För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Senaste nytt i hela landet - Företagarna Nyheter

LIVE-klipp: Patrik Ekman, företagare inom event, kritiserar problematik med omställningsstödet

Patrik Ekman som driver Ekman Invest med bas i Kristinehamn, är med via länk i Företagarna LIVE 4 september.

Du driver ett flertal bolag. Hur har krisen påverkat er?  

 Vi driver 15 bolag med hotell, event och biograf. Allt vi gör handlar om att få folk att mötas och det är det enda man inte får göra idag.  

Du anser att det finns ett systemfel i reglementet kring omställningsstödet. Berätta vad som hänt er!  

– Inom kulturen kunde man som arrangör söka ett kulturbidrag som är ett intäktsbidrag, ersättning för intäktsbortfall. Detta krockade med den delen som är omställningsstöd. I omställningsstödet finns det värme, el, vatten och andra saker som man får söka stöd för. Intäktsstödet från kulturbidraget gäller för alla delar av hela bolaget.

– Då har vi räknat ut hur mycket som ska gälla för kulturstöd som också krockar med omställningsstöd. Revisorer och andra tyckte detta var en bra idé så för våra fem bolag, som jobbar inom evenemang och kultur, skickade vi in detta och revisorerna tyckte att det var fantastiskt. Då fick vi söka 1,6 miljoner, som revisorerna skrev under

– Efter lite bråk med skattemyndigheterna så slutade det med att det var 900 000 kr. De drog av 600 000 kr för att de ville räkna av krona mot krona med kulturstödetDet här har vi överklagat till förvaltningsrätten och väntar på förhandling 

Vad hoppas ni på för domslut?   

– Det här är inga konstigheter. Tolkar man reglerna i omställningsstödet så ska man kna bort de delar som krockar med andra bidrag. Men intäktsstödet ska ju också gå till att täcka underentreprenörer, artister, olika delar inom kulturen som skulle få ersättning för de jobb de skulle ha utfört om vi hade haft evenemang. De får nu inga pengar och det drabbar återigen enskilda företagare som inte kan söka bidrag idag. 

Taggar
Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap

Medlemskapet ger dig rabatter, rådgivning och nätverk.

Bli medlem – tillsammans skapar vi bättre förutsättningar

Medlemsförmåner

Vi erbjuder över 30 medlemsförmåner med rabatter på IKEA, SJ, Volvo, BMW, Fortum, Swedol med mera.

Politik och påverkan

Vi driver företagarpolitiska frågor genom att presentera analyser, fakta och egna undersökningar.