Tre förslag för att få fart på byggandet

Många byggföretag har under de senaste åren kämpat i motvind av orkanstyrka och konkurserna i branschen är på nivåer som inte setts på flera årtionden. Bara jämfört med i fjol har de ökat med 56 procent. Eftersom byggbranschen befinner sig i en akut kris krävs det åtgärder som gör skillnad direkt. Företagarnas vd Benjamin Dousa lyfter fram tre åtgärdspunkter i en debattartikel i Expressen.
Rensa i regelverket
Småföretagsbarometern 2024 - Hur mår Sveriges småföretag?
För två år sedan påbörjades byggandet av 70 000 bostäder. I år räknar Boverket med endast 27 000. Ett sätt att öka takten är att rensa i regelverken som är kostnadsdrivande, kräver administration av tillstånd och inspektioner och hämmar konkurrens. Det behöver bli billigare, gå snabbare och vara enklare att bygga. Reglerna leder bland annat till överdimensionerade och dyra badrum i små lägenheter och orealistiska bestämmelser om soltimmar och bullernivåer. Dessutom medför bland de mest restriktiva strandskyddsreglerna i världen att det inte går att bygga i attraktiva lägen.
Tillåt fri hyressättning i nybyggda bostäder
Nu finns framtidskartan över Sveriges byggen
Hyresregleringen fungerar som en propp mot byggandet av hyresrätter, samtidigt som behovet av sådana är stort på marknaden, särskilt i storstadsregionerna. Fri hyressättning i nybyggda bostäder har utretts flera gånger och det är bara politisk handlingsförlamning som gör att vi inte har det i Sverige. De som varnar för kraftigt höjda hyror glömmer bort att pris sätts där utbud och efterfrågan möts. Ökar utbudet blir det ingen prischock.
Stoppa aktivismen i länsstyrelserna
Ostyriga länsstyrelser orsakar företag problem
Länsstyrelsen spelar en viktig roll i planprocesser. Tyvärr finns det alltför många exempel på hur byggprojekt blockerats och fördröjts på grund av tjänstemän som driver en egen agenda. Så får det inte gå till. Byggföretag måste kunna lita på att länsstyrelserna arbetar utifrån en strikt professionell och objektiv grund, där målet är att underlätta snarare än att försvåra för företagare. Beslutsfattandet behöver vara transparent, förutsägbart och rättvist.