För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Innovation från norr till söder: 103 unga idéer 2022

Publicerad 25 maj 2022
Moderiktiga benproteser, byggmaterial av gamla mjölkkartonger och plåster som matchar olika hudtoner. Digitala batterigruvor, gummirevolution med björkbark – och paket utan onödig luft. Här är 103 innovativa företag från hela Sverige, med unga entreprenörer i spetsen.
Från vänster till höger: Nebe Almayahi, Hake Feka, Tobias Söderbom Olsson, Hedda Båverud Olsson, Amankwa Baptiste och Emil Lilja. Bläddra för att se fler bilder. Foto: Oskar Omne.

För sjunde året i rad publicerar Företagarna årets 103 unga idéer – en topplista med inspirerande, nytänkande företag där någon av grundarna är max 35 år. Syftet med listan är att lyfta fram förebilder i ett tidigt skede, som tack vare sitt entreprenörskap bidrar till utveckling, mångfald och välfärd.

Nyfiken på årets 103 unga idéer ? Gå till aktuell lista

Många av dessa företagare befinner sig i ett startskede av sin entreprenörsbana och i urvalsprocessen lägger vi därför större vikt vid idéerna och drivkraften än den senaste årsredovisningen. Listan speglar den entreprenörskraft som finns i hela landet – och 103 unga idéer inkluderar företagare i samtliga län. I nomineringsprocessen ingår Företagarnas regionkontor, Företagarnas unga nätverk, inkubatorer och startupnätverk i hela landet.

Norrbotten

Containing Greens Sweden AB, Luleå
Moa Johansson, 23, Ellinor Emilsson, 28, Adrian Arrosamena Mellgren, 29
Använder spillvärme från datacenter och odlar, som det låter, grönsaker i containrar. Kyla och mörker står inte längre i vägen för lokalproducerade grönsaker. Trion startade i Luleå tekniska universitets Impact Lab.

Curest AB, Luleå
Emil Lilja, 32
Har med hjälp av VR lyckats skapa en helt ny metod för behandlingar av bland annat nackskador och nackproblem, vilket 45 procent av befolkningen i Sverige lider av i någon form, enligt smärtforskare. Rehabiliteringstekniken är utvecklad tillsammans med experter på behandling av whiplash, hjärnskador, migrän och yrsel.

Läs mer här

Gunnaräng/Inli Equestrian AB, Luleå
Ina Liljedahl, 33
Utbildade sig till pilot men längtade hem till Luleå och till att ta upp ridningen igen. Hon skaffade inte bara häst utan bestämde sig för att bygga och driva en stor ridsportsanläggning i sin hemby Alvik utanför Luleå. Vill bidra till att stärka ridsporten i norra delarna av landet.

Remos Space Systems AB, Luleå
Moses Browne Mwakyanjala, 35, Thilini Wijewarna Arachchi, 32
Utvecklar nya moderna lösningar för bland annat effektivare satellitkommunikation, baserat på forskning på Luleå Tekniska Universitet. Ingår i Arctic business rymdinkubator ESA BIC Sweden.

NTS Sledparts/ Aktiebolaget Bergmans smide
Marcus Bergman, 33
Företagets skoterkälkar byggs mitt i Boden med ett starkt miljötänk i allt ifrån materialval till transporter, för att skapa en av marknadens mest tåliga och hållbara produkter. Tack vare sitt innovativa tänk växer företaget både i Sverige och utomlands. Utöver kälkarna tillverkar de ”allt som går att komma på i stål och trä”.

Bonza Co/Bonzaco AB, Boden
Hanna Lidfors, 31
Designbyrå som skapat sig en kundbas som sträcker sig från Boden till Australien. Genom att kombinera kreativa lösningar med design har varumärket Bonza Co vuxit sig så starkt att företaget även startat ett klädmärke och en e-handel med samma namn.

Kreativitetsfabriken AB, Skellefteå
Emma Tellström, 29
Driver en modern secondhandbutik som också fokuserar på kreativt återbruk, där grundaren lagar och skapar nytt av gamla saker. Inspirerar fler till att välja secondhand i första hand i en tid då det verkligen behövs.

Northpaw/Northstyle
Fightcenter & Gym AB, Luleå
Niklas Bäckström, 32
Mycket välkänt namn inom sporten MMA (mixed martial arts) som flyttat hem till Luleå och startat eget. Hans anläggning för kampsport och träning öppnade våren 2021 för såväl motionärer som elitsatsande. Siktet är inställt på att bygga Norrbottens största MMA-klubb.

Jämtland/Härjedalen

Vågen butik/N.C Zero Waste Store
Concept AB, Östersund
Estefania Coral Andrade, 30, Fanny Näslund, 26
Förpackningsfri affär som, i zero waste-andan, driver på förändringen kring hur vi handlar så att det blir enklare att göra hållbara val. Minskar onödigt förpackningsmaterial för såväl livsmedel som för kosmetika och rengöringsprodukter. Har kammat hem Änglamarkspriset och Östersunds kommuns miljöpris.

Västerbotten

Samverkanskollen i Sverige AB, Umeå
Evelina Mattson, 25
Digital plattform för effektiv samverkan mellan företag och organisationer. I plattformen kan grupper bland annat hantera aktiviteter och systematiskt reflektera, för att vässa samarbetet. Ingår i BIC Factorys inkubator.

Tandcenter/Fritidstandläkarna AB, Umeå
Carlen Toma, 35
Under 2018 fick Umeå för första gången på cirka fyrtio år en nyetablerad privat tandläkarklinik. Bröderna och tandläkarna Toma har satsat på både specialisttandvård och allmäntandvård, i en stadsdel som inte tidigare hade någon egen tandläkarmottagning.

Noctie.ai/Chessnought AB, Umeå
Samuel Sonning, 35, Daniel Öhrlund, 33
Vem blev inte nyfiken på schack efter Netflixserien The queens gambit som svept över Sverige och världen? Noctie är en AI-baserad schackcoach och träningspartner som hittar dina misstag, skapar skräddarsydda övningar och låter dig öva interaktivt, när du vill.

Tivla Produktion AB, Skellefteå
Matilda Kjellmor, 34
Genom föreställningar, poddar, workshops och konstprojekt sätter grundaren fokus på oberättade historier om kvinnors liv. Driven kreatör som stärker kulturens roll i samhället och utvecklar sin stad och region.

Västernorrland

Matfors Industriservice AB, Kvissleby
Lars Sjöholm, 33
Som 22-årig resande mekaniker tog han chansen att köpa ett bolag, som nu gått från 6 till över 40 anställda. Kombinerar egen tillverkning av reservdelar med att rita delar som tillverkas i andra länder. Kunderna finns inom aluminium-, pappers- och massaindustrin och vind-, vatten- och kärnkraft. Utsedd till Årets unga företagare i Sundsvall.

Gävleborg

Fibr/Primm AB, Edsbyn
Therese Holmsten, 30, Adam Bolay, 34
Grundat av en dietist och en agronom med en vision att förbättra den svenska hälsan med mer fibrer. Utvecklar, tillverkar och säljer havrebars som är både nötfria och veganska. De mättande mellanmålen bakas i egna fabriken i Edsbyn, på nordisk glutenfri havre.

Fatha AB, Gävle
Fatha Mohamed, 33
Socionomstudent som pausat plugget för att sätta Gävle på modekartan med sitt företag. Målet är att sajten ska bli den första i Sverige att samla märken och plagg inom stilen modest fashion, som är en miljardindustri i världen. Brinner för inkludering och företagande. Ingår i Movexums inkubator.

Zeeds App AB, Gävle/Uppsala
Mamduh Halawa, 25
Nyutexaminerad psykolog som under sin utbildning insåg att mycket av forskningen stannar i en databas, i stället för komma till användning. Har därför utvecklat en app som hjälper oss att ringa in och bygga meningsfulla vanor i vår vardag. Allt för att förebygga psykisk ohälsa.

Sisterhood/Firma Angelica Smedberg, Gävle
Angelica Smedberg, 32
Om fler fall av kvinnomisshandel får en fällande dom, kan fler på sikt orka anmäla misshandel. Via en molnbaserad app kan den som utsatts för våld nu dokumentera skador och notera detaljer som kan vara avgörande i domstol, utan att vara rädd för att sparade foton, ljudfiler och video ska upptäckas. Belönad med Åforsk Entreprenörsstipendium 2022.

Dalarna

Unik Fastighetsservice/Mhd Unik Bemanning AB, Borlänge
Mohamed Abdi Abdalla, 30
Efter några år som jobbcoach på Arbetsförmedlingen startade Mohamed i stället, eget för att skapa jobb för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Företaget erbjuder tjänster som fastighetsservice, städning, byggstädning, trädgårdsarbete med mera.

Kwikk/Sokwikk AB, Mora
David Forsberg, 31, Madelena Stunis, 31
Kombinerad betal- och e-handelstjänst som hjälper företag och föreningar att ta betalt för sina produkter och tjänster på nätet. Gör det möjligt att lägga till köpknappar på vilken hemsida som helst, utan att bygga om den. Alternativt att sälja varor, tjänster och biljetter direkt i sociala medier. Ingår i Dalarna Science Park.

Uppsala län

Air Forestry AB, Uppsala
Caroline Walerud, 31, Markus Romar, 34
Framtidens hållbara skogsbruk. Genom att gallra träd från luften med elektriska jättedrönare – 6,2 meter i diameter – skonas mark och annan vegetation. Ökad produktion och större biologisk mångfald blir följden.

Zigned AB, Uppsala/Stockholm
David Jurio, 33, Ludvig Edström, 32
Har utvecklat en tjänst för e-signering och hantering av dokument, i takt med att allt fler avtal blir digitala. Bolaget ser till att ”det nya normala” blir tillgängligt just för små och medelstora företag, utan att det blir för dyrt eller krångligt. Backas av Almi Invest.

Juridicas AB, Happy Life AB, Uppsala/Solna
Muhib Lafta, 21, Vidar Wicklund, 21, Elis Hodzic, 19, Alexander Lindell, 20
Plattform som gör det enklare för juriststudenter att hitta extrajobb. Via mentorer får de viktiga kontakter för att sänka tröskeln och modernisera branschen. Muhib driver även – med Elis och Alexander – en ickemedicinsk hemtjänst on demand för en bättre vardag för våra äldre, samtidigt som det skapar jobb för unga.

Dendrit/Roundbit, Uppsala
Fredrik Junerfält, 32, Oscar Björnfot, 30, Gustav Genberg, 18
Två blivande läkare såg en välbehövlig uppgradering: digitala anteckningar under ronderna på avdelningarna i stället för papper och penna. Förutom att det spar tid leder det även till säkrare vård. Via företagets app blir exempelvis checklistor digitala samtidigt som läkare kan samarbeta med kollegor och föra gemensamma anteckningar.

Västmanland

Veponic AB, Västerås
Matteo Masoudi, 32
Använder lokala energitillgångar i kombination med automation och robotik i sitt cirkulära, vertikala odlingssytem av grönsaker. Vill bidra till en hållbar, lönsam och effektiv matproduktion via lokal självförsörjning i städer. Vinnare av Mälardalens Idélab, med rötterna i Create Business Incubator.

Värmland

Wood Tube Sweden AB, Säffle
Tobias Söderbom Olsson, 26
Reglar för innerväggar – gjorda av papper. Målet är att ersätta stål för att kunna bygga mer klimatsmart. Affärsidén grundar sig i insikten att de med sin goda kompetens inom pappersteknik skulle kunna möta byggbranschens efterfrågan i att bygga hållbart.

Läs mer här

AB Cirkulero, Hammarö
Filippa Grahn, 20
Miljöengagemanget tog fart under studier i Kenya. Omvandlar nu skräp till produkter. Först ut är väskor av gamla kaffesäckar som annars eldas upp. Fler produkter är på gång, bland annat av plast ur haven.

Diri Safety Solutions AB, Forshaga
Melinda Persson, 34
Utvecklar en produkt som ska underlätta det lagstadgade riskanalysarbetet för företag. Grundaren kommer själv från industrin och har arbetat som sanerare. Ingår i Karlstad Innovation Park.

Örebro län

Skolbryggan AB, Örebro
Yussuf Junni, 29, Ramzi Ahmed, 31, Subeyr Yassin, 32
Efter att i flera år ha engagerat sig ideellt i läxläsning tröttnade trion på kortsiktigheten i stödprojekt. Lösningen blev att starta eget. Efter att företagets mentorer hjälpt 23 elever att höja 90 betyg på en termin blev de nerringda av föräldrar och tredubblade sitt elevantal. Verksamheten utökas nu till fler städer, på önskemål av föräldrar.

Adept Group AB, Örebro
Tim Toscas, 30, Sammi Lundvall, 29, Johannes Bahngoura, 29
Har sytt ihop ett gratis förmånskoncept till alla privatpersoner inom offentlig sektor, skola, vård och omsorg. Målet är att ge tillbaka till våra samhällsbärande yrken i Sverige, människorna som får samhället att fungera varje dag.

Skolado AB, Örebro
Ismael Hamoudi, 23
Företagets app hjälper grundskolor att tidigt upptäcka psykisk ohälsa bland barn och unga. Via spelmetoder kollas elevernas mående en gång i veckan. Ersätter daterade trygghetsenkäter som görs två gånger per år. Har ingått i Youth Wellness Accelerator.

Stockholms län

Teint AB, Stockholm
Nebe Almayahi, 34, Yosef Almayahi, 24, Abozar Ahrabi Kya, 32
Efter att ha guidat svenska företag till affärer i Irak och Dubai, särskilt i medtechbranschen, startade Nebe eget med sin lillebror och sin make för att förbättra en rad konsumentprodukter. På kort har alla stora apotekskedjor plockat upp deras första produkt – plåster för många olika hudtoner. Vinnare av prestigefyllda, internationella designpriset Red Dot Award 2022. I höst släpps nästa (än så länge hemliga) produkt, kopplad till femtech. 

Läs mer här

Cling Systems AB, Stockholm
William Bergh, 27
Har gått från miljövetenskapsstudier på Hawaii till att bygga världens största ”digitala gruva”. Det prisbelönta företaget matchar säljare av återvunna batterier med köpare, i en växande bransch. Genom att skapa en cirkulär hantering av elbilsbatterier, så att viktiga mineraler och metaller återanvänds, är målet att gruvbrytning på sikt inte ska behövas.

Skrym AB, Stockholm
Jakob Nordfeldt, 26
Tar upp kampen mot onödig luft – i e-handelns paket, med hjälp av AI. Har skapat ett system som använder data för att spara utrymme i hela transportkedjan och minska klimatavtrycket. Backas av investerarna Backing Minds.

Teemyco AB, Stockholm
Charlotte Ekelund, 34
Ger oss det nya virtuella kontoret. Startade med ofattbart bra tajming, precis innan distansarbete var ett faktum. På plattformen, som ser ut som en planritning över ett kontor, kan vi göra allt det där vi brukar på kontor. Hålla möten, ta spontan kontakt eller träffas vid kaffeautomaten.

Ovulai AB, Järfälla
Leyla Ali Dholey, 26, Sandra Liljeqvist, 30, Kristina Stojanovic, 27, Katarina Stojanovic 27
2 av 10 kv innor i världen lider av hormonrubbningen PCOS. Med digitala behandlingsprogram baserade på senaste forskningen ska grundarna – från Karolinska Institutet och KTH – se till att kvinnor världen över får hjälp att slippa kroniska gynekologiska besvär.

Petli AB, Stockholm
Shahin Baharan, 33
I spåren av husdjursboomen under pandemin har bland annat lediga valpkurser lyst med sin frånvaro. Med nya grepp väver företaget ihop vetenskap och teknik. Allt för att hundägare ska kunna träna sina vovvar på modernare vis, digitalt, med feedback från hundtränarproffs.

Wire Invest AB, Stockholm
Lovisa Löwenborg, 34, Ellie Elmondt, 35
Samlar kvinnor som vill investera i fastighetsbranschen, med målet att skapa mer jämställdhet och hållbarhet. Alla kvinnor ska ha en naturlig väg till fastighetsinvesteringar och känna att det är en given del av deras investeringsportfölj.

Lassie AB, Stockholm
Hedda Båverud Olsson, 33
Går upp emot försäkringsbolagen och utmanar den traditionella vårdmodellen för djur. Uppvuxen med veterinärmamma har Hedda sett värdet av förebyggande vård, vilket Lassie nu inför som en del i att vara den första digitala, proaktiva djurförsäkringsaktören. Till en början gäller tjänsten hundar och katter.

Läs mer här

Ella/Her Company AB, Tyresö
Emelie Hollsten, 32, Asabea Britton, 33, Stina Algulin, 30, Frida Johnson, 29
Styr upp trygg och tillgänglig digital vård under och efter graviditeten. Bolagets app förebygger och behandlar besvär med fysioterapi, med personliga vårdgivare som följer varje kvinna under hela resan. Framöver adderas även artiklar, podcasts, ett community samt expertkompetens och vårdmöten med psykologer, dietister och gynekologer. Mödravård 2.0 helt enkelt.

Leyda Wear AB, Järfälla
Leymuun Farah, 29, Hassan Makaraan, 32, Mohammed Ali, 27, Ladan Hassan, 28
E-handel för traditionella somaliska fest- och brudklänningar, accessoarer och smycken. Deras första kollektion sålde slut på en vecka sedan dess har företaget växt snabbt och bland annat vunnit tävlingen För-Orten. Har redan beställningar från hela världen.

Aqal/Aqqal AB, Stockholm
Nadja Saleh, 30 år
Sverige har flest flerspråkiga i hela Europa. Trots det finns inte samhällsinformation, rådgivning eller försäljning på tillräckligt många olika språk. Digitala plattformen Aqal löser det, så att myndigheter och företag når ut till dem som helst tar viktiga beslut på ett språk som de behärskar fullt ut exempelvis arabiska, somaliska eller tigrinja.

Matching Paws AB, Stockholm
Linda Olander, 33, Therese Olander, 32
När pandemin lättat ökar behoven av att hitta nya hem till hundar. En ny tjänst moderniserar och förenklar processen kring att tryggt omplacera och adoptera en fyrbent familjemedlem.

Klint Home AB, Stockholm
Daniel Öhman, 27
Miljösmart måleri. Företagets färg har klarat såväl EU-blommans som Svanens krav för miljömärkning och levereras direkt hem till din dörr – i påse istället för på burk. Förnyar också hur vi provar en kulör. Handmålade ark fästs på väggen och kan enkelt flyttas runt. Provarken kräver bara 1 centiliter färg, jämfört med en provburk på 50 centiliter.

Planboo Eco AB, Stockholm
Freddie Catlow, 29, Priya Bhullar, 32, Marc Hernandez Folguera, 30
Tacklar klimatkrisen genom att ta bort koldioxid från atmosfären med biokol gjord av bambu och annat växtavfall. Producerar kolborttagningskrediter genom att förbättra markhälsa via plantager i sydliga delar av världen. Säljer sina krediter till företag som vill gå med
i kampen för klimatet. Ingår i inkubatorn Stings program Accelerate Climate Action.

Logiplan AB, Stockholm
Abdinasir Osman, 35, Armin Burazerovic, 32
Full kontroll över byggarbetsplatsen. Det intensiva flödet av material och aktiviteter under ett byggprojekt kräver att leverantörer, speditörer, byggledning och övrig personal hela tiden är informerade om genomförda, pågående och kommande leveranser. Företagets digitala plattform gör smart gemensam planering möjlig på byggarbetsplatsen.

Yoyo Nasty/Firma Johanna Welinder, Hägersten
Johanna Welinder, 30
Illustratör och konstnär med bakgrund på Kontsfacks masterprogram, som gör kometkarriär. Har redan lockat stora varumärken som Marimekko, Puma, Åhléns, H&M, Klarna, Halebop och Spritmuseum samt haft flera soloutställningar och vunnit en rad priser.

Ateljé Lap-See Lam, Stockholm
Lap-See Lam, 32
Har gjort sig känd för flera 3D-printade konstverk där hon utforskar sin egen familjs historia parallellt med svenska kinakrogar. Utsedd av Forbes till en av Europas 30 mest lovande personer inom konst och kultur. Belönad med DN:s kulturpris för virtual realityverket Phantom Banquet och har nyss haft sin första stora soloutställning.

Curoflow Technology AB, Stockholm
Alexander Knezevic, 32
Insåg medan han arbetade som sjuksköterska att många patienter har svårt att få speciualistvård inom skälig tid. Grundade Remisshjälpen, i dag Curaflow där en rad funktioner ingår – bland annat ett intelligent, automatiserat system för remittering där 98 procent av remisserna godkänns. Har även grundat digitala vårdgivaren Migränhjälpen.

Flox AB, Stockholm
Sára Nozková, 28, Marco Moletta, 25, Matteo Tadiello, 25
Drönare – bönderna och skogsägarnas bästa vän? Företaget använder en kombination av AI, djupinlärning och robotik för att mildra skador på grödor och nyplanterad skog orsakade av vilda djur. Drönare med ultraljudsfrekvenser anpassade till djurarter patrullerar fälten.

Combify AB, Stockholm
Rim Alexandra Halfya, 30, Alaa Alshawa, 32
Detaljplaner, markanvisningar, fastigheter, bygglov, och trafikprojekt i hela Sverige, samlade på en plattform. Byggbranschen ägnar dyrbar tid åt manuella processer för att få en tydlig bild över kommande fastighetsprojekt. Företaget löser det med sin prenumerationsbaserade molntjänst, som via maskininlärning och en visuell karta ger tillgång till data. Spårar dagligen tiotusentals projekt. Visionen är att bli Europas mest pålitliga byggdatakälla.

Digital Openers AB, Järfälla
Elenor Weijmar, 23, Mattias Axell, 29
Revolutionerar användningen av myndighetsinformation via tjänsten handlingar.se. Visionen är att skapa digital insyn i myndigheter och skattefinansierade verksamheter och bidra till rättvis konkurrens i upphandlingar. Riktar sig till även till journalister och forskare för enklare användning av information, bättre insyn och för att motarbeta fejknyheter.

Biosfär AB, Huddinge
Kayla Van Cleave, 28
Ger personer på äldreboenden och vårdhem VR-upplevelser av saker som annars kan vara omöjliga för dem att genomföra. Allt ifrån virtuella middagar med släkt och vänner till en motorcykeltur som upplevs ur förarens perspektiv. Innovationen har ökat välbefinnande, lugn och livskvalitet hos sina användare.

Chronos Care AB, Sundbyberg
Armin Parsi, 30, Vidar Duvnäs, 29
Digital diabetesmottagning där sköterskor, läkare och dietister bara är ett videomöte bort. Arbetar nationellt som ett komplement, oavsett var patienten är listad eller vilken vårdmottagning personen normalt besöker. Grundarna har levt med sjukdomen sedan barnsben, för egen del respektive i familj, och har erfarenhet av både diabetes typ 1 och typ 2.

Justic AB, Enskede
Evelina Anttila, 35, Azra Osmancevic, 34
Utmanar juristbranschen med digitala självserviceverktyg för privatpersoner. Varje år går svenska konsumenter miste om miljardbelopp som de har rätt till. Genom automatisering av rådgivningen vill grundarna sänka tröskeln för att få hjälp med vardagsjuridiken.

Flower AB (f.d. Krafthem AB), Stockholm
John Diklev, 28
Bolagets namn syftar på ”flexible power”. Flower är ett teknik och kunskapsbolag inom den pågående energiomställningen. Genom sitt virtuella kraftverk skapar de en plattform som kopplar ihop ägare av elbilar, energilagring, solpaneler, vattenkraft med mera, med dem som behöver flexibilitet.

Alié Moisture/Firma Ismail Ali, Rinkeby
Ismail Ali, 18
Gymnasieeleven hittade inte hårvård i Sverige som fungerade för hans lockiga hår och insåg att det fanns en lucka på marknaden. Det blev startskottet för egna företaget och produktion av hårprodukter. Efter att influencern Filip Dikmen lyft den unga entreprenören och det nya varumärket i sina kanaler tog allt fart.

White Label Project /WL Project AB, Stockholm
Caroline Foerster, 34, Ann-Kathrin Zotz, 34
Nudging för konsumenter? WLP är en kurerad digital marknadsplats och ett community för så kallade impact brands – hållbara formgivare och kreativa initiativ inom mode och inredning från hela världen, som vill öka jämställdhet, främja användandet av hållbara och naturliga material, samt förändra branschen.

Aerit/ASDD AB, Stockholm
Alexander Perrien, 32, Teo Rizvanovic, 26
Drönarleveranserna är här. Fixar autonom avhämtning och leverans av varor på upp till 4 kilo. Varken avsändare eller mottagare behöver ha ytterligare infrastruktur. Tar form med hjälp av KTH Innovation, The Innovation Growhouse Stockholm och EIT Urban Mobility.

Gotland

Livli kombucha/Herr Målare och fru Te AB, Slite
Petra Ahlman, 34
Kombuchabryggeri i Slite – 600 liter naturell kombucha ska bryggas per månad i källaren på Slitebadens hotell. Med en tesommelier i spetsen tar företaget fram en serie kombuchadrycker fria från tillsatser, med noga utvalt te. Teer levereras direkt från småodlare för att garantera social och miljömässig hållbarhet.

Gotlands bivaxdukar/Gausta AB, Visby
Sebastian Rückertz, 21, Leonardo Hjertstedt, 21
Tar vara på bivax för att göra vår vardag lite mer hållbar genom att få oss att ersätta plastfolie och plastförpackningar med miljövänliga bivaxdukar.

Södermanland

Energy Effective Solutions AB, Åkers styckebruk
Ida Norström, 23
Hann knappt lägga studentmössan på hyllan innan hon startade sitt elinstallationsföretag. Har redan åtta anställda och utöver traditionella el-jobb installerar företaget solceller och laddboxar såväl som smartahem- system. Jobbar målmedvetet med att underlätta klimatsmarta val i vardagen.

W Run AB, Eskilstuna
Sofia Larsson, 22, Sofia Oinonen, 22, Lisa Axelsson, 22
Visar vägen till det nya normala i sin bransch. Tar fram hållbara inredningskoncept åt företag samt stylar bostäder inför försäljning. Använder främst återbruk i sina projekt. Samarbetar med lokala hantverkare för att kunna återanvända ännu fler andrahandsfynd.

Östergötland

Cellfion AB, Norrköping
Liam Hardey, 25, Johan Erlandsson, 32
En nyckelkomponent i ny teknik för förnyelsebar energi, till exempel batterier, är membran. Tack vare företagets teknik, som baseras på forskning från KTH, Linköpings universitet och RISE, går det nu att göra membran av nanocellulosa – ett material som utvinns från trä.

Good Blood Company AB, Linköping
Maja Meurling, 30, Anna Samuelsson, 30
Först i Sverige med en barnbok om mens. Duon serverar oss litteratur, film, musikvideor med mera baserade på karaktären Liv Livmoder. Lyckas göra informationen rolig och lättillgänglig för yngre barn och bryter tabun kring kroppen. Föreläser kring mens, och en tredje bok kommer ut till hösten – om klimakteriet.

Flinck Technologies AB, Norrköping
Marcus Svensson, 27
Utvecklar en molnplattform som med hjälp av maskininlärning kombinerat med klassiska beräkningsmetoder hjälper ingenjörer att på ett enklare, snabbare och mer tillgängligt sätt utföra fysikaliska simuleringar för material och vätskor.

Kronobergs län

Adatype AB, Växjö
Andrii Krot, 28, Xinyi Lin, 28, Andrii Kobyakovskiy, 27, Iaroslav Domin, 28
Ger oss ett virtuellt, ergonomiskt tangentbord för touch-screens som även skapar individuella anpassningar med hjälp av AI. Klassiska tangentbord som används i dag har sin grund i design från 1872 och är gjorda för att passa vuxna mäns händer. Ingår i Företagsfabriken i Videum Science Park.

Kalmar län

Blombruket AB, Kalmar
Malin Brandén, 34
Erbjuder prenumerationer av hållbara snittblommor direkt hem i brevlådan i kombination med tips på arrangemang, så att kunderna samtidigt får en kreativ stund. Har ingått i Kalmar Science Parks inkubator.

Grassroots Biochar AB, Kalmar
Salah Al Abedallah, 33
När grundaren pluggade till agronom i Syrien insåg han vilken miljöbov som jordbrukssektorn är. Satsar därför på biokol som sin första produkt, något som gör att vi kan producera mer grödor och använda mindre vatten.

Jönköpings län

Jurediq AB, Jönköping
Hake Feka, 31
Juridikens Pippi Långstrump. Vänder upp och ner på hur en juristbyrå gör business, bland annat med prestationsbaserad debitering. Har gjort styrelsearbete och nätverkande till en glasklar väg till nya samarbeten. Hennes företagskunder får affärsutveckling på köpet, vid sidan av klassisk juridisk hjälp. Föreläser även i skolor om våld i hemmet och – baserat på egna erfarenheter – hur man kan ta sig ur det.

Läs mer här

Labeldetector/Norditech AB, Huskvarna
Philip Mikkelä, 22, David Bacelj, 22
Har utvecklat en prisbelönt kamerateknik som gör att man kan automatisera sin lagerhantering. Besparar användaren många timmar av manuell lagerinventering och hantering. Företaget ingår i Science Parks inkubator.

Oican AB, Jönköping
Sofie Hellström, 31, Sarah Hellström, 33
Kläder med inbyggda stödfunktioner till barn med olika medicinska diagnoser. När ena grundarens son fick diagnosen benskörhet föddes idén. Science Park Jönköping och Borås Ink backar företaget.

Halland

Reselo AB, Halmstad
Josefin Larsson, 33
Leder gummirevolutionen. En tredjedel av allt gummi kommer från Brasiliens regnskog där stora ytor skövlas varje år för att plantera gummiträd. Övrigt gummi baseras på fossila bränslen. Genom att ta hand om björkbark från pappersmassa-bruk och sågverk skapar företaget en miljövänligare variant, istället för att restprodukten annars eldas upp.

Outstanding Audio Kungsbacka AB, Kungsbacka
Sandra Wilhelmsson, 34
Gör proffsljudsbranschen klimatsmartare. Vid stora event drar ljudinstallationerna mycket ström och har en ojämn belastning på elnätet. Via ny programmering har företaget minskat elförbrukningen upp till 50 procent genom en ny typ av smart nätdel med lokalt lagrad energi.

The Swedish Horseware Project/Firma Klara Nordström, Halmstad
Klara Nordström, 21
Gör succé med sina innovativa, svensktillverkade hästtäcken av naturliga material. Med vetskapen att majoriteten av den ull som kommer från svenska får eldas upp har företaget skapat en hållbar produkt som bidrar till att öka miljömedvetenheten inom ridsporten. Länsvinnare av Skapapriset.

Nyfiken på årets 103 unga idéer?

Ta del av aktuell lista på årets unga företagare och deras innovativa affärsidéer.

Få inspiration av årets nytänkande entreprenörer och läs om företagare som vi har uppmärksammat på vår lista genom åren. 

 

Till aktuell lista

Västra Götaland

Glenntex AB, Göteborg
Govindan Induchoodan, 31
Förstärker återvunnet material med grafen. Plastskräp från havet kan snart bli nya supermaterial till allt från sportutrustning till bilar, så att en rad branscher kan minska sitt klimatavtryck. Och ingen behöver fundera på var bolaget har sitt säte, med Glenn i namnet.

Taigatech AB, Göteborg
Christoffer Johnsson, 26, John Randelin, 25, Erik Dahl, 27, Antonio Butkovic, 25, Arvid Viktorsson, 27
Tar AI till sågverken, för smarta re och mer hållbart utnyttjande av skogsråvara. Via fotografisk igenkänning av årsringar skapas ett unikt ID så att information digitaliseras och stockar används utifrån individuella egenskaper. Sågverken får ut mer och minskar sitt spill. Belönad med Åforsk Entreprenörsstipendium 2022.

Kura/Healthmakers Technologies AB, Göteborg
Cecilia Videcél, 30
Första idén var en digital ungdomsmottagning. Hyllas nu för sin nationella vårdplattform som kopplar ihop patienter med sina listade och aktuella vårdenheter. Samlar alla i samma tjänst för bättre kommunikation och kontinuitet. Utsedd till Årets innovatör av Nordic Women in Tech, bland 400 nominerade.

Envue Technologies AB, Göteborg
Ellen Andreasson, 26, David Albinsson, 32
Företagets optiska instrument som kombinerar hårdvara och mjukvara ger forskare ett helt nytt sätt att studera biomolekyler som proteiner, DNA och RNA vilket är avgörande för att förstå sjukdomar och utveckla nya läkemedel och vaccin. Utvald till Googles inkubatorprogram för svenska kvinnliga entreprenörer.

XV Production/XVXV Group AB, Borås
Felicia Lundberg, 26, Evelina Ingvarsson, 26, Lovisa Nolander, 25, Linnéa Magnusdotter, 26
Startade eget direkt efter studenten, vilket blev grunden för dagens kreativa textilfabrik på 400 kvadratmeter. Målet är att göra textil- och modebranschen mer hållbar, via cirkulära processer och design för lång livslängd. Hjälper större modeföretag att ta steg mot ökad hållbarhet.

Nuni Global AB, Partille
Aida Nauti, 28
Socionom och entreprenör som egentligen tänkte bli ost-tillverkare men gör succé med kroppsprodukter som sheasmör och traditionell handgjord svart tvål. Allt föll på plats när hon blev fast i Ghana på grund av pandemin. Köpen bidrar till viktiga inkomster för kvinnor i Ghana.

Kneedly AB, Göteborg
Linn Söderholm, 26, Alice Nilsson, 23
En ligamentskada i ett knä kan bli smärtsam och långdragen. Rätt diagnos är avgörande för att kunna rehabilitera på rätt sätt. Företagets lösning skapar en objektiv diagnostisering och säkrar en bättre behandling av knäskador för både människor och hundar.

Walkbeat AB, Göteborg
Siddhartha Khandelwal, 35
Har hittat ett unikt sätt att analysera gångmönster. För första gången finns ett standardmått som gör att vi kan förstå kvaliteten och helheten i benens rörelse. Under ett av världens största startup-event, Slush, brädade företaget mer än 50 globala företag och vann Huawei Startup Award på temat påverkan på mänskligheten.

Piffl/Open Play AB, Göteborg
William Nimbs, 31, Dennis Axelsson, 31
Tänk dig paketboxar, fast som appstyrda låneskåp för sportutrustning. För att underlätta spontanidrottande adderar företaget stationer fyllda med utrustning som matchar idrottsplatsen, parken, skolgården eller utegymmet – bouleset för bouleplaner, skateboardar till skateparker och så vidare. Allt för att skapa mer lek och rörelse.

D-stract AB, Västra Frölunda
Ebba Reinholdt, 20
En femtedel av världens befolkning lider av spruträdsla. Med en kombination av kyla och tryck minskar företagets metod både smärtan och rädslan, vid ett stick. Målet är att varje sjukhus, vaccinationscentral och vårdcentral, samt alla spruträdda själva, ska ha tillgång till produkten.

Carjoy Sweden AB, Alingsås
Simon Ekstrand, 31, Jonas Aronsson, 31
Att hitta en bilverkstad med kort varsel, på en plats som inte ställer till det rent logistiskt, är inte lätt. Nu lanseras fordonstekniker som servar och fixar ditt fordon hemma eller på den plats du önskar. Vill också bidra till minskad konsumtion och miljöpåverkan genom att samarbeta med bildemonteringsfirmor för att erbjuda begagnade, testade och godkända reservdelar.

Navari Surgical Aktiebolag, Göteborg
Madeleine Gustavsson, 30, Axel Blomé, 27
Förenklar navigering och förbättrar visualisering under titthålskirurgi vid canceroperationer. Företagets AR-verktyg förser kirurger med en projektion av cancertumören och den exakta positionen i kroppen. Det gör att tumören kan tas bort med högre precision och med större säkerhet för patienten.

Wavi Analytics AB, Göteborg
Erik Dahl, 27, Nicolas Schwandner, 28
Har utvecklat en sensor för att mäta och övervaka kvaliteten på industriella skärvätskor. På så sätt kan skärvätskans livslängd ökas 2–4 gånger vilket globalt kan spara miljontals ton olja, vatten och kemikalier.

Carbon Cloud AB, Göteborg
Mikael Tönnberg, 35
Nu kan livsmedelstillverkare få reda på vilket klimatavtryck deras produkter ger. Med hjälp av maskininlärning och en databas på 18 000 klimatavtryck kan företaget, från en enkel produktlista, leverera detaljerad utsläppsdata för varje steg i leverantörskedjan. Det blir lätt att se var största utsläppen i kedjan finns.

Nortical AB, Göteborg
Axel Kullander, 29, Kristoffer Syversen, 29
Har utvecklat en molnbaserad tjänst för analys, optimering och återanvändning av batterier mot framför allt uppkopplade produkter som fordon och energilagringssystem. Bolaget har tagit in kapital från bland annat Norrsken VC och Almi Invest Greentech.

Blekinge

Great Fkn Ideas/Louise Lindén AB, Karlskrona
Louise Lindén, 30
Byrå som grundats av en serieentreprenör med många år erfarenhet av systemförändring och hållbarhetsarbete. Använder innovation och pr som verktyg för att engagera och driva samhället mot en hållbar omställning.

World of Fajers AB, Karlskrona
Nina Sjögren Höe, 34
Visionen är att bidra till en mer hållbar livsstil med alltifrån yogamattor till väskor i innovativa och hållbara material. Företaget är döpt efter grundarens mormor som hette Fajers som ogift – som en hyllning till den kunskap, kreativitet och styrka grundaren fått med sig. Företaget har uppmärksammats av brittiska Vogue.

Skåne

Seatrients AB, Malmö
Amankwa Baptiste, 32
Hållbarhetskonsult som blivit företagare för att ta kunskap från traditionellt karibiskt algfarmande till svensk foodtech och växla upp hållbar matproduktion. Skapar även trygga jobb i områden som drabbats hårt av pandemin. 

Läs mer här

Anatomic Studios, Sweden AB, Malmö
Emelie Strömshed, 35
Har nått den globala marknaden med sina designade benproteser. Fokuserar på mode, livsstil och möjlighet till eget uttryck i stället för medicinteknik och känslan av sjukhus. Kunder kan välja bland en rad olika designalternativ. Protesmode, helt enkelt.

Visslan/The Whistle Compliance Solutions AB, Malmö
Daniel Vaknine, 21, Måns Skogman, 21, Elias Hirschfeld, 20
Grundarna såg ett EU-direktiv om att alla bolag med minst 50 anställda måste införa ett visselblåsarsystem. På mindre än ett halvår utvecklade de sin tjänst, som gör det enkelt för anställda att anonymt rapportera oegentligheter. Har redan vunnit flera priser.

Manje Health AB, Lund
Prudence Persson, 34
Jobbar globalt från första sekund, med sin plattform som hjälper kroniskt sjuka människor i Afrika. Förenklar för patienter att hitta rätt specialistläkare eller vårdinrättning. Finns redan i betaversion på 156 sjukhus i 23 afrikanska länder.

IO-dit AB, Malmö
Maria Martinez 29, Fernando Carrasco, 29
Jordbruk står för 70 procent av världens färskvattenanvändning. Med smartare system kan bönder klara sig med hälften så mycket vatten. Via sensorer och övervakning kan vattenläckage upptäckas samtidigt som åkrarna får rätt mängd vatten i rätt tid, vilket även ökar skörden. Ingår i Ideon Science Park.

Recoma AB, Hässleholm
Max Rosenberg, 30
Mjölkkartonger som byggmaterial. Eftersom dryckesförpackningar består av flera olika material återvinns de inte i sin helhet utan eldas upp, precis som muggar och sugrör från snabbmatsrestauranger och kaféer. Fram tills nu. Med företagets patenterade teknik får plastad kartong nytt liv i form av miljösmarta byggskivor.

Simply No Waste SWE AB, Malmö
Tina Johnsson Sabet, 34
Avokadokärnor är oanvändbara. Eller? Företagets dryck utmanar läskindustrin där näring ur avokadokärnor tas tillvara med ny teknik och blandas med fruktjuice. Företaget har en lång lista på bi- och restprodukter som inte borde gå till spillo. På sikt är målet att vara ingrediensleverantör till matindustrin – och varför inte skönhetsindustrin?

Nodon/Nodono technology AB, Malmö
Alexander Olivera, 31
Har utvecklat en mjukvara som håller koll på fastighetsbyggens klimatpåverkan. Bidrar till att minska utsläppen både i tidiga skeden – då olika designalternativs miljöpåverkan visas – och i slutfasen när klimatdeklarationen ska skickas in till Boverket. Förbättringsförslag ges, sedan skapas klimatdeklarationen enligt lagkravet.

Cirkulär AB, Lund
Eric Öste, 29
Har kommit på ett sätt att skapa mjölkproteiner identiska de i komjölk, i en så kallad bioreaktor. Framöver, när produkten når marknaden, ska ost-producenter bland annat kunna använda råvaran för att göra mer klimatsmart ost.

Heja Havre AB, Helsingborg
Maja von Szokolay, 20, Agnes Wallin, 20, Stella Heffler, 20
Mellanmål som är hälsosamma, lätta att fixa och samtidigt snälla mot plånboken. Med det succéreceptet har Heja Havre gått från Årets UF-företag i Skåne till aktiebolag. Trions veganska, snabbfixade havregrynsgröt har redan tagits in i Matsmarts sortiment och uppmärksammats av Ica.

Text: Malin Sund.
Ad: Jonas Hellström.
Fotograf: Oskar Omne.
Produktionsansvarig: David Hagen.

Vill du annonsera i tdningen Företagaren? Kontakta gärna oss.

Kan vinna pris

I fjol delades Stipendiet Årets unga idé ut för allra första gången, instiftat via Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse. Även i år utses tre vinnare som får 50 000 kronor var. Tio av de företagare som uppmärksammas på Företagarnas lista årets 103 Unga Idéer får chansen att pitcha sin affärsidé inför en jury. Vilka tio det blir avgörs av ett team inom Företagarna, och entreprenörerna meddelas i augusti. I september pitchar de tio kandidaterna för en jury, varpå fem går vidare och bjuds in till en ceremoni i oktober där Årets Unga Företagare och Årets Företagare i Sverige koras. Samtidigt avslöjas vilka tre stipendiet Årets Unga Idé.

Fler nyheter från Företagarna