För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Nio pristagare firades i Alnarp

Publicerad 19 apr 2024
Företagarna Öresund har under några år abonnerat på en av platserna till riksfinalen av Årets Företagare. Kanske kommer någon av årets lokala vinnare fortsätta trenden och få en biljett till Blå hallen i oktober.
Foto: Jessica Lingerts

Oavsett den framtida utgången på regional och nationell nivå var det mycket glada företagare som tog emot varsitt pris i de nio lokala kategorierna. Det var premiär för den här formen av utdelning hos Företagarna Öresund, och vilken kanonstart det blev.

Kvällen spenderades på Alnarpsgården där fördrinkar och en middagsbuffé varvades med scenprogram. Håcan Nilsson modererade och kunde med sitt lugn och humor få samtliga personer som klev upp på scenen att känna sig lugna framför de drygt hundratalet åhörarna.

Priserna delades ut av näringslivs- och kommuntoppar från respektive kommun. Årets hållbara företagare är en utmärkelse som instiftades 2021 av Företagarna Öresund. Det delas ut tillsammans med Swedbank och Sparbanken.

– Vi var så tidigt ute att vi var först med att dela ut det här priset i hela Företagarna. Vi hoppas att priset kommer instiftas på nationell nivå också, säger Marie Nilsson, ordförande i Företagarna Öresund.

I år tilldelades Lisa Heiberg från Diapure priset. Hon utgår från Lomma och är en av de många som sitter på SLU i Alnarp. SLU är Lomma kommuns största arbetsgivare – förutom kommunen själv – med över 500 anställda. Det bedrivs 80 procent forskning och 20 procent utbildning på anläggningen. Pristagaren medger att det har varit en lång resa från provrör i laboratoriet till att bli kommersiell. Hon driver ett bolag som har tagit fram en mineral som binder fosfor och som används för att rena och återvinna fosfor i vatten.

– Vi vill ha ett blått och inte ett grönt hav. Hela samhället måste ta sitt ansvar, det är inte bara lantbrukarna som övergöder våra hav, säger Heiberg.

Vad ska du göra med stålarna som du vinner från bankerna nu?

– Ja… det finns många hål att fylla, säger Heiberg.

Årets Företagare

Företagarna Öresund består av fyra kommuner, därmed delas priser ut till vinnare i respektive kommun.  Årets Företagare i Burlöv heter Victor Falkenklev och driver Falkenklev Logistik. Det var hans morfar som startade bolaget, nu är Viktor och hans bror den tredje generationen som driver firman.

– Sopsortering i all ära men jag känner att vi gott kan göra mer, säger Falkenklev som arbetar hårt med hållbarhet inom firman.

Vad säger chaufförerna om era el lastbilar?

– De klagar när de får höra att de ska köra el lastbil. Men när de har kört en så vill ingen byta tillbaka. Det är mycket bättre arbetsmiljö, det är tystare fordon att köra, säger Falkenklev.

I Kävlinge korades Johan och Malena Markholm från Marredo till Årets Företagare. De startade sin firma 1992 och tog sedan en paus innan de började i full fart 2011. Nu har de drygt 20 anställda och kunderna befinner sig främst mellan Helsingborg och Malmö. 

– Vi tycker inte att vi säljer redovisningstjänster, vi säljer trygghet till företagare, säger Johan Markholm.

Årets Företagare i Lomma är två män med minst sagt fullmatade scheman. Men trots det hann Peter Grundström och Torben Brink, från ventilationsfirman Grundström i Lomma, till Alnarp för en festlig kväll.

Var blir nästa styrelsemöte?

– Vi har planer på Kuba, säger Peter Grundström och skrattar gott.

Anette och Fredrik Larsson driver Idus till vardags. Där hjälper de, med sitt underhållssystem, sina kunder med effektivisera sin verksamhet genom att göra rätt underhåll innan det är för sent.

– En av våra största konkurrenter är post-it lappar och Excell filer, säger Anette. 

Nu kan de titulera sig Årets Företagare i Staffanstorp.

– Vi känner oss väl positionerade, framtiden känns ljus och vi ser fram emot den, säger Fredrik. 

Årets Unga Företagare

Givetvis delades det ut priser till drivna entreprenörer under 35 år också. Patricia Dianda från Flavor boss tog emot pris som Årets Unga Företagare i Burlöv. Det är ett av många priser den framgångsrika företagaren har tagit emot de senaste åren. Nu rustar hon sin afro-karibiska foodtruck inför en festivalturné i hela Sverige och över bron till Köpenhamn. 

– The sky is the limit, säger Dianda.

I Kävlinge heter pristagarna Angelo Borghol och Kim Solaric. Tillsammans driver de Sydsverige bilcenter dit kunder från såväl närområdet till Frankrike och Spanien kommer.

– Vi kompletterar varandra, en är gasen och en är bromsen. 

Hur ser framtiden ut?

– Ljus, konstaterar de kort och beslutsamt.

Årets Unga Företagare i Staffanstorp tilldelades Stephanie Werder, Equum. Hon säljer moderiktiga stallkläder och utrustning till travfolk.

– Hade jag inte haft hästar så hade jag kunnat livnära mig på Equum men nu är jag i stallet 05.30 på morgnarna för att hinna till mitt andra jobb också, säger Werder.

Ruben Forsmark, Maritim Charter Öresund, är Årets Unga Företagare i Lomma. Han startade bolaget 2020 och har sedan dess framgångsrikt utvecklat företaget som etablerat en charterupplevelse i Höje å.

– Vi ska expandera och börjar i Malmö i maj. Det har krävts lite tid och tålamod men nu har vi fått tillstånd, säger Forsmark.

Fler nyheter från Företagarna