För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

Ökad pappersexercis försvårar hållbarhetsarbete

Nästan nio av tio små och medelstora företag tycker att det är viktigt att arbeta hållbart. Men drygt fyra av tio sådana bolag saknar ett hållbarhetsarbete. Varför? frågar sig tidningen Miljöaktuellt som lyfter Företagarnas nya rapport.

Svaret på sin fråga har de alltså hittat i Företagarnas rapport "Hållbara företag bygger framtiden" som släpptes nyligen. Det råder alltså ett stort glapp mellan synen på hållbarhet och vad företagens själva gör, konstaterar tidningen.

Enligt Företagarnas vd Günther Mårder handlar det  främst om resurser.

- Vår undersökning visar att endast hälften av småföretagarna som arbetar med hållbarhet har styrdokument och att färre än var tredje utvärderar effekterna av sitt hållbarhetsarbete. Bara runt var tionde har någon anställd med särskilt områdesansvar och endast var tionde av dessa arbetar mer än halvtid med hållbarhetsfrågorna.

- Det företagen efterfrågar är därför fungerande strukturer, som kan hjälpa till att effektivisera hållbarhetsarbetet. Konkreta verktyg, praktiskt stöd och ökad kunskap är således betydligt bättre åtgärder än ökad pappersexercis i form av rapporteringskrav, kommenterar Günther Mårder i rapporten.

De som arbetar med hållbarhet då, varför gör de det? Jo, där är det främst kunderna som driver på, menar nära 8 av 10, och allmänheten, tycker drygt 3 av 10 tillfrågade företagare som arbetar med hållbarhet. 
– Det får mig att känna framtidstro för det är faktiskt kunderna som avgör om företaget överlever och inte, säger Mårder.

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.