För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

”Dejta dina investerare”

Publicerad 26 apr 2024
Miljöteknikbolaget Cellfion har varit framgångsrikt i att ta in riskkapital för att utveckla verksamheten. Hur gör man och vad ska man tänka på?

För vissa nystartade företag ligger marknaden vidöppen från början. För andra kan det ta flera år innan verksamheten blir lönsam, eller innan företaget ens får sin första kund. Avknoppningar ur forskning är exempel på företag som ofta behöver kroka arm med riskkapitalbolag för att få de finansiella förutsättningarna som krävs för att utveckla verksamheten och ta vara på den potential som finns i affärsidén.

Film: Väx med riskkapital - Företagarna presenterar Cellfion och Almi

Viktig pusselbit i grön energi

Företaget Cellfion är ett bra exempel. Det är sprunget ur många års forskning vid Linköpings universitet och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Företaget startades 2021 och utvecklar och tillverkar högteknologiska och miljövänliga jonselektiva membran ur träråvara.

− Produkten som vi utvecklar på Cellfion kallas för ett jonselektivt membran som kan tillämpas inom olika energitekniker, till exempel bränsleceller som används för att omvandla vätgas till el och som används inom fordonsindustrin. Den kan även användas i elektrolysörer för att producera grön vätgas, säger Cellfions vd Liam Hardey.

Riskkapitalföretag ser potentialen

De flesta jonselektiva membran som används på marknaden i dag innehåller högfluorerade ämnen (PFAS) som är förknippade med hälsorisker och miljöproblem. Många letar därför efter alternativ. Samtidigt leder energiomställningen bort från fossila energikällor till behov av energilagrings- och omvandlingsapplikationer, där just jonselektiva membran är en nyckelkomponent. Sammantaget innebär detta att den potentiella marknaden för Cellfion är stor. Det väckte intresset hos Almi Invest GreenTech som redan år 2022 investerade i företaget.

− Vi valde att investera i Cellfion för att vi såg en kombination av spännande saker. Dels är den grundläggande tekniken jätteintressant, hur man använder råvara som vi har gott om här i Sverige – skog – och applicerar den på ett område som är helt avgörande för vår energiomställning. Dessutom har Cellfion ett väldigt spännande team där man kombinerar forskning med affärsmässig kompetens, säger Karin Edström som är investment manager på Almi Invest GreenTech.

Vad betyder det att ta in riskkapital?

Ett riskkapitalbolag vill ha avkastning på sina investeringar och kräver inflytande i företagen det investerar i. Med investeringen kommer oftast ägardirektiv och det kan innebära att styrningen av företaget påverkas. Samtidigt bidrar riskkapitalbolaget med nätverk och värdefull expertis. Därför är det viktigt att företaget som vänder sig till investerare tar reda på vad de vill göra om de väljer att investera.

− När man ska ta in kapital är det väldigt viktigt att man väljer rätt investerare. Det bästa sättet att ta reda på om det är rätt investerare är att ta tid att lära känna dem. Alltså, börja dejta dina investerare. Ta dem på middag och förstå vad de vill göra med företaget och vart de vill komma, säger Liam Hardey.

Hur får man kontakt med investerare?

Cellfion har tagit in kapital från både Almi Invest GreenTech och andra investerare. Finlandsbaserade Voima Ventures, Klimatet Invest, LiU Invest och KTH Holding valde också att i ett tidigt skede investera i företaget. Som ett av 42 företag i en pool av 1 083 sökande fick Cellfion tidigare i vår även finansiering av European Innovation Council (EIC), vars syfte är att identifiera och stödja banbrytande teknologier och marknadsförändrande innovationer med potential att skalas upp internationellt och bli marknadsledare.

Men hur gör man då om man vill få kontakt med Almi Invest?

− Det man gör är att kontakta någon av oss som jobbar på Almi Invest och skickar in ett pitch deck (som kan vara mer eller mindre färdigt och tydlig) till oss. Det vi vill se där är grunderna i ett bolags affärsidé, vilken marknad man tänker adressera och vad den stora kommersiella möjligheten är, men också var man står här och nu, säger Karin Edström.

Om Almi Invest GreenTech

Almi Invest GreenTech är en riskkapitalfond som sedan starten 2017 investerar i bolag som reducerar utsläpp av växthusgaser och som löser våra klimat- och miljöutmaningar.

Om Almi Invest
Almi Invest är ett statligt riskkapitalbolag inom Almi-koncernen, delfinansierat av EU:s strukturfonder. Almi Invest har sju regionala fonder och en klimatfond.

Almi Invest förvaltar cirka 2 miljarder kronor investerade i 350 bolag och har sedan start investerat i ungefär 1 000 startups. Innehav har förvärvats av bland annat Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser.

Taggar
Riks Artikel

Prenumerera på juristernas nyhetsbrev

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.