För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Mer nyheter om och för företagare - klicka här!

Vanligaste frågorna om bokslut

Felaktig debitering, överskott och avdrag för bil - här hittar du de vanligaste frågorna om bokslut och deklaration.
Vanligaste frågorna vid bokslut
  • Felaktig debitering – När ett nytt verksamhetsår börjar så är det en bra idé att lämna in en preliminärdeklaration för att få rätt månadsdebitering. Väldigt många missar det och då ska Skatteverket räkna upp debitering schablonmässigt utifrån det senaste deklarerade året, vilket ofta kan vara för högt. Många missar t ex att extraordinära intäkter vid t ex försäljning av aktier eller bostad påverkar debiteringsberäkningen trots att det inte rör sig om en regelbunden intäkt.
  •  Varför får jag inte ut hela mitt överskott? – Det är vanligt efter att skatteåterbäringen betalats ut att vi får samtal om varför inte hela överskottet betalats ut. Enligt reglerna ska Skatteverket automatiskt bara betala ut mellanskillnaden mellan den debiterade skatten och slutliga skatten, d v s vi ”tömmer” inte kontot som vi gör för löntagare när de får sin återbäring.

Läs även: Vanligaste felen i bokslutet 

  • Vad ska jag skatta för egentligen? – Förvånansvärt många enskilda näringsidkare tror att det bara är de egna ”uttagen” ut verksamheten som de ska skatta för, när det alltid är överskottet, oavsett om du har använt det redan eller inte.
  • Bilförmån och avdrag - Ett av de områden med mest frågor.

Se film om vanligaste frågorna om bokslut

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.