podcast news play företagaren I media förmån

Vanligaste frågorna om bokslut

De vanligaste frågorna om bokslut och deklaration som diskuterades i vår livesändning med bl.a. Skatteverket den 6 december.
  • Felaktig debitering – När ett nytt verksamhetsår börjar så är det en bra idé att lämna in en preliminärdeklaration för att få rätt månadsdebitering. Väldigt många missar det och då ska Skatteverket räkna upp debitering schablonmässigt utifrån det senaste deklarerade året, vilket ofta kan vara för högt. Många missar t ex att extraordinära intäkter vid t ex försäljning av aktier eller bostad påverkar debiteringsberäkningen trots att det inte rör sig om en regelbunden intäkt.
  •  Varför får jag inte ut hela mitt överskott? – Det är vanligt efter att skatteåterbäringen betalats ut att vi får samtal om varför inte hela överskottet betalats ut. Enligt reglerna ska Skatteverket automatiskt bara betala ut mellanskillnaden mellan den debiterade skatten och slutliga skatten, d v s vi ”tömmer” inte kontot som vi gör för löntagare när de får sin återbäring.
  • Vad ska jag skatta för egentligen? – Förvånansvärt många enskilda näringsidkare tror att det bara är de egna ”uttagen” ut verksamheten som de ska skatta för, när det alltid är överskottet, oavsett om du har använt det redan eller inte.
  • Bilförmån och avdrag - Ett av de områden med mest frågor. Läs mer om hur du undviker de vanligaste felen här.

Här kan du se hela livesändningen om bokslut

Behöver du hjälp? Bli medlem i Företagarna så kan du utan kostnad ringa Företagarnas juridiska rådgivning och få hjälp med dina frågor om bokslut och deklaration. 

Ja, tack jag vill bli medlem! Från 1590 kr per år. 

Jag vill veta mer om medlemskap i Företagarna 

Jag är redan medlem och vill komma i kontakt med juristerna  hos Företagarna 

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Gå med idag!

Här listar vi 49 anledningar till varför du ska gå med i Företagarna.

Nätverk

Som medlem i Företagarna har du tillgång till Sveriges största nätverk för företagare.