För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Deklarationsexpertens bästa tips till dig som är företagare

Få tips och vägledning om deklaration för företag från Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.
Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, var med i Företagarnas livesändning i december 2018.

Skaffa digital brevlåda

Över tre miljoner har det redan men bland företagare är det inte lika vanligt. Genom brevlådan har du tillgång till nästan alla Skatteverkets utskick var som helst, när som helt. Du får också dina uppgifter mycket snabbare och säkrare och samlat på ett ställe. Det är också gratis.

Använd de digitala tjänsterna

Massvis av överförings- och räknefel försvinner helt om du använder de digitala tjänsterna. Du får också en kvittens på inskickade uppgifter och slipper vändas över ifall uppgifterna kommit in till Skatteverket. Det går också ofta att se beskattningskonsekvenserna direkt i tjänsten, så att du kan bedöma hur mycket du behöver betala eller ska få tillbaka.

Av de cirka 800 000 företagare som anlitar en byrå för att deklarera är det hela 75 procent som lämnar någon del av deklarationen på papper. Det beror på att vår tjänst för ombud varit alldeles för opraktisk, men sen 2018 finns en tjänst som gör det enkelt för dig som företagare att godkänna det som din byrå skickar in.

Swisha din skattebetalning

För den som är ute i sista sekunden har det länge varit ett orosmoment att skatteinbetalningen kommer in för sent till Skatteverket eftersom de betalar samma dag som pengarna ska vara inne på skattekontot.

Med Swish kan du betala samma dag och det räknas som att betalningen är inkommen till Skatteverket i samma sekund som du swishar. Notera att du kan swisha max 15 000 kr/dag och att det ännu bara är privatpersoner som kan swisha, inte bolag.

Tänk efter före och ta hjälp av Skatteverket

Många upplever det som både tråkigt, svårt och till och med lite läskigt att hantera sin skatt. Det gör att många skjuter på att ta tag i sina frågor eller problem.

Tänk på att du kan prata med Skatteverket innan du gör en affärstransaktion så att du kan överblicka skattekonsekvenserna innan du väljer väg. När du vält betalat ut en förmån eller gjort en affär så gäller de regler som finns och det blir svårt att ”backa bandet”.

Taggar
Riks Artikel
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.