headphones newspaper video-player

Vanligaste frågorna om bokslut

6 dec 2018
De vanligaste frågorna om bokslut och deklaration som diskuterades i vår livesändning med bl.a. Skatteverket den 6 december.
  • Felaktig debitering – När ett nytt verksamhetsår börjar så är det en bra idé att lämna in en preliminärdeklaration för att få rätt månadsdebitering. Väldigt många missar det och då ska Skatteverket räkna upp debitering schablonmässigt utifrån det senaste deklarerade året, vilket ofta kan vara för högt. Många missar t ex att extraordinära intäkter vid t ex försäljning av aktier eller bostad påverkar debiteringsberäkningen trots att det inte rör sig om en regelbunden intäkt.
  •  Varför får jag inte ut hela mitt överskott? – Det är vanligt efter att skatteåterbäringen betalats ut att vi får samtal om varför inte hela överskottet betalats ut. Enligt reglerna ska Skatteverket automatiskt bara betala ut mellanskillnaden mellan den debiterade skatten och slutliga skatten, d v s vi ”tömmer” inte kontot som vi gör för löntagare när de får sin återbäring.
  • Vad ska jag skatta för egentligen? – Förvånansvärt många enskilda näringsidkare tror att det bara är de egna ”uttagen” ut verksamheten som de ska skatta för, när det alltid är överskottet, oavsett om du har använt det redan eller inte.
  • Bilförmån och avdrag - Ett av de områden med mest frågor. Läs mer om hur du undviker de vanligaste felen här.

Här kan du se hela livesändningen om bokslut

Behöver du hjälp? Bli medlem i Företagarna så kan du utan kostnad ringa Företagarnas juridiska rådgivning och få hjälp med dina frågor om bokslut och deklaration. 

Ja, tack jag vill bli medlem! Från 1590 kr per år. 

Jag vill veta mer om medlemskap i Företagarna 

Jag är redan medlem och vill komma i kontakt med juristerna  hos Företagarna 

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap
VÄLJ MEDLEMSKAP, ANGE POSTNUMMER OCH ANTAL ANSTÄLLDA OCH SE ÅRSKOSTNAD