podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Omställningsstödet föreslås förlängas – här är detaljerna

Publicerad 8 sep 2020
Det finns en central skillnad i förslaget om utökat omställningsstöd jämfört med det som redan gäller. Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén benar ut detaljerna.
Regeringen kommer att lägga förslaget till förlängt omställningsstöd på riksdagens bord. Foto: Shutterstock.com

I fredags tillkännagav regeringen och samarbetspartierna, Liberalerna och Centerpartiet, att omställningsstödet, som kan sökas av företag som haft en ekonomisk nedgång på grund av covid-19-krisen, utökas till att gälla kostnader under maj-juli. I går kom också en promemoria med mer detaljer om förslaget.

Omställningsstödet presenterades den 30 april och blev tillgängligt att söka den 22 juni. Företagarna har ända sedan början efterlyst att fler månader ska omfattas av stödet.

Väntas börja gälla den 15 oktober

Enligt det nu framlagda förslaget ska omställningsstödet utökas med perioden maj–juli. Detta innebär att stöd ska kunna sökas för de fasta kostnader som specificeras i förordningen om omställningsstöd (§ 10). Om förslaget antas av riksdagen gäller utökningen från den 15 oktober och ansökningsperioden löper fram till och med den 15 december.

− En central skillnad i förslaget om utökning är att högre krav ställs på förlorad omsättning för att kunna erhålla stöd för maj-juli. Maj blir en individuell stödperiod och juni-juli en annan individuell stödperiod. För att stöd ska beviljas för maj 2020 krävs att företaget haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För stöd för juni och juli 2020 krävs 50 procent omsättningstapp jämfört med juni-juli 2019, säger Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén.

− Samma krav som fanns för omställningsstöd för mars-april kommer att gälla även för maj-juli. Bland annat måste företaget ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor föregående räkenskapsår, får inte ha beslutat eller genomfört aktieutdelning under mars 2020-juni-2021 och måste ha försökt få ersättningar från försäkringar, skadestånd och annat relevant statligt stöd först, säger Patrick Krassén.

Måste godkännas av EU-kommissionen

Läs mer om kraven och villkoren: Nu börjar omställningsstödet gälla.

Regeringen bedömer i promemorian att cirka 50 000 företag kan komma att omfattas av stödet för maj och 20 000 företag för juni-juli. Förslaget om utökning av omställningsstödet måste godkännas av EU-kommissionen, för att tillse att det inte bryter mot EU:s regler om statsstöd.

Regeringen ska lägga förslaget om förlängning för riksdagen för beslut. Initialt kommer förslaget att behandlas i Finansutskottet, sannolikt i mitten av september. Företagarna fortsätter att bevaka beslutsprocessen.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna