbildar dig för att erhålla gesäll-/ eller mästarbrev

– då är du berättigad stipendium från Stiftelsen Asta Jönssons Minnesfond när du erhåller ditt brev.

Företagarna Svedala har fått ett legat från Asta Jönsson att förvalta. Stiftelsen Asta Jönssons Minnesfond delar ut stipendium till hantverkare som erhåller gesäll-/ och mästarbrev i Svedala. Fonden delar ut 1.500 kronor till den som erhåller Gesällbrev och 3.000 kronor till den som erhåller Mästarbrev. Om du utbildar dig i ett av de 75 aktuella hantverksyrkena så hör av dig till Företagarna Svedalas styrelse när du skall erhålla dit brev, och hjälp oss att sprida informationen till Svedalas skickliga hantverkare.

Gesällbrevet är ett bevis på att en hantverkare uppfyller kraven på yrkeskunnande inom sin bransch. En kvalitetsgaranti både för hantverkarens kunder och för de företag som vill anställa. Gesällbrev finns i ett flertal europeiska länder och i Sverige utfärdas 800 – 1 000 Gesällbrev per år. Idag kan man ta sitt Gesällbrev i omkring 75 olika yrken.

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare.

Asta Jönsson fick båda benen amputerade efter en olycka, men kunde trots detta handikapp livnära sig som sömmerska. Asta var medlem i Hantverksföreningen fram till hennes död 1998. Som tack för långt medlemskap donerade Asta pengar, och därför bildades 1999 Stiftelsen Asta Jönssons Minnesfond. Företagarna Svedala har fått i uppdrag att förvalta och dela ut stipendierna.

Organisationen Företagarna erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagsklimat, så att företagare får rätt förutsättningar för att kunna utveckla sina verksamheter och nå sina mål.

Företagarna Svedalas kontaktuppgifter:
svedala@foretagarna.se

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.