För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Sätt företagare i fokus för framtidens pensionssystem

Nu börjar de orange kuverten dimpa ned i brevlådor runt om i landet. Parallellt med det pågår det stora strider om pensionssystemet, och som det ser ut nu kan mycket komma att stå på spel både för företagare och företagsklimatet i Sverige, skriver Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg.
Företagarnas socialförsäkringsexpert Erik Ageberg. Foto: Oskar Omne

I dagarna lämnade Företagarna in sitt remissyttrande över Ett bättre premiepensionssystem. Förslaget riskerar att allvarligt försvåra de mindre och växande företagens finansiering och därmed hämma den svenska tillväxten.

Antalet fonder som investerar i svenska småbolag har minskat från 18 till 13. De kvarvarande har tillsammans investerat 25 miljarder kronor i svenska små och medelstora företag, enligt en rapport författad av ekonomie doktor Mikael Sandström.

Om de förslag från Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepension blir verklighet kommer antalet fonder med all sannolikhet reduceras ytterligare. Förslaget riskerar även att minska svenska pensionssparares demokratiska rättighet att investera i och ta del av den värdetillväxt som sker i just mindre och växande företag.

Nivån andra stora frågan

Den andra stora frågan rör nivån på pensionerna och hur systemet ska finansieras. Nyligen skrev exempelvis LO med medlemsförbund på DN debatt att ”pensionerna för vanligt folk måste höjas rejält”.

Med detta menar LO att arbetsgivare ska betala in mer till anställdas statliga pension, vilket i sin tur medför höjda skatter på företag och företagare – och i slutändan lägre löner för den anställde. Företagarna har återupprepade gånger kritiserat detta förslag.

Om mindre än två veckor presenterar Företagarna en ny rapport om företagares pensioner. Rapporten visar att företagares förutsättningarna inför pensionen skiljer sig åt – somliga har förberett för goda år som pensionärer medan andra kommer att ha det betydligt mer ansträngt.

Stärk det egna ansvaret

Närmare var femte företagare uppger att de är oroade eller mycket oroade över sin ekonomiska trygghet vid pensionen. En kombination av låga löner, avsaknad av tjänstepension och brist på privat sparande har skapat en mycket utsatt grupp vid den framtida pensioneringen.

Företagarnas slutsats är att det egna ansvaret för pensionen måste stärkas, och i högre grad uppmuntra till att arbete alltid ska lön sig. Dessutom måste attraktiviteten i sparande och informationen om pensioner öka.

Det är detta som bör vara i fokus för att långsiktigt stärka pensionssystemet, inte minskad valfrihet och högre kostnader för hårt arbetande företagare. Sätt företagare i fokus för framtidens pensionssystem!

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.